CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

COMUNICATE EXTRASE DIN ARHIVA MASONICA 2007-2010

Ceremonia de arborare a drapelelor celor 10 tari membre ale Confederatiei Marilor Loje Unite ale Europei

Fratii din Marea Loja Nationala României s-au întrunit în data 30 iunie 6004, într-o tinutã speciala de Mare Consiliu, urmata apoi de Ceremonia de arborare a drapelelor ti intonare a imnurilor tuturor statelor membre ale Confederatiei Marilor Loji Unite ale Europei.

Noi toti fratii din Marea Loja Nationala A României suntem bucurosi pentru ca Binele învinge nestingherit Raul, ca adevarul este mai presus de toate, ca Dreptatea are forta Creatiei unei lumi mai bune, iar Credinta în Dumnezeul fiecaruia si Încrederea unuia în celalalt Biruie.

Echilibrul care asigura normalitatea este creat prin eforturile si credibilitatea tuturor fratilor, prin responsabilitati si îndatoriri. Credem ca prin eforturi comune, obiectivul primordial este acela de lupta împotriva coruptiei, terorismului, totalitarismului, minciunii, etc.

România demonstreaza ca participarea în cadrul Aliantei Nord Atlantice, cât si eforturile privind integrarea în Uniunea Europeana constituie, construirea unei Europe unite, durabile, mentinând neîntrerupt verticalitatea coloanelor pe care sunt inscriptionate principiile fundamentale ale drepturilor omului.

În perioada 25 – 27 iunie 6004, o delegatie de frati din partea Marii Loji Nationale A României condusã de Marele Maestru fratele VIOREL DÃNACU a participat la Conventul Anual al Marii Loji a Frantei.

Au fost momente de participarea la lucrarea masonicã de pe teritoriul Frantei, împreuna cu peste 39 de Mari Loji de pe toate continentele.

A fost un prilej deosebit de cunoastere de frati din tãri diferite, de culturi diferite, cu traditii diferite, dar cel mai important a fost constituirea Lantului Unirii Universale.

Au fost semnate Tratate de Amicitie si recunoastere cu 11 Mari Loji din state diferite urmând a solutiona astfel de relatii transfrontaliere cu Mari Loji din foarte multe tari.

Au avut loc alegeri pentru demnitatea de Mare Maestru, acestea desfasurându-se în cele mai fraterne relatii, cu un înalt nivel moral si cultural si spiritual.

Acum 11 ani, Marele Maestru NICU FILIP a adus în capitala tãrii, NATO, el însusi fiind propus la gradul suprem de catre Organizatia Nord Atlanticã.

Acel moment istoric se leaga organic într-o mare reusitã cu acest moment pe care îl traim cu toti, întruniti sub cupola inundata de lumina a acestei zile.

 

Cuvantul Marelui Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei – fratele Viorel Danacu.

Domnilor Ambasadori,
Distinsi Oaspeti,
Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor,

S-au arborat 12 drapele aici la Templul Memorial Masonic al Marii Loji Nationale A României, luminând astfel cerul României la ceasul de cumpana al miezul zilei. În toate momentele de rascruce, solidara cu natiunea si poporul român, Masoneria Românã a fost prezenta, si-a facut datoria, pornind revolutia fratelui martir Horea, si-a facut prezenta pe stindardul lui Avram Iancu, stând scris Libertate si Fratie; si-a facut prezenta la 1 decembrie 5918, când realizându-se Marea Unire atât pe front cât si în Cancelariile Marilor Puteri, s-a confirmat alipirea Transilvaniei la Patria Muma, România devenind astfel nu România Mare ci România Legitima, platitã cu jertfe uriase, platitã în 5918 cu 850 de mii de morti, cu 850 de mii de vaduve si trei milioane de orfani de razboilui zilei.

Înaltarea acestor stindarde simbolizeaza o Europa care si-a afirmat în mod indestructibil unitatea si careia noi îi apartinem prin Destin.

Europa nu poate fi o natiune, ea este o constelatie de culturi, de aspiratii catre pace si progres în care drepturile omului devin o certitudine, si de data aceasta Ordinul masonic constituie avangarda.

Strâns unitã Europa va deveni fermentul creator într-o era noua, în care mutatiile petrecute în afect în intelect în raportul dintre uman si sacru capata valente noi ce reprezinta pentru toti cei de fatã: Dreptate, Adevar, Siguranta si dincolo de toate un front comun spiritual împotriva oricarei Opresiuni.

Excelente, multumindu-va cã ne-ati onorat cu prezenta voastra, ridicãm ochii spre stindardele animate de adierea verii, Doamnelor si Domnilor multumindu-va pentru participare, aceasta bataie de ciocan anunta deschiderea acestei Ere.

Am zis.

 


 

Cuvantul Ilustrlui Oaspete Ambasador al Regatului Belgiei in Romania

Excelenta Sa Domnul Xavier Van Migem


Xavier Van Migem

Am si spun câteva cuvinte în limba franceza deoarece româna mea nu este suficiente.

Sunt bucuros sã iau parte la ceremonia de arborare a acestor simboluri ale Unitatii Europene, alaturi de Marele Maestru Viorel Danacu si de Domnul Nicu Filip.

Recunosc si sunt încântat de profunda lucrare pe care o faceti, lucrare de creatie si consolidare pe plan Nord – Atlantic.

Pe plan European bunele relatii dintre cele douã tari România si Belgia sunt un exemplu de traditie si continuitate.

Lucrarile pe care le desavârsiti pe plan Nord Atlantic si pe plan European sunt la fel importante ca principiile si imaginea pe care o aveti si va bazati, dar nu mai putin importanta este legatura dintre cele doua tãri pe care le reprezentam cu onoare.

Prin aderarea la Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei se stabileste un contact permanent prin care fratiile voastre intrati în Marele Lant al Unirii, prin aceasta punându-se o piatra foarte importanta la consolidarea lui.

Diploma primita cu aceasta ocazie, la care nu ma asteptam, ma onoreaza si încânta de asemenea.

Nu în ultimul rând tin sa va multumesc ca am putut vorbi la aceastã frumoasã ceremonie în aceastã superba conjuncturã.

Am zis.

 


 

CUVANTUL ZIS DE MARELE MAESTRU AD VITAM
FR :. VIOREL DANACU
cu ocazia implinirii a 11 ani de lucrare masonica pe teritoriul Romaniei
(24 ianuarie 1993 – 24 ianuarie 2004)

 

Bun venit la Tempul Memorial Masonic din Bucureati al Marii Loji Nationale A Romaniei !

Va doresc un An bun, cu impliniri, bucurii ai sanatate, voua, familiilor ai celor apropiati voua !

Astazi, 24 ianuarie 6004, este o zi de sarbatoare pentru noi fratii masoni din Obedienta Marii Loji Nationale A Romaniei.

Actul Unirii pleaca de la samanta Horea. Ca un tavalug in istorie, acest frate a fost avangarda francmasoneriei franceze, pe care Franta a trimis-o in Romania.

A trebuit ca peste ani, o mana de frati sa gaseasca modalitatea ca cele doua entitati, Moldova ai Tara Romaneasca sa devina una: ROMANIA!

Cuvantul meu, astazi cuprinde ingrijorarea mea ai a fiecaruia dintre noi fata de devierile de la lucrarea masonica, ce au condus la scaderea rolului ai importantei Ordinului Masonic in Romania.

Acest lucru, – chiar daca nu se intampla in curtea noastra ai este in alta,- el cuprinde tot satul ai vestea este a satului peste sate.

De aceea, situatia este extrem de complexa si neoportuna pentru a ne amesteca. Aaa cum sunt regulile intre vecini, tot astfel comportamentul de vecinatate este ai la noi; nu ne vom amesteca, dar asta nu inseamna ca toleram tot ceea ce neavenit se petrece in jur.

Supun atunci atentiei fratiilor voastre ceea ce avem de facut pentru a preveni cauzele ce au generat astfel de situatii ai in acelaai timp procesul de regenerare pe care il promovam, care sa nu lase loc unor astfel de abateri.

Ridicarea, credibilitatea ideii de masonerie va trebui sa o zidim din nou; avem postamentul, – noi il avem, – numai ca trebuie rabdare ai lucru din partea fiecaruia.

Propun in acest sens ca incepand de acum sa acordam o atentie maxima Lojii de Ritualistica ai Cercetari Masonice.

O sa aflati de la Marele Secretar al Lojii de Ritualistica ai Cercetari Masonice, cata disponibilitate si ce oameni remarcabili ni ne se pun la dispozitie in diferite regiuni ale tarii. Sunt numeroase indicii despre existenta lucrarii masonice din trecut pe teritoriul Romaniei.

Cred intr-o astfel de lucrare de cercetare masonica pentru ca ea vine ai impinge spre periferie, eliminand chiar, celalalt gen de lucrare masonica de pana acum in Romania: al afacerilor necurate, coruptiei, traficului de influenta sub masca onorabilitatii, a respectibilitatii.

Vom infinta Centre de cercetare in toata tara, in care pot coopera profani – cu calitatea de “membrii corespondenti” ai Lojii de Ritualistica ai Cercetari Masonice.

Dintre aceatia, in urma discutiilor privind cultura, istoria, atiintele, artele, un anumit numar ii vom primi la initiere, printr-o riguroasa selectie, respectand conditiile prevazute in Constitutia ai Regulamentul Marii Loji Nationale A Romaniei.

O alta orientare, este aceea privind reintoarcerea la izvoare, la lucrarea traditionala, spirituala, la puritate, care nu inseamna regres, ci cunoaaterea Adevarului.

Trebuie sa intelegem ai sa spunem fratilor noatrii din lojile noastre ca tinuta rituala a mentinut verticalitatea coloanelor de sute ai sute de ani.

In tinuta rituala, ordinea ai disciplina, apropierea de stralucirea lui Dumnezeu, satisfactia intelectuala, spirituala sunt cele care nasc mesajului masonic in interiorul fiecaruia dintre noi.

Perfectibilitatea umana nu se intampla in orice loc, oricum, oricand. Apelul meu catre Fratiile Voastre este tocmai de a respecta cu strictete ritualul masonic, locul unde depui juramantul in timpul trecerii tale de la profan la initiat in tainele acestei Confrerii.

Acest moment este unic, este al fiecaruia ai de acum in colo va trece printr-un lant nesfarait, ca ai coloana infinitului, dintr-o initiere intr-alta – pana la sfarsit.

Este un an important pentru noi, privind accederea noastra in cadrul Marii Masonerii a Europei. Aceasta raliere si integrare implica, multa pregatire din partea noastra, multa seriozitate, morala, respectarea cuvantului dat, increderea pentru ca de acum incolo reprezentam peste hotare atat Marea Loja Nationala A Romaniei, dar in primul rand Romania.

Avem bucuria astazi de a va prezenta ai incredinta prima carte de invatatura cu iconografie masonica bine armonizata in ceea ce inseamna mentinerea ritualului aaa cum a fost de la inceputuri.

Pana in prezent, cand un frate intreba de modul cum sa acceada, sa inteleaga principiile francmasonice, in cadrul procesului perfectibilitatii, nimeni nu raspundea cu responsabilitate ce mijloace sa-i fie puse la dispozitie.

Este adevarat, suntem astfel pentru ca anii totalitarismului au interzis, au distrus orice urma legata de francmasoneria de pe teritoriul Romaniei.

Singurii de la care invatam astazi sunt pleauvii, – care au cunoscut adevarurile nu numai cele masonice,- care au indurat anii grei de temnita. Ei au varste de 90 – 99 de ani ai in fata lor, neputincioai, asistam la credinta lor in nemoarte, la eternitate. Adevarat, – aaa ai este, – cu totii credem in nemurire.

“Cartea de invatatura” este prima lucrare elaborata de respectabilii frati din Loja de Ritualistica ai Cercetari Masonice din cadrul Marii Loji Nationale A Romaniei ai va fi de mare folos celor ce paaesc in cadrul primelor grade ale francmasoneriei. Mesajul ei vine sa lumineze cu multa bucurie ai implinire sufletele noastre.

Ea cuprinde simboluri prezentate intr-o iconografie masonica clara, care sa inlesneasca fiecarui frate intelegerea, importanta ai necesitatea continuitatii pastrarii traditiei masonice. Desfaaurarea ritualului in timpul unei tinute masonice nu este un simplu moment; el este de esenta ai profunzime.

S-a incercat in lucrarea amintita a se prezenta, explica esenta mesajului masonic nedescifrat de neinitiati. Avem convingerea ca dupa cunoaaterea unor mesaje primare din taina initierii, fratele devine angajat pe un drum corect, bun, clar al lucrarii masonice Intru Gloria Marelui Arhitect al Universului.
Acest bagaj pur informational pe care il primiti, trebuie obligatoriu, in paralel prelucrat de simturile, gandurile, care se nasc din acele vibratii ce stabilesc relatia dintre fiecare din noi ai sacru.

Inainte de a incheaia, va rog pe fiecare dintre voi sa va angrenati in minunatul spirit masonic promovat de Marea Loja Nationala A Romaniei, sa ne ajutam reciproc, sa facem ca lucrarea masonica sa-ai ridice prestigiul ai sa se aaeze pe un drum luminos.

 

 


CUVÂNTUL MARELUI MAESTRU, VIOREL DANACU LA

CONVENTUL ANUAL 6004 MAREA LOJA NATIONALA A SERBIEI SI MUNTENEGRULUI

Atotputernice şi Ilustre Mare Maestre,Atotputernici şi Iluştrii Oaspeţi ce decoraţi coloanele de onoare ale acestei Auguste Adunări,

Noi fraţii din Marea Loja Nationala a Romaniei, precum si poporul roman avem mare admiraţie pentru bravele popoare Serbia şi Muntenegru, care şi-au apărat o neasemuită dragoste: Libertatea şi Patria.

Noi, fraţii de sub Obedienţa Marii Loji Naţionale A României suntem vecinii voştri şi avem un trecut asemănător, menţinând verticalitatea coloanelor în cei 45 de ani de ocupaţie sovietică.

Nu au fost ani timp, ci ani de sârmă ghimpată.

Credinţa în Dumnezeu, credinţa în înaltele principii masonice, ne-au ajutat să biruim.

Permiteţi-mi, vă rog, Atotputernice şi Ilustre Mare Maestre Dragan Martinovic, ca la rândul meu, exprimând dragostea noastră pentru Iluştrii Mari Maeştrii de sub această Augustă Cupolă, să le exprim toată dragostea noastră, dragoste fierbinte de frate care face ca în această sală, sub ciocanul tău, Mare Maestre Dragan Martinovic, Conventul la care asistăm să aibă esenţa unei adevărate constelaţii.

Astfel, Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei este o puternică realitate a unei Europe strâns unite.

Europa nu este, cum s-ar crede, un continent, ci o Constelaţie de civilizaţii, care înseamnă în istoria moralei gândirii artelor şi a omului, vârful de lance al Zeiţei Pallas – Athena, Atotputernică, Atotînţeleaptă, acum două milenii.

Rămâne ca noi, masonii să transformă, epoca pe care o trăim, în cea făcut Pericle pentru Grecia, pe care a transformat-o dintr-o civilizaţie într-un mit.

Mare Maestru ad Vitam

VIOREL DĂNACU


Cuvantarea Marelui Maestru cu ocazia admiterii MLNAR in Confederatia

“Marile Loje Unite ale Europei”

 

 

  • DRAG FRATE ŞI ATOTPUTERNIC PREŞEDINTE AL CONFEDERAŢIEI MARILOR LOJI UNITE ALE EUROPEI;
  • ILUŞTRII ŞI ATOTPUTERNICI FRAŢI MARI MAEŞTRII ÎNTRUNIŢI ÎN ACEASTĂ AUGUSTĂ ADUNARE;
  • ILUŞTRII ŞI ATOTPUTERNICI FRAŢI CE REPREZENTAŢI OBEDIENŢA ÎNTRUNITĂ ÎN ACEASTĂ SALĂ;

Vă mulţumesc în numele Masoneriei de pe teritoriul României, a Marii Loji Naţionale A României şi a tuturor fraţilor de sub Obedienţa mea, pentru Onoarea care ni s-a făcut atât nouă cât şi ţării mele, ca Marea Lojă Naţională A României să fie selectată şi admisă în Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei.

Masoneria de pe teritoriul României are un trecut deopotrivă glorios cât şi dramatic.

A traversat fără să se încovoaie abominabila crimă a nazismului; a traversat, menţinând verticalitatea coloanelor, cei 45 de ani de ocupaţie sovietică, am fost întodeauna solidari cu naţiunea şi patria noastră România.

Preţul plătit a fost greu; moarte, tortură, familii distruse, bunurile dobândite prin muncă cinstită jefuite.

Acum de-a lungul acestui drum întunecat, vorbesc în faţa ta Atotputernice Frate Preşedinte Bernard Bertry şi în faţa voastră iluştri şi atotputernici fraţi aducându-vă omagiul unei masonerii şi a unei naţiuni oprimate de-a lungul zbuciumatei sale istorii.

Acceptarea noastră ca membru în Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei implică responsabilităţi şi ample îndatoriri.

Pe tot întinsul Bătrânului Continent există acum unitate de gândire, de acţiune masonică care conferă Confederaţiei posibilitatea ca Europa să devină o mare putere unitară în toate domeniile vieţii prin realizarea unui Om mai bun , perfectibil, care să aducă Pace, Adevăr şi Dreptate la cei din jurul său, pace şi toleranţă între naţiuni.

Nu pot să-mi stăpânesc emoţia pentru că sufletul meu poartă în el încărcătura spirituală atât a fraţilor de sub Obedienţă cât şi a naţiunii, care prin principiul vaselor comunicante spirituale, intră acum în pulsaţia tuturor Atotputernicilor Mari Maeştrii, care luminează acest echilibrat şi aducător de speranţă For.

Constituţiile voastre îşi trec valorile ce le alcătuiesc în Constituţia noastră, felul vostru de a gândi este şi felul nostru, de a concepe lucrarea nu numai pentru Europa ci pentru întreaga Omenire.

Franţa, eterna Franşă, care ne găzduieşte, a rostit prin gura lui Victor Hugo, venit din exil: “Piatra e făcută să construiască şi nu să lovească”.

Iată un motto care şi-a păstrat şi-şi va păstra vigoarea.

Pe toate meridianele Planetei se impune un numitor comun, respectarea drepturilor Omului, a demnităţii umane, eradicarea corupţiei care irigă terorismul, această ciumă a vremurilor noastre atât de agitate pe care se impune să le limpezim.

Eforturile noastre de integrare în Alianţa Nord Atlantică au fost rodnice. Acel moment istoric se leagă organic într-o mare reuşită cu momentul pe care îl trăim cu toţi întruniţi sub cupola inundată de lumină a acestei Auguste Adunări.

Prezint aici mulţumirile mele atorputenicului frate JEAN CLAUDE BOUSQUET şi a Marelui Cancelar CHARLES B. JAMEUX, fără braţul lor puternic pe care să mă fi sprijinit, Masoneria Română nu ar fi fost aici.

Felicitându-vă atotputernice frate BERNARD BERTRY care, prezidând această adunare, legaţi într-un tot organic, ce-a fost cu ce este şi cu ce va fi.

Vă rog Atotputernice frate Preşedinte, să primiţi arcolada mea frăţească şi voi cu toţii iluştrii fraţi Mari Maeştrii şi delegaţi şi cu aceasta să deschidem lumii un nou orizont şi o nouă speranţă: Binele biruind şi de data aceasta Răul – rău atât de virulent.

Am zis


Cuvantul Fr:. Viorel Danacu in cadrul Serii Culturale Europene

Fr... Viorel DanacuMare Maestru ad Vitam si Presedinte al Centrului regional de studii francmasonice Paris – Bucuresti

Multumesc Doamnelor si Domnilor Stimati invitati,

Sunt emotionat sa particip la acest eveniment “Seara Culturala Europeana” la care sunt prezenti invitati din Europa, Brazilia, din tara noastra, ambasadori si oameni de cultura.

“Seara Culturala Europeana” a debutat în 2004, într-un loc superb, o adevarata oaza, a frumusetii, sub bolta înstelata a cerului si cu bunavointa lui Dumnezeu de a începe ploaia dupa terminarea evenimentului.

Am reamintit acel moment pentru ca “Seara Culturala Europeana” este o vointa a elitelor europene de a cunoaste, apropria si împleti împreuna traditiile, obiceiurile si spiritul de om liber care creste continuu pe verticala, spiritual si moral.

s-a vorbit atunci de gânditorul de la Hamangia. Oh Doamne, câta exprimare, câta profunzime, câta întelepciune, întrega gândire a lumii cuprinsa într-un Simbol.

Acest simbol de atunci oferit de oi, fiecarui delegat în parte a rodit astfel încât peste un an avea sa fie simbolul Francofoniei, Summitul de la Bucuresti 2006.

Altcineva a vorbit de placutele de la Târtaria, cu cele mai vechi simboluri scrise, de pe pamânt gasite la Târtaria la noi în tara, oare acest pamânt sacru, sfânt este cu adevarat asa cum a spus aici în vizita sa Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, Gradina Maicii Domnului.

Au fost lansate carti de mare deschidere, filozofica a lumii, au fost prezenti calusarii, de la Cezieni, un grup de copii de 11 ani, îmbracasi în costume nationale traditionale care au zguduit pâna la lacrimi de bucurie pe toti cei prezenti, grupul Minisong, cu muzica lor de exceptie, fumul de la gratar cu fripturile care sfârâiau, toate au facut o seara de exceptie, de neuitat unde multi prieteni din Europa si acum povestesc si nu pot uita.

Toate fac parte din viata, din normal, astfel ca în aceasta seara, sper sa reusim împreuna, prin poezie, muzica, prezentari literare sa reusim sa ne simtim bine si sa vedem ca lumea se afla intr-o deplina efervescenta si manifestare intelectuala care creste valori promovând Cultura.


1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei

Pitesti, 28 noiembrie 6009
Atotputernice fr. Daniel ROMAN, Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu Roman al Ritului Scotian Antic si Acceptat, ,
Prea iubiti frati, Membrii ai Marelui Consiliu al Marii Loji Nationale a Romaniei,
Prea Venerabili Maestri, voi toti fratii mei in gradele si demnitatile voastre,

Supun atentiei fratiilor voastre, gandurile, ale carui mesager sunt, de bucurie, respect si recunostinta, ce impreuna sa le aducem inaintasilor nostri, care la 1918, au semnat, Actul Marii Uniri.
“Acum vazura ochii mei mantuirea neamului romanesc”, a zis Gheorghe Pop de Basesti.
Fratii din Marea Loja Nationala a Romaniei, conform traditiei, an de an sarbatoresc 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, mergand de la mic la mare, femei si barbati, copii si batrani, la Alba Iulia, pentru a  aduce un omagiu viu si recunostinta tuturor romanilor care la 1918, au manifestat politic si moral, o rasunatoare solidaritate nationala, calcand in picioare interesele de clan, de partid, confesionale, individuale, inrolandu-se la propriu, sub steagul Unirii, spre a-si fauri statutul national, Romania Mare.
Fratii din Marea Loja Nationala a Romaniei, in fiecare an, depun coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul,  conducător de facto al tuturor celor trei ţări care formează România de astăzi: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova, aflata in fata Muzeului National al Unirii, din Alba Iulia.
Prin bunaintelegere cu conducerea Muzeului National al Unirii, din Alba Iulia, cu ajutorul fratilor din Marea Loja Nationala a Romaniei, din R.L. Horia, Closca si Crisan din Alba Iulia si ajutorul administratiei locale, lucram pentru a scoate la lumina, obiectele existente cu simboluri masonice, documentele masonice si altele, care au stat la baza  actului Marii Uniri. Aproape toti semnatarii, au fost francmasoni si au actionat in cel mai curat si sfant spirit, ca Romania sa fie una, cum si francmasoneria este una, eu nu cunosc doua francmasoneri.
Pe frontispiciul Templului Masonic Istoric al Marii Loji Nationale a Romaniei, sta scris cu litere de aur: Libertate, Egalitate, Fraternitate, cele trei principii fundamentale pe care se sprijina existenta intregii omeniri.
Deoarece in fiecare an, fratii ofera planse de arhitectura cu noi descoperiri, cercetari, unele facute in cadrul Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, au fost organizate conferinte masonice publice, in fiecare luna, in diverse regiuni ale tarii, unde s-a vorbit de unitate, de diversitate in unitate, de iubire de tara, iubirea de pamant, patriotismul ce ne caracterizeaza, pe toti care traim, gandim romaneste, avem o tara si o credinta.
Fratii din Marea Loja Nationala a Romaniei, considera ca Romania Mare, unitatea si suveraneitatea statului national, roman este de neatins, este dorinta unanima, a tuturor romanilor drept pentru care, Masoneria trebuie sa fie independenta, umanista, morala, spirituala si traditionala.
Bucuria de astazi din sufletele tuturor romanilor, este bucuria lor, a celor multi, uniti intro aceeasi fiinta nationala, credinciosi ai Marelui Arhitect al Universului, care pentru noi este Dumnezeu.

La Multi Ani fratii mei,

La Multi Ani romani de pretutindeni,

Dumnezeu, Marele Arhitect al Universului, sa binecuvanteze Romania si Ordinul nostru.

La multi ani, 2009 !

Dr. Viorel DANACU,
Mare Maestru ad VitamCuvantarea de la Templul Masonic Nicu Filip, Or.•. Bucuresti, 13 Martie

Bucuresti, 13.03.6010
Timpurile sunt mai grele ca oricand, chiar daca razboaiele ce–au fost pe aici au fost si mai grele, bunicii si strabunicii nostri jertfindu–si viata pentru pamant, libertate impotriva cotropitorilor, astazi singuri ne–o facem cu mana noastra, in cunostiinta de cauza si in deplina libertate.
Nici masoneria nu a stat degeaba, a construit oameni de cracter, a constituit institutii fraterne intre popoare, alteori a fost condamnata aspru de multi, chiar interzisa cu desavarsire, astfel ca astazi este din nou ca o oglinda a prezentei societati – care are bunele si neajunsurile ei.
Dupa 20 de ani de democratie, libertate a oamenilor, fratilor, confreria noastra a parcurs un drum deloc usor, cu multe obstacole, multe stangacii, alteori alterari provocate insasi din interior, conducand la pierderea prestigiului fratiei noastre.
In concluzie, dupa 45 de ani de interzicere a bisericii, de comunism, unde ateismul a cuprins generatii intregi de oameni, am inceput constructia Piramidei masonice, cu oameni bine intentionati, dar fara credinta in Dumnezeu, in Marele Arhitect al Universului. Nevoile, neajunsurile, promovarile, ocuparea locurilor de munca, etc., au cuprins confreria   care i–au intins aceste prioritati ca fiind in sarcina masoneriei sa le rezolve. Astfel ca masoneria a devenit un loc, trup, componenta materiala, fizica.
Numai ca, prin trup, noi oamenii suntem muritori. Viata este unirea si legatura mintii cu sufletul si cu trupul. Sufletul este in trup, iar in suflet este mintea si in minte cuvantul. Prin minte si cuvant suntem nemuritori. Tacand, mintea naste cuvantul de multumire lui Dumnezeu, lucrand astfel mantuirea.
Dupa cum Dumnezeu ne–a dat vederea ca sa cunoastem cele ce se vad, ce e alb si ce e negru, asa ne–a dat si Judecata ca sa deosebim cele folositoare sufletului. Caci Dumnezeu nu poate fi vazut ci numai inteles cu mintea. Pentru ca precum trupul nu poate fiinta fara suflet, asa toate cele ce se vad si sunt nu pot fiinta fara Dumnezeu.
Calea cunostiintei lui Dumnezeu este bunatatea. Masonii trebuie sa se arate oamenilor neincetat prin purtarea cea buna si prin fapte. Caci si bolnavii afla si cunosc pe doctorii binefacatori si izbavitori nu din vorbe, ci din fapte.
Fratii care nu se indreapta, nu pot fi indreptati, sunt neoameni, caci aceasta se afla numai la neoameni, iar de unii ca acestia trebuie sa fugim, ei traind laolalta cu pacatul, nu vor fi niciodata printre nemuritori.
Astazi, ce–am construit noi in 8 ani de zile, o masonerie spirituala, morala, cu frati credincioasi intr–o lucrare masonica ritualica, traditia, morala spirituala si independenta – este precum Sufletul trupului.
Sa nu lasam sufletul coborandu–se in trup, indata sa se intunece de intristare, ambitii dureri – pentru a–l pierde. Acestea sunt ca niste tumori ale trupului.
Ochiul priveste cele vazute, iar mintea intelege cele nevazute. Caci mintea care iubeste pe Dumnezeu este faclia care lumineaza sufletul, iar cel ce are minte iubitoare de Dumnezeu si–a luminat inima sa si vede pe Dumnezeu prin mintea sa. Mintea se arata in suflet, indumnezeindu–l.
Si pentru ca orgoliile unor frati sunt uneori nejustificabile – drept vicii pe care francmasoneria le incatuseaza in lanturi, trebuie stiut ca Mania si pe cei cuminti ii pierde. Cand mania intra in suflet, Soarele sa nu apuna peste mania voastra, nici sa dati loc diavolului – astfel sa nu urasti pe fratele tau intru inima ta, pentru ca Domnul porunceste in Evanghelii sa lasam darul inaintea altarului si sa ne impacam cu fratele nostru.
Cel ce se manie pe fratele sau vinovat va fi judecat, de aceea sa nu talmacim in minte ganduri viclene asupra fratelui ci sa le taiem radacina si scanteia pentru ca pe urma sa nu alunecam in turbarea maniei fara temei. Trebuie sa stim ca nu ne este iertat sa ne starnim mania nici pentru pricini drepte, nici pentru nedrepte. Caci duhul maniei intunecandu –ne mintea, nu se va mai afla intru noi nici lumina, care ne ajuta sa deosebim lucrurile, nici taria sfatului drept, nici carma dreptatii. Cum molia roade haina si cariul lemnul, asa intristarea mananca sufletul omului.
Dragii mei frati, daca Domnul nu ar zidi casa, in zadar s–ar trudi ziditorii. Ioan zice : «  Fara de Mine nu puteti face nimic ».
Inchei prin a va fi spus toate acestea nu ca simple siruri de cuvinte, unele mai frumoase ca celelalte si a crede ca prin aceasta voi spune mai multe, ci din contra, ceea ce vreau sa zic este ca Marea Loja Nationala a Romaniei, este o forta si ca impreuna cu toate care le avem bune sau mai putin bune, prin intelepciune, cu ratiune, blandete si multa rabdare si ingaduinta, vom ajunge la curatia inimii si la dobandirea dragostei. Apostolul zice : « D–as da trupul meu sa fie ars, iar dragoste nu am, de nici un folos nu –mi este ». Astfel ca « dragostea nu pizmuieste, nu se  manie, nu se ingamfa, nu se intarata, nu gandeste raul ».
Noi toti francmasonii trebuie sa cugetam la puterea Sa nemasurata si la ochiul Sau neadormit, care vede cele ascunse ale inimilor si de care nu se poate ascunde nimic, si sa –L admiram cu inimile cuprinse de frica si sa I ne inchinam Lui. Iar cand ne gandim ca toate picaturile ploii, tot nisipul marii si toate stelele cerului sunt numarate de El, ramanem uimiti de maretia firii si de atotstiinta Ziditorului.
Iata dragii mei frati ca acestea sunt adevaruri, de mii de ani si generatii dupa generatii le–au cunoscut si putini le–au marturisit si practicat. Trebuie sa stim cu totii ca nu a inceput masoneria cu noi si nu se va sfarsi cu noi.

Niciodata nu va fi un singur francmason.
Niciodata nu va fi o singura loja.
Niciodata nu va fi o singura Obedeienta.
Dar intotdeauna va fi o familie a Marelui Arhitect al Univesului.

Lumina sa ne cuprinda mintea si sufletele pentru ca trupul, templul – Marele nostru Templu Ideal al Umanitatii sa fie luminat cu o viata virtuoasa.
Doresc a accepta fiecare din voi un compromis – acela pentru ca MLNaR sa continue lucrarea masonica inceputa acum 8 ani, la strigatul de disperare al unuia care 7 ani a facut puscarie si i  -au zdrobit degetele de la maini cu calcaiul cizmei, in Zarca Aiudului, este vorba de Nicu Filip, Primul Mare Maestru Ales. Sa fim uniti, dragostea frateasca sa ne invaluiasca si intelepciunea, puterea si frumusetea sa dainuie.
Refuz orice act josnic al vreunui frate, care  – daca continua sa se preteze, sa se dedea la astfel de procedee inumane, nefraterne, precum Brutus, SE VA AUTOEXCLUDE.
Avem nevoie de o Constitutie si de un Regulament General care sa fie amendate foarte serios, pentru aceasta am facut apel la toti fratii, nu am vazut antrenati decat cativa, cred in continuare in munca in echipa, cu cat vor fi mai multe minti implicate, cu cat vor fi mai multe puncte de vedere, cu atat cred ca vom selectiona varianta cea mai buna, cel mai mult acceptata si cea mai benefica. Personal, cred ca urmeaza o perioada extrem de importanta pentru echipa noastra, a Marii Loji Nationale a Romaniei, care se afla in faza de asezare a celei mai grele componente a Piramidei, respectiv varful ei. Ar fi pacat, exact ca tiganul la mal, ne innecam ?
Anul acesta, spre toamna, se dasavarseste si ceea ce inseamna Constituirea Supremului Consiliu Roman al Ritului Scotian Antic si Acceptat si intronizarea Atotputernicului Suveran Mare Comandor, Fr. Daniel Roman.
Prin urmare, trupul, corpul Piramidei este aproape de final – ramanand ulterior sa –i dam tot sufletul, toata frumusetea si toata stralucirea.
Eu, Viorel Danacu, voi lucra apoi pana la sfarsitul vietii astfel :
1. Consolidarea unei masonerii romanesti, pentru romani, pe intelesul romanilor, unde credinta ortodoxa va reprezenta fundamentul Templului ;
2. Voi acorda o atentie sporita tineretului, prin constituirea unei Organizatii fraterne internationale, la Bucuresti, care sa introduca pe tineri intr –o institutie initiatica, dandu–le oportunitatea ca inca aflandu–se in etapa unei varste fragede, sa se deprinda cu metodele cunoasterii personale pentru a ajunge in final la imbunatatirea calitatii lor umane.

Aceste doua obiective – asemenea a 2 aripi puternice intinse peste tara noastra, vor propulsa un singur piept care va inainta spre inaltimi, spre desavarsire.
Inchei prin a va spune nu ca nu voi mai candida la demnitatea de Mare Maestru, ci ca eu voi fi in continuare un Mare Maestru, a carui misiune nu s–a incheiat nici pentru Marea Loja Nationala a Romaniei, nici pentru Romania.
Impreuna vom hotara in viitor ce trebuie facut, ce este bine de facut, cum este cel mai bine si mai bine, nefiind cuprinsi de ambitii, orgolii si pofte.
Pentru noi toti, satul romanesc trebuie sa devina o prioritate, masoneria la sate, construirea de temple masonice in satele romanesti – este lucrul cel mai rapid de facut.
Vad ca toti au vrut functii, le–au avut, acum multi vor acelasi lucru, au spus sa acordam atentie, greutate celor cu functii, dar oare nu este mai corect sa vedem ce poate face fiecare frate ca si proiect pentru dezvoltarea Marii Loji – si nu aceasta bataie oarba pe functii. Pentru ca vine Conventul, trebuie sa dovedim un alt nivel de a privi lucrurile, de a le intelege, de a ne manifesta, aceasta pentru ca am ajuns de la ucenici la maestri si nu inseamna putin lucru in viata initiatica. Este un test, pe care daca–l trecem  si sa–l luam cu nota 10, atunci inseamna ca am inteles corect, ceva, din masonerie.
De aceea trebuie sa ne pregatim foarte bine la trup, suflet, minte si cuvant si sa dam tot ce avem noi mai bun si mai folositor confreriei.
Convingerea mea este ca Marea Loja Nationala a Romaniei are o maturitate si o putere extraordinara, dovedind un puternic caracter national, traditional, spiritual si moral.

Cu aleasa consideratie si o tripla acolada fraterna,

Dr. Viorel Danacu,

Mare Maestru ad Vitam


Hrisovul  R .·. L .·. ZAMOLXIS  de la Or .·. Targul  Neamtului,

 rostit  cu  ocazia  constituirii

 Respectabilei  Loji,   si  Aprinderea  Luminilor  din  data  de  14 feb.  6009.

 Acum, la inceput de primavara, cind lumina a invins intunericul iernii, si nu foarte departe de echinoctiu de primavara cind vom serba echilibrul dual din fiecare fiinta vie si armonia,  aici la TARGUL  NEAMTULUI, constituim, consacram, si aprindem luminile   R .·. L .·. ZAMOLXIS,               cu ajutorul unui grup de 10 frati, initiati in R  .·. L .·.  Athenaeum nr. 66, din Or  .·. Bucuresti, condusa de Marele Maestru Fr  .·. Viorel DANACU.

Fratii, au participat la toate tinutele R  .·. L .·.  Athenaeum, si-au insusit continuu si cu mare interes invataturile corespunzatoare gradelor 1, 2 si 3, astfel ca pe parcursul a aproape 2 ani de zile, au capatat o maestra experienta si maturitate, pentru a-si continua lucrarea masonica,

 

regulara, traditionala si spirituala in Or .·. unde isi au domiciliul, conform Regulamentului General si Constitutiei Marii Loji Nationale a Romaniei.

Alegerea numelui R  .·. L  .·.  nou constituita, acela de ZAMOLXIS, este o optiune pe care nu intamplator au cules-o, pentru ca acest nume initiatic, si acest parinte tinut in intuneric, ba chiar inmormantat, acum scos la lumina de francmasoni, este o grea responsabilitate, si o munca infinita, pentru a-l scoate la lumina, oarecum din infern.

Marele Arhitect al Universului, sa va adune cat mai multi, si mai buni, sa va dea putere, intelepciune si frumusete, pentru ca lumina initiatului Zamolxis, sa fie raspandita peste tot globul pamantesc, pentru ca EL este printre primii legiuitori initiati, patriarh spiritual alaturi de Zoroastru, Ghilgames, Solomon, Deceneu, oameni  care au cioplit si au slefuit intelectual scotind  din sufletul lor principii spirituale folositoare lumii intregi.

Zamolxis, coborand in pestera Ida, l-a intalnit pe Pythagora, nu stiu cine l-a initiat pe care mai intai, dar amandoi, impreuna cu alti mari binefacatori ai lumii, fiecare in epoca sa, au lasat cate o scoala de lumina,  lumina care s-a nascut din Adevar.

Voi, fratii mei, care prin numele R  .·. L  .·. a voastre, de Zamolxis, continuati drumul initiatic, inceput cu ceva timp in urma, sa faceti cunoscut lumii nu numai pe Zamolxis, dar si tot ceea ce a insemnat practica initiatica a LUI UNU.

Cautati si cercetati in marile biblioteci din Romania, Paris, Vatican, Atena, s.a.m.d, pentru a va aduce plusul de lumina, prezentandu-l pe marele initiat Zamolxis, in Marele Lant Universal impreuna cu Moise, Pitagora, Iisus, Osiris, Socrate, Confucius, Hiram, Mesterul Manole, s.a.m.d

Nicu Filip mi-a vorbit mult de Zamolxis, incepuse candva sa scrie o carte, dar a abandonat, am reusit sa salvez din manuscris o mare parte, care acum este la conservat, si poate, ca va fi scos la lumina tiparului.

Generalul Chelaru Mircea, are de asemenea vaste cunostinte despre Zamolxis, despre radacinile adanci infipte ale poporului roman, in acest pamant sfant si binecuvantat, numit cu adevarat Gradina Maicii Domnului, cum a zis in timpul vizitei sale in Romania, Sanctitatea Sa, Papa Ioan Paul al II-lea, sfant astazi pentru toata omenirea.

