CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

Delegatia Centrului de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti la Alba Iulia

Evenimentul Masonic de la Alba Iulia si Aparitii in presa:
click pe imagine pt a vizualiza articolul

HoreaJoi 28 februarie 2013 , Marele Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , Il. Fr. Viorel Danacu , a raspuns invitatiei unui prieten mai vechi si frate , Il. Fr. Mircea Ioan Chira , fiind prezent la Alba Iulia .

Cu aceasta ocazie Il. Fr. Viorel Danacu , impreuna cu Il. Fr. Mircea Ioan Chira au reaprins Lumina la Monumentul Candela ridicat de acestia in 2004 impreuna cu fratii din Respectabila Loja Horia Closca si Crisan .
La ceremonia organizata de Prefectura si Primaria orasului Alba Iulia , in acest an , cu ocazia supliciului celor trei eroi martiri Horea Closca si Crisan , au participat si cei doi masoni cunoscuti si recunoscuti de toti participantii , ca fiind constructorii si initiatorii proiectului Monumentului Candela , pe Dealul Furcilor , acolo unde este ingropata inima lui Horea , erou , martir si deopotriva frate .
 Click pe link-ul de mai jos pentru interviul cu Marele Maestru Viorel Danacu:

http://monitorulab.ro/masoneria-este-supravegheata-de-serviciile-secrete-romanesti-si-nu-numai/

DSC03479A avut loc o slujba de pomenire de catre un sobor de preoti , urmata de depunerea de coroane de flori din partea Administratiei locale a orasului Alba Iulia , partide politice , scolii , licee , armata , ONG Asociatii ale veterani de razboi si nu in ultimul rand din partea MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , reprezentata de Marele Maestru Il. Fr. Viorel Danacu , insotit de Il. Fr. Mircea Ioan Chira .
Relatam din declaratia Il. Fr. Viorel Danacu :
“ Cu ani multi in urma , mai exact in 2004 , am facut un Monument Candela impreuna cu fratii din Respectabila Loja Horia Closca si Crisan , ajutat de fr. Mircea Ioan Chira , Pro Mare Maestru pe atunci si Mare Maestru de Onoare ulterior , pe regiunea Transilvania , instalat si initiat de mine , unde impreuna cu copilul lui David de numai cativa ani , i-am dat din mana mea flacara , iar el cu mainile lui , apoi , a aprins flacara Monumentului Candela . Au fost tulnicaresele din Nord , elevii , preoti , copii calare pe cai frumos impodobiti , care sa dea de veste lumii intregi ca nu trebuie sa-i uitam niciodata pe cei trei martiri Horia Closca si Crisan , care au fost trasi pe roata , jertifindu-si viata pentru libertatea si independenta Romaniei .
DSC03423Atunci eram putini , pot spune ca eram doar noi fratii din toate lojile masonice consacrate si instalate de mine , de pe intreg cuprinsul tarii , Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari masonice , care in primii ani depuneam coroane de flori la Monumentul Candela de la Alba Iulia , pe care il ridicasem pe locul unde este ingropata inima lui Horea , iar localnicii erau putini si marea majoritate se uitau oarecare mirati la noi , dar si bucurosi in acelasi timp , ca in sfarsit au aparut niste oameni patrioti care isi cinstesc inaintasii , aducand un omagiu si o vie recunostinta celor mai bravi dintre cei mai bravi romani , Horea Closca si Crisan .
In ultimii ani au inceput usor , usor sa ni se alature si alte organizatii si chiar conducerile administratiei locale , ai scolilor , liceelor , preotii totdeauna fiind prezenti , carora la toti le multumesc , astfel ca azi am vazut cu ochii mei ceea ce mi-am dorit de la inceput , multi romani de pretudindeni veniti sa depuna o floare o coroana de flori , la ceea ce noi si inaintasii nostrii au samanat , pentru ca langa Monumentul Candela , este ridicat cu multi zeci de ani in urma , un Monument din piatra ridicat de copii , in memoria lui Horea Closca si Crisan .
DSC03499Asa ca sunt foarte fericit sa vedem cum masoneria poate oferi un suport de Lumina , de pretuire si recunostiinta celor care au luptat pentru libertatea si independenta Romaniei .
Asa trebuie sa lucreze , sa construiasca masoneria , prin fapte si impreuna cu totii oamenii de bine , facand front comun raului care se abate din ce in ce mai mult asupra natiunii noastre Romania .
Doresc sa le transmit celor care ne mai critica , ca flacara nu arde tot timpul si asa mai departe , ca am propus , am facut si scris oficialilor , ca sa fie trasa o teava cu gaz metan de la conducta care trece la doar 5 metri de Monumentul Candela si sa arda o flacara permanent ca la Monumentul Eroului necunoscut din Bucuresti , iar in jurul Monumentului Candela sa fie montate proiectoare de lumina undeva jos la baza lui , pentru a fi luminat si pe timp de noapte , dar probabil ca se va face in timpul care va veni .
Eu le multumesc fratilor si alba-iulienilor , pentru faptul ca mentin traditia si ne invita in fiecare an ca si de 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei , sa comemoram si sa aducem un omagiu viu tuturor celor care au facut ceva pentru tara noastra pentru a-si ocupa locul legitim in lume “ .
Speram ca si anul care vine vom fi impreuna pe Dealul Furcilor , totii oamenii de bine , care gandesc , traiesc si au suflet romanesc .
Asa sa ne dea Bunul si de oameni iubitor , Domnul Dumnezeul nostru .
Colegiul de redactie ,
Semneaza fr. Andrei Iordanescu , prezent la Alba Iulia cu Marele Maestru Il. Fr. Viorel Danacu , ocazie cand l-am cunoscut si pe Fr. Mircea Ioan Chira.