Comemorarea a 230 de ani de la momentul in care au fost martirizati, in anul 1785, la Alba Iulia, Horea, Closca si Crisan. La Monumentul Candela al celor trei martiri ai neamului, construit de fratii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, noi fratii depunem coroane de flori si pastram un moment de reculegere in fiecare an la 28 februarie.
Evocarea lui Horea a avut conotatii speciale in acest context. Horea a fost numit si “egalul imparatului” deoarece, la fel ca si Imparatul Autro-Ungariei din acea vreme, era membru al Masoneriei.
Ca in fiecare an, eu merg cu mare placere, pe 28 februarie, ca si de 1 Decembrie, la Alba Iulia, pentru ca noi, masonii, acordam in primul rand atentie traditiei. De cand intri in Masonerie, esti intrebat daca crezi in Dumnezeu, daca crezi in Marele Arhitect al Universului si in nemurirea sufeltului, intrebarea nu este pusa la intamplare, pentru ca daca credem in nemurirea sufletului, practic asta ne renuneste si in ziua de 28 februarie, in jurul eroului, fratelui Horea. Asa mergem la Curtea de Arges, cu legenda Mesterului Manole, asa mergem la Hobita, la Constantin Brincusi.
Sigur ca Alba Iulia ne leaga pe noi masonii, nu numai prin ziua de 28 februarie, ci si pentru ca aici a fost promulgata in 1993 prima Constitutie Masonica pe care noi o pastram cu sfintenie, care pentru noi este cartea de capatai si sigur ca, nu in ultimul rand, fratii de aici, din Loja Horea, Closca si Crisan , a Marelui Maestru Regional pe regiunea Transilvania, a fratelui Mircea Ioan Chira.
Infiintarea aceste noi loji la Alba Iulia inseamna ca un numar de locuitori ai acestui oras, Orient cum ii spunem noi, au batut la portile templului, au primit marea initiere si numarul de membrii a crescut considerabil. Sigur ca bucurie este ca in fiecare Orient numarul fratilor sa creasca, calitatea lucrarii masonice sa fie superioara, astfel incat prin lucrarea masonica, prin faptele pe care le realizeaza fiecare in Orientul unde-si desfasoara activitatea, fiecare sa contribuie la dezvoltarea societatii, la dezvoltarea orasului, pentru ca este mare nevoie astazi, tara are nevoie in toate orasele de oameni care sa promoveze proiecte durabile pentru generatiile care vin.
Mi-aduc aminte de Venerabilul de la Hobita, Il :.Fr :. Lolescu Tanasie , trecut de 2 luni la Orientul Etern , mergea in copilarie cu tatal lui la Coloan Infinitului si-i spunea dupa ce vizita targul de animale – vezi, la ora 12 ne intalnim la teava aia.
«Teava aia» de atunci, atunci ca si astazi, era colana infinitului.
A trebuit sa treaca zeci de ani ca oamenii sa ajunga sa aprecieze aceasta sacra lucrare la adevarata ei valoare . Probabil ca si Monumentul Candela de la Alba Iulia , la care veneau cu ani in urma doar cativa oameni , acum practic vedem ca este pelerinaj, oameni din toate zonele, din toate institutiile vin sa-si aminteasca de eroul Horea, de fratele Horea. Astfel constructia acestui Monument Candela de catre noi masonii, a facut ca odata pe an sa se reauneasca aici toti romanii in pace si prietenie .
S-a discutat in timp despre faptul ca Horea a fost mason, existand controverse pe marginea acestui subiect despre care s-a scris in cateva lucrari masonice. Noi, fratii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, impreuna cu membrii Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris – Bucuresti, care facem parte dintr-o organizatie europeana intitulata Asociatia Muzeelor Bibliotecilor Librariilor si Arhivelor Masonice cu sediul la Bruxelles, am facut demersuri in ceea ce inseamna identificarea documentelor originale despre initierea lui Horea cand a fost initiat, ce alti frati au facut parte din acea loja, etc.
Multumesc reprezentantilor autoritatilor locale , a Asociatiilor , Fundatiilor , oamenilor veniti de pretutindeni de pe intreg cuprinsul tarii , pentru acceptul Monumentului Candela , construit de noi masonii , in memoria eroului si deopotriva martirului HOREA , reprezentand doua maini gigantice , din bronz , care sustin impreuna un recipient in forma de cord , simbolizand inima lui HOREA , de unde arde continuu o flacara ca la Monumentul Eroului necunoscut din Bucuresti .
Fie ca lucrarea noastra transpusa mereu prin fapte sa constituie temelia reconstructiei unei masonerii romanesti , pentru romani si pe intelesul romanilor , a unei masonerii spirituale , a unei masonerii constructive .
Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe toti binefacatorii acestui pamant romanesc pentru care si-au adus sacrificiul suprem , jertfindu-si viata.
Inchei prin a face un apel la toti compatriotii mei , frati si surori intru credinta noastra stramoseasca , in Domnul nostru ISUS HRISTOS , un mare initiat , Mare Maestru desavarsit care este cuprins in tot si toate si care cuprinde tot si toate .
Dr. Col(R) Viorel DĂNACU 33°
Mare Maestru
MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice
Presedinte, Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti