CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

Hrisov GLF 10 Ani Tratat 2003-2013

1foto: Mare Maestru dr. Viorel Danacu

Ca o marturie lasata peste generatii , prezentul Hrisov l-am facut cu aducere de aminte si multa bucurie , a ceea ce s-a facut in cadrul Masoneriei Universale , pentru prima data dupa Revolutia din 1989 din Romania , intre MAREA LOJA A FRANTEI si MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI .
Ca un scurt istoric al celor doua Obediente Masonice , de pana la semnarea Tratatului de Amicitie si Recunoastere din 12 decembrie 2003 , consider foarte necesar sa confirm urmatoarele :
Dupa intrarea in adormire fortata a masoneriei de catre comunisti , Marele Maestru Mihail Sadoveanu , fiind ultimul Mare Maestru , asa cum reiese din arhiva masonica originala de atunci pe care o posed , fratii romani s-au imprastiat unde au vazut cu ochii , pentru a scapa de oprimarile neasemuite ale comunistilor .
Astfel ca unii au ramas in tara , cea mai mare parte , fiind unul cate unul identificati si inchisi in lagarele de exterminare din Romania , de unde foarte putini au mai supravietuit , eu am mai vorbit doar cu cativa , iar altii , mai putini la numar au plecat in strainatate , unde au avut prieteni , rude sau pur si simplu cum se zice , au plecat in lume .
In Romania , familiile fratilor inchisi , s-au ajutat intre ele cum au avut posibilitatea , pentru ca le-au fost confiscate averile , au ramas fara locuri de munca , aveau copii de crescut , la scoli mergeau putini , asa ca a mai ramas doar ajutorul dintre membrii familiilor de masoni intre ei si asta in mare taina pentru a nu fi prinsi . Imi povesteau sotiile acestora cum faceau croitorie sau lucrau la Crucea Rosie , sau la diferite case de bogati ca slugi , astfel reusind sa-si creasca copiii ramasi orfani .
Gravura pe PLACHETE (2)Placheta aniversara a 10 ani de la semnarea tratatului de Amicitie si Recunoastere Reciproca in 12 dec 2003.
Barajul de la Bicaz si multe alte constructii din perioada comunista , au fost tapetate cu osemintele fratilor care au murit in inchisorile comuniste , imi povesteau Nicu Filip , care a stat in inchisoarea Zarca Aiudului , Dinu Roco, Costica Barbulescu , Cercel Gheorghe si multi altii . Franta a gazduit cea mai mare parte a fratilor romani , a fost cea mai binevoitoare , gratie fratilor de la Grande Loge de France si Grand Orient de France . Au mai ajuns frati in Israel fiind primiti in Templele de acolo , in America si rar in alte cateva tari ale lumii.
Dupa Revolutia din 1989 , fratii romani , reuniti la Nicu Filip , la casa lui din Str. Radu de la Afumati din Bucuresti , s-au luat in brate ca niste copii si au inceput sa planga unul pe umarul celuilalt , nemaicrezand ca vor trai in libertate , mamita , sotia lui Nicu Filip , le-a facut niste sorturi dintr-un cearsaf de pat si asa au facut prima tinuta masonica cand inca se mai tragea cu mitraliera pe strazile Bucurestiului in decembrie 1989 .
In 24 ianuarie 1993 , s-a facut o ceremonie masonica fastuoasa la Casa Vernescu , Sala Oglinzilor , unde Marele Maestru al Marelui Orient al Italiei , Il. Fr. Giuliano di Bernardi , l-a instalat , consacrat si investit ca Prim Mare Maestru dupa 1989 , pe Il. Fr. Nicu Filip , conferindu-i toate puterile si prerogativele masonice , Patenta , Decretul , Sabia Masonica , Ciocanul Masonic si Lumina Masonica .
De mentionat , ca initial cei cu care se incepusera discutiile pentru aceasta ceremonie , au fost fratii de la Marea Loja a Iugoslaviei pe atunci , dar din motive altele decat cele initiatice , s-a ajuns la o intorsatura de mai multe situatii , astfel ca fratii italieni au fost cei care au facut aceasta prima ceremonie constitutionala , in cadrul unui Convent Masonic ( Detalii despre framantarile acestei perioade vor fi prezentate pe larg cu alta ocazie ) .
A urmat o perioada de dezvoltare a masoneriei in Romania , dupa cei 45 de ani de comunism , dorinta multor oameni liberi si de bune moravuri , asa cum se cere atunci cand intri in masonerie , fiind extraordinar de mare , insa cu amendamentul urmator si anume ca in avalansa de initieri , printre oamenii de buna credinta , s-au strecurat multi , dar foarte multi , aproape in final au ajuns sa domine , oameni care cautau sa faca afaceri , care doreau sa-si ascunda un trecut nu foarte bun si oameni care nu aveau nici cum sa inteleaga masoneria , astfel ca a urmat o perioada cu multe framantari interne , ce a condus bineinteles la fragmentari si aparitia de noi Obediente masonice .
Asa au luat fiinta in 2002 , in 13 -14 aprilie , la Brasov , Marea Loja Nationala a Romaniei si Marea Loja Nationala a Romaniei – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , cand Il. Fr. Nicu Filip , Primul Mare Maestru ales dupa 1989 , a demascat coruptia din masonerie , facand front comun cu toate institutiile statului de atunci care au declarat lupta impotriva coruptiei si terorismului .