Eu am scris la Marea Loja a Scotiei, un mesaj prin care le-am prezentat cate ceva despre Zamolxis si propuneam ca impreuna,   sa continuam, sa cercetam, sa descoperim cate ceva din viata initiatica a lui Zamolxis.

Apoi, in cadrul Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, avem activitati de cercetare, studiul privind Istoria francmasoneriei balcanice, proiect propus in cadrul lucrarilor Consiliului Coordonator al Grand Lodge Unie D’Europe, de la R.E.E.A., Tenerife, Las Palmas, din mai 6008, de catre Marele Maestru al Marii Loji a Greciei, Vasilliou Ioannis, astfel ca impreuna, Romania, Grecia, va elabora in viitor un rezumat al cercetarilor masonice din spatial balcanic, asupra amprentelor lasate de civilizatiile existente aici asupra popoarelor noastre, chiar nasterea popoarelor, cand si unde s-a facut.

De aceea, aici la Piatra Neamt,in cetatea lui Stefan cel Mare si Sfant de la Targul Neamtului, la Iasi, Bacau, Suceava, arie geografica cu mare bogatie culturala, traditie, si spiritualitate, de inalta emulatie sufleteasca, cred ca formarea unei filiale a Centrului Regional de Studii

Francmasonice Paris- Bucuresti, este necesara, iar rostul ei, este, sa scoata la lumina, tot ceea ce astazi, din nestiinta, sta in intunericul culturii materialismului.

Sa faceti o adevarata masonerie, sa formati o cultura masonica, o gandire masonica, o traire masonica, in cuget, in fapta si viata fara de moarte.

Sa vegheati la pastrarea puritatii Ritului Scotian Antic si Acceptat, in toata frumuetea lui si valoarea lui milenara, Ritualul fiind coloana de sustinere a Ordinului nostru, de mii de ani.

Inchei prin a invoca pe Marele Arhitect al Universului, sa-si deschida pleoapa larg, si sa vegheze de acolo de sus, asupra tot ceea ce veti face bun pentru noi, familiile nostre si copii copiilor nostri.

Binecuvantate sa fie toate ceasurile de aici inainte, in pururea si veci.

AMIN.

Am zis !

 Dr. Viorel DANACU,

Mare Maestru al,

Marii Loji Nationale a Romaniei.

_____________________________________________________________________________________________

Comunicat Masonic public

Reactia Marelui Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei, Fr. Viorel DANACU, fata de recentul cutremur din “masoneria din Romania”

Dragul meu Frate,
Dragul meu prieten,

Iti transmit tripla arcolada fraterna si totodata multa sanatate, noroc, lumina si adevar.
Ceea ce am stiut, nu din 12 septembrie a.c., ci inca de acum 8-10 ani, ca Mare Trezorier Adjunct al Marii Loji Nationale din Romania si V.•.M.•. al R.•.L.•. Athenaeum, pe de o parte am vrut, pe de alta parte nu a depins de mine, ca Ordinul Masonic sa fie ferit de toate faradelegile.  Deoarece, fiecare pasare piere pe limba ei, considerand ca zbuciumul acestor zile fierbinti, cu toate greutatile  pe care stiu ca le aveti, nu v-au permis sa cititi presa din ultimele zile, mai exact Ziarul Cotidianul, din data de 18.11.2009, va  trimit link-ul, urmator:

http://www.cotidianul.ro/maestrul_florin_ghiulbenghian_chirovici_a_pus_masoneria_la_remorca

_lui_basescu-103585.html
Fac un apel catre toti fratii, la a-si desfasura o lucrare masonica ritualica, traditionala, spirituala si morala, o masonerie umanista si independenta, convinsi fiind, ca acesta este cu adevarat, drumul initiatic.
Programul Masonic Satesc, este un proiect esential, privind regenerarea Ordinului Masonic, redarea prestigiului pe care francmasoneria l-a avut  candva.  Apelul meu este de a ne dezvolta calitativ si cantitativ pe intreg teritoriul tarii, deoarece Marea Loja Nationala a Romaniei, este curata, este etalonul  atat pentru francmasoneria romana cat si internationala.
In tot fostul bloc comunist, masoneriile au fost si  sunt convertite de cei care nu ne iubesc, astfel ca in perioada urmatoare, trebuie sa se recastige independenta si de catre aceste masonerii,  din tarile prietene.
Autoexcluderile masonice de la noi, gen Visoianu si acolitii lui, baietii destepti de la energie, Energy Holding, in 2003, Dorian si gasca de afaceristi si rauvoitori, Racasanu cu brasovenii lui, pacaliti si manipulati, plus autoexcluderile din toate celelate Mari Loji din Romania, s-au balacit intr-o aceeasi mocirla, fara a vedea lumina, manipulati fiind de fostii securisti si comunisti.
Eu, cu Nicu, Daniel, Tudorel si toti fratii mei, in 2002, nu am plecat la indemnul vreunei persoane obsedate sau a vreunui grup de afaceri, pentru a mai constitui o Mare Loja, un Mare Maestru s.a.m.d., de dragul de a le face, pentru propriile interese, sau ca ar da bine.
Am stiut precis ce facem, iar eu am cunoscut foarte bine toate detaliile, astfel ca am pornit la regenerarea masoneriei, la redobandirea independentei masonice, care am spus-o si spun pana mor, ca dincolo, masoneria este corupta, a fost, este si va fi un prizonier, al celor mai oculte cercuri raufacatoare din Romania, ei se tem de propria umbra, pe frontispiciul Templului lor, lipsesc cele trei principii fundamentale: Libertate, Egalitate, Fraternitate, fiind inlocuite de “Supunere oarba  fata de superiori”.

F R A T I L O R :

Mergeti numai inainte, liberi, demni, drepti, cu credinta in Ordin si in Dumnezeu.
Marele Arhitect al Universului sa binecuvanteze Romania si Ordinul nostru.
Aceste randuri si multe altele, le las marturie generatiilor viitoare, ca adevar si Lumina.

Viorel DANACU,
Mare Maestru al
Marii Loji Nationale a Romaniei.

IN MEMORIAM
CONSTANTIN BRANCUSI –
TROITA DE LEMN
CU INSEMNE MASONICE
PENTRU MARELE SCULPTOR
IN CIMITIRUL DIN HOBITA

Lolescu Tanasie
Ion Cucu


 

 

 

In  data de 21 mai 6006, cu ocazia zilei Sfintilor Constantin si Elena, Comitetul de Initiativa al salutul Hobita si Centrul Regional de Studii Francmasonice au organizat ceremonia de Sfintirea a unei Troite cu insemne masonice, ca semn Crestin, asezata în cimitirul satului, acolo unde sunt asezati la loc de odihna, parintii marelui sculptor universal Constantin Brâncusi.

Acest simbol, semn al crucii, reprezentata prin aceasta troita, modelul gorjean, sculptata cu simboluri ca Masa Tacerii, Poarta Sarutului, Coloana Infinitului, înconjurate de frunze de salcâm, acacia, asejata în fata Bisericii de lemn, construita de bunicul lui Brâncusi, face împreuna un unghi de 90 grade.
La baza troitei se afla un loc special unde la anul, cand se vor împlini 50 de ani de la moartea marelui sculptor, va fi introdus pamânt adus de la mormântul din Paris, acolo unde se afla trupul neînsufletit al marelui nostru sculptor.
 

 

Acest simbol crestin, a fost realizat cu aportul unor fiilor satului, membrilor Marelui Consiliu al Marii Loji Nationale A României, inscriptionarea numelor acestora facandu-se pe o placa de marmura asezata la baza troitei.

La slujba au participat oamenii personalitati din toata tara. Au fost prezenti si Brâncusi: Doamnele Maria Patrascu Brancusi, Luminita Brâncusi cu prietenii lor americani care au înteles cât de mult ne iubim noi, valorile, fii de tarani ramasi nemuritori, plecati de sub poalele luncii.
Sfintirea a fost facuta de catre Prea Sfintia Sa Protopopul Gorjului, împreuna cu Preotul Satului Hobita si al Comunei Pestisani si alti preoti din satele vecine.
Au luat cuvântul profesori universitari, reprezentantul Ministerului Culturii din Gorj, Venerabilul Loji Hobita.
Niciunde n-am simtit un sentiment de împlinire, bucurie ca am reunit poate împreuna, românii de pretutindeni sa-l aducem prin semnul Crucii, pe Brâncusi, aici la Hobita, acasa lânga cei dragi, parinti si frati, bunici si strabunici, pentru ca cimitirul odihneste aici tot neamul lui.
“Constantin Brâncusi, în mod crestineste, nu era marcat prin nimic. Am hotarât sa sfintim o troita din lemn, cu specific gorjenesc, si sa o punem în cimitir. La piciorul acestei troite va fi înmormântata, în mod simbolic, o sfera cu pamânt de la mormântul lui Brâncusi. Asa va fi îngropat alaturi de mama sa, în cimitirul din sat”, a adaugat- Lolescu Tanasie

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________

CEREMONIA DE APRINDERE A LUMINII RECUNOSTINTEI CE VA ARDE PENTRU TOTDEAUNA
LA CANDELA MONUMENT


Marea Lojă Natională A României împreună cu toti fratii masoni de pe întreg teritoriul României, cu peste 500 de personalităti din localitătile din Transilvania si din tară: primari, prefecti, profesori, oameni de cultură, armată, biserică, justitie, guvern, ambasade, presă si televiziune, copii si bătrâni, tulnicăresele, primarul Albei Iulia, Mircea Hava, au aprins „Candela Monument” în memoria fratelui, deopotrivă erou si martir, Horea.
Monumentul ridicat cu contributia fratilor din Loja „Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia două mâini gigantice, de bronz, sustinând o inimă din care se înaltă spre cer o lumină la fel ca cea de la mormântul Eroului Necunoscut, este amplasat pe locul unde a fost îngropată inima marelui Horea.
Trebuie să se stie că Revolutia care va nărui orânduirea feudală, anularea privilegiilor, care va aduce libertate oamenilor a fost pornită de masoneria franceză în Transilvania. Căpetenia a fost Horea, supus supliciului la Alba Iulia în modul cel mai odios.
Ea deschide prin cele trei principii: Libertate, Egalitate si Fraternitate, o nouă Eră fiind amplificată în Franta. Samson, călăul Revolutiei Franceze va aduce sub cutitul ghilotinei, nu un rege ci un sistem.
Începutul Revolutiei a fost la noi în Transilvania, când un om liber si frate a făcut primul pas. Alături de Horea, Closca si Crisan au plătit în chinuri cu moarte cutezanta de ai ridica pe moti împotriva orânduirii, având în cuget stoparea abuzului, exploatării si dispretului conditiei umane. Marea Revolutie, repetăm – s-a stabilit – aici.
Locul unde luminează candela să amintească lumii de eroii ce si-au dat viata pentru ca lumea să aibă un trai în libertate. Vor seca ape si se vor dărâma munti, candela va lumina dincolo de timp. Pentru noi românii constituie un privilegiu faptul că Revolutia a premers cu cinci ani celei ce se cheamă Marea Revolutie Franceză.
Ceremonia a debutat cu o slujbă oficiată de un sobor de preoti. Apoi Marele Maestru fratele Viorel Dănacu însoţit de Pro Marele Maestru fratele Mircea Chira printr-un băietandru – au aprins flacăra vesnică a „Candelei Monument”.
S-au împărtit de căni de vin si prescuri, cănile având inscriptionate tricolorul, Candela Monument, însemnele Marii Loji Nationale A României si cele ale lojii „Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia.
Manifestările au continuat cu lansarea cărtii „Istoria Francmasoneriei” de Albert Mackey, ediţia a II-a, în incinta restaurantului Ulpia Traiana.
Conferentiarul doctor Nicolae Iuga, de la Universitatea de Vest din Arad a făcut o laborioasă prezentare a aparitiei editoriale. Spicuim: Ne aflăm astăzi în fata unei lucrări clasice – Istoria francmasoneriei”, tradusă si editată în cadrul Marii Loji Nationale A României, în anul 6004. Desi această istorie a fost elaborată în urmă cu mai bine de o sută de ani, cartea este deosebit de actuală în România contemporană. Umple un gol în cultura masonică românească. Cartea are, totodată, merite intriseci de natură stiintifică (…)
Fiind vorba de masoneria operativă ca prezenta istorică permanentă, din cele mai vechi timpuri, simbolurile sale trebuie explicate, iar cea mai bună explicatie este aceea genetică, adică istorică. (…) salutând încă o dată acest veritabil eveniment editorial, nu putem să nu menionăm în încheiere că această carte, atât de binevenită, este posfatată de către însusi doctor Viorel Dănacu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale A României, o postfată scrisă cu un puternic stil personal si un admirabil simt al metaforei, fapt ce conferă un plus de valoare si savoare textului de referintă”.
Conferentiarul doctor Nicolae Iuga, de la Universitatea de Vest din Arad a făcut o laborioasă prezentare a aparitiei editoriale. Spicuim: Ne aflăm astăzi în fata unei lucrări clasice – Istoria francmasoneriei”, tradusă si editată în cadrul Marii Loji Nationale A României, în anul 6004. Desi această istorie a fost elaborată în urmă cu mai bine de o sută de ani, cartea este deosebit de actuală în România contemporană. Umple un gol în cultura masonică românească. Cartea are, totodată, merite intriseci de natură stiintifică (…) Fiind vorba de masoneria operativă ca prezenta istorică permanentă, din cele mai vechi timpuri, simbolurile sale trebuie explicate, iar cea mai bună explicatie este aceea genetică, adică istorică. (…) salutând încă o dată acest veritabil eveniment editorial, nu putem să nu menionăm în încheiere că această carte, atât de binevenită, este posfatată de către însusi doctor Viorel Dănacu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale A României, o postfată scrisă cu un puternic stil personal si un admirabil simt al metaforei, fapt ce conferă un plus de valoare si savoare textului de referintă”.
Conform traditiilor noastre de peste veacuri de venerare a străbunilor, fratii din Marea Lojă Natională A României au organizat ceremonia de aprindere a luminii recunostintei care va arde totdeauna la “Candela Monument” în memoria ilustrilor nostrii înaintasi Horea si Closca.

VIZITA LA BRASOV
A MARELUI MAESTRU
AL MARII LOJI NATIONALE
A ROMANIEI,
DR. VIOREL DANACU

In zilele de marti si Miercuri, 4 si 5 iulie 2006, Marele Maestru al Marii Loji Nationale A Romaniei, Prea Ilustrul Frate Viorel Danacu, a fost prezent la tinuta rituala, a Respectabilei Loji Nicolae Titulescu Nr. 2, de la Orientul Brasov, a Marii Loji Nationale A Romaniei.
Maestru Venerabil, al Respectabilei Loji Nicolae Titulescu Nr. 2, Prea Respectabilul Frate Nicolae Racasan, impreuna cu oficierii loji au efectuat o tinuta rituala de gradul I, avand o initiere.
Cu aceasta ocazie, Marele Maestru al Marii Loji Nationale A Romaniei Fratele Viorel Danacu, a rostit in discursul de receptie, inainte de a-l fi felicitat pe fratele nou admis in confreria masonica, cateva mesaje, din viata masonica, a Obedientei noastre in special si din viata masonica romaneasca si internationala, urmare a evenimentelor masonice din tara si din strainatate la care a participat.
A facut referiri la pozitia foarte buna a Marii Loji Nationale A Romaniei pe care o are in cadrul Confederatiei Marile Loji Unite Ale Europei. A Prezentat succesul fratilor din Marea Loja Nationala A Romaniei care au fost investiti la Gradul 33 al Ritului Scotian Antic ti Acceptat la Paris, intr-o tinuta rituala speciala in cadrul Supremului Consiliu al Frantei de Rit Scotian Antic si Acceptat.
A prezentat evenimentul masonic european al Asociatiei, Muzeelor Librariilor, Bibliotecilor si Arhivelor Masonice, la Viena, Budapesta din 15 – 18 iunie 2002, la care a participat, impreuna cu o delegatie de frati, de la Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris – Bucuresti, Fratele Flavius Panainte si Fratele Frank Jank.
Referitor la Solstitiu Sfantul Ioan de Vara, Fratele Viorel Danacu, a invitat fratii din Marea Loja Nationala A Romaniei, la Slanic Moldova, in data de 24 iunie 2006, cu sprijinul Respectabilei Loji Steaua Edinburgului de la Orientul Bacau, a Respectabilului Frate Vasile Dumbrava Venerabil si Fratele Cristian Popa, Pro Mare Maestru al Marii Loji Nationale A Romaniei, regiunea Moldova.
Ca urmare a intrebarilor adresate cat si a confuziei prezentate de  mas-media romaneasca, Fratele Viorel Danacu a facut precizarea ca nu a participat la Sarbatorirea Sfantului Ioan Botezatorul de la Clubul Diplomatilor, petrecere organizata de Anca Sazcvary si Marea Loja Unita din Romania, pentru ca noi am sarbatorit odata acest eveniment, la care au participat cei dragi si apropiati noua, familiile si copii nottri.
„Marea Loja Nationala A Romaniei” continua lucrarea masonica traditionala, regulara si spirituala in baza principiilor fundamental si universal acceptate, asigurand generatiilor viitoare un suport real al valorilor umane prin cunoattere si perfectibilitate.
Masoneria Romana, este in plin proces de regenerare, asa cum masoneria lumi parcurge a treia etapa, aceia a Regenerarii.
Transformarile care au loc in confreria masonica, universala sunt naturale, au loc in pulsatii si sunt efectul raspunsului dat, gradului de degenerare, deviatilor si transferului acestei alese societati in afara masoneriei.
De la simplu declarativ si pana la simplu comportamental, in masoneria actuala a lumii, ca ti in alta parte a masoneriei romane, este o prapastie adanca, care separa total, ce este lucrare masonica, de ceea ce se pretinde a fi asa zisa lucrare masonica.
In incheiere, Marea Maestru al Marii Loji Nationale A Romaniei, Fratele Viorel Danacu, a sugerat Fratilor din Loja Nicolae Titulescu Nr.2 sa fie toleranti, sa respecte pe toti fratii si sa continue lucrarea masonica in spiritul regulamentului Masonic al Marii Loji Nationale A Romaniei.
A urmat apoi, o ceremonie masonica, de reintegrare a unui frate care s-a retras de la Marea Loja Nationala din Romania.
Au aut loc mesaje de bun venit si indemn in cadrul, lucrarii masonice traditionale, regulare si spirituale a Marii Loji Nationale A Romaniei.
A doua zi au avut loc intrevederi cu alti frati din Bratov privind dezvoltarea filialei Bratov a Centrului Regional de Studii Francmasonice  Paris – Bucuresti.
Cu aceasta ocazie au fost fixate in calendarul masonic viitor, evenimentele cere vor avea loc la Orientul Brasov.

ATENA 2006SESIUNEA ANUALA DE LUCRU
A CONFEDERATIEI
MARILE LOJI UNITE
ALE EUROPEI

In perioada 8 – 12, la Atena au avut loc lucrarile Marilor Loji Unite Ale Europei. Marea Loja Nationala A Romaniei, membru fondator cu drepturi a Confederatiei Marile Loji Unite Ale Europei, a reprezentat Romania la aceasta inalta reuniune masonica la nivel European Confederatia Marile Loji Uite ale Europei a adus un pachet de proiecte, care prin alegere fiecare tara s-a angajat ca in anul masonic viitor sa-si concentreze eforturile asupra unuia sau mai multor proiecte.
Romania, respectiv Marea Loja Nationala A Romaniei, s-a angajat impreuna cu Serbia, Marea Loja A Serbiei, si Grecia, Marea Loja a Greciei REEA, sa studieze Proiectul privind Istoria Francmasoneriei Balcanice.
Sigur ca acest proiect poate fi realizat si de alte Obediente Masonice din regiunea balcanica sau chiar de unii masoni.
Un alt proiect propus de Marea Loja Nationala a Frantei se refera la elaborarea unui raport anual de fiecare tara respectiv Mare Loja, cu tema: Etica masonica, morala si cultura masonica.
De asemenea Grecia, respectiv Marea Loja a Greciei REEA, a propus pentru a doua oara consecutiv, prototipurile in trei variante ale Pasaportului Masonic European care urmeaza sa fie emis pentru toti masonii din Europa, respectiv din Marile Loji Unite Ale Europei.
Noi Marea Loja Nationala A Romaniei am propus editarea unei reviste masonice „Jurnal Masonic European”, in care sa fie prezentate toate Marile Loji din Europa cu realizarile si progresul in slujba binelui, a perfectibilitatii omului pentru o lume mai buna, pentru pace intre oameni.
De asemenea Marea Loja Nationala A Romaniei impreuna cu Centul Regional de Studii Francmasonice Paris – Bucuresti, a oferit tuturor delegatiilor prezente la Reuniunea Marilor Loji Unite Ale Europei, Revista „Cuvant Masonic”, editata in limba franceza si care insumeaza un numar de 80 de pagini, articole, interviuri ale fratilor din Europa care contribuie astfel la o cunoastere cat mai reala a evolutiei masoneriei din zilele noastre.
Sigur sa hotarat ca obedientele mai tinere de 1 an de zile, cere un rezista, se destrama, sa nu fie admise in Confederatia Marile Loji Unite Ale Europei.
Prudenta de a nu include masonerii facute la comanda ne-a fost prezentata de Presedintele Confederatiei Marile Loji Unite Ale Europei, Bernard Bertry, care nu numai ca vegheaza la o lucrare traditionala si invita la conlucrare in ceea ce inseamna masoneria statelor Europene.
Confederatia Marile Loji Unite Ale Europei este fermentul care va crea o Europa unita, puternica, frumoasa si bogata.
Ea nu este impotriva masoneriei vreunui alt stat de pe alt continent, ci dimpotriva  socoteste ca forta Europei impreuna cu forta masoneriei celorlalte continente va realiza Marele Lant Masonic, bazat pe cele trei principii fundamentale: „Libertate Egalitate Fraternitate”.
In Atena am avut n program intens de cunoastere, datorita programului care a prevazut si vizitarea Centrului Istoric de la Eleusis unde se regasesc dovezi ale Miturilor Eleusiene.
Desigur lucrarile Confederatiei Marile Loji Unite Ale Europei in anul 2007 se vor desfasura la Monpelier, Franta, unde fratii nostri din Confederatie  se vor reuni pentru noi pasi mai concreti intr-o Uniune Europeana din care si noi vom face parte.
In incheiere doresc sa-mi exprim satisfactia si bucuria de a fi participat la aceasta lucrare masonica la nivel de Confederatie Masonica Europeana, Romania, fiind activa prin programele facute, prezenta activa in toate delegatiile pe seama propunerilor facute de fratii din Europa care nu ca ne respecta ci isi amintesc de zilele petrecute anul trecut la Bucuresti cand am gazduit lucrarile Confederatiei Marile Loji Unite Ale Europei si le-am oferit Seara Culturala Europeana cu cantece traditionale romanesti, calusul romanesc cu Expozitia de Icoane pictate pe sticla de la Laz, cu expozitia de sculptura a Doamnei Maria Patrascu Brancusi si de Pictura Vinicius Tomescu.
Fratii nostri europeni au aflat atunci de Ganditorul de la Hamangia, de placutele de la Tartaria astfel incat nu ca si-au dat seama ca au in fata lor niste povesti ci pur si simplu au inteles ca omul vine de foarte departe si ca aici nu degeaba a numit Inalt Prea Sfintia Sa Papa Ioan Paul al II – lea, Romania ca fiind „Gradina Maicii Domnului”, cand ne-a vizitat tara. Toate aceste interferente, prin toate contractele masonice care le facem inseamna trecerea nu dintr-un mileniu intr-un alt mileniu ci trecerea intr-o Era Noua, in care Masoneria trebuie sa se impreuna, prin credinta in Creatorul intregului Univers, Marele Arhitect, pentru un om bun, intelegere si pace intre Popoare.