Atunci , Il. Fr. Nicu Filip , m-a instalat , investit si consacrat , Mare Maestru pe mine , subsemnatul , conferindu-mi si transferandu-mi toate prerogativele masonice Patenta , Decretele , Edictele Masonice , Marele Registru Masonic , Sabia Masonica , Ciocanul Masonic , Lumina Masonica , pentru a duce flacara mai departe . Marea Loja Nationala a Romaniei a inceput sa se dezvolte , conform Constitutiei si Regulamentului Masonic General , eliminandu-se toate neregulile care aparusera pana atunci la Marea Loja Nationala din Romania , unde eu am fost primul Venerabil al R.L.Athenaeum si Mare Trezorier Adjunct la nivel national , in Marele Consiliu.
Marea Loja Nationala a Romaniei – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , a functionat doar prin cateva Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , avand preocupari doar de recuperare a arhivelor masonice , cercetare a acestora , infiintarea unui muzeu masonic si colaborari cu diferite rituri masonice , Centre de cercetare masonica din tara si strainatate .
Astazi , Marea Loja Nationala a Romaniei – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , condusa de subsemnatul , am reorganizat-o si continuat lucrarile masonice regulare , ritualice si traditionale in conformitate cu cele cinci mari criterii universal acceptate si anume :
1) Credinta in Marele Arhitect al Universului , in nemurirea sufletului si in vointa Sa revelata ;
2) Depunerea juramantului pe cele trei mari lumini ale masoneriei , Volumul Legii Sacre ( Sfanta Biblie ) la vedere , deschisa la Evanghelia dupa Sfantul Ioan , Compasul si Echerul ;
3) Sa nu faci politica in intrunirile masonice ;
4) Sa nu porti discutii religioase in tinute ;
5) Sa nu admiti femeia la initiere ;
In 12 decembrie 2003 , am semnat pentru prima data dupa 1989 si dupa cei 45 de ani de comunism , Tratatul de Amicitie si Recunoastere cu Marea Loja a Frantei , respectiv cu Il. Fr. Yves-Max Viton , Mare Maestru pe atunci , locul unde multi masoni romani si-au continuat opera de perfectionare individuala si colectiva , datorita bunavointei fratilor francezi , in acest fel am refacut puntea normalitatii , a bunelor noastre relatii , ca un act de reparatie morala si recunostinta totala fata de fratii care ne-au gazduit in Templele lor , in cei 45 de ani de comunism , cu multa dragoste si iubire de aproape .
De aici si pana in prezent , eu am cunoscut multi frati de la Grande Loge de France , de la care am invatat foarte multe , masonerie adevarata , am trait multe momente si foarte placute atat la Paris , la nenumarate Convente masonice , reuniuni masonice , tinute masonice , multe si in afara Paris-ului , la Montpellier , Lyon , etc. La multe Conferinte masonice , in multe expeditii masonice le-as spune , impreuna cu fratii francezi , in Gabon , Sao Paulo , Bruxelles , Grecia , Lisabona , Spania , Republica Moldova , Bulgaria , Serbia , etc.
Multumesc frumos primilor masoni de la Grande Loge de France ( G.L.F.), pe care i-am cunoscut , cand au venit in Romania si ne-au selectionat pentru a incepe colaborarile masonice viitoare si anume : Pase Grand Maitre al Grande Loge de France , Il. Fr. Jean-Claude Bousquet , Presedinte G.L.U.D.E. , Il Fr. Charles Jameaux , Mare Secretar , apoi i-am cunoscut pe Marele Maestru Yves-Max Viton , Marele Cancelar – Antoine de Just Pellicier , apoi pe fratele roman- Michel Segall si au urmat apoi foarte multi frati , Mari Maestri , Venerabili , Maestri , membrii ai Consiliului Federal al Marii Loji a Frantei , ai Supremului Consiliu al Frantei , Prea Puternicul Fost Suveran Mare Comandor Huber Greven , care m-a si initiat la gradul 33 , la 10 mai 2006 , Il. Fr. Michael Basuyaux , Mare Cancelar al Supremului Consiliu al Frantei , apoi la reuniunile lor cunoscand alti Mari Maestri din lumea intreaga cu care Marea Loja a Frantei avea incheiate Tratate de Amicitie si Recunoastere Reciproca , ajutandu-ma astfel sa inchei noi Tratate de Amicitie si Recunoastere pe toate continentele , cu Il Fr. Bernard Bertry , Fost Mare Maestru de la Marea Loja Simbolica Si Traditionala Opera din Franta , Fost Presedinte G.L.U.D.E.
Un moment important este cand am semnat Marea Carta Masonica Alba , si Tratatul de aderare la G.L.U.D.E. , devenind astfel membru al celei mai importante Confederatii Masonice Europene , pe care am gazduit-o si la Bucuresti intr-un an unde s-au tinut lucrarile Consiliului Coordonator si unde sper ca toti invitatii s-au simtit foarte bine si au invatat lucruri noi despre Romania .
Am initiat impreuna cu fratele roman Il.Fr. Adrian Mac Liman , proiectul constituirii Supremului Consiliu Roman , care a vorbit cu Il. Fr. Michel Basiaux Mare Cancelar al Supremului Consiliu al Frantei ( S.C.F.), bucurandu-ma foarte mult si multumindu-le din suflet si ceea ce nu au stiut este ca pana a-mi spune Fratele Adrian Mac Liman , ca il cunoaste si poate vorbi cu Fr. Michael Basuyaux , despre proiectul S.C.F. , eu avusesem alte cateva intalniri cu Fr. Bernard Bertry si alti frati deosebiti de la Marea Loja Traditionala si Simbolica Opera pentru a deschide Ritul Scotian Rectificat , imi dadusera si ritualurile si un set de sorturi de gradul 1, 2 si 3 , insa am considerat ca cel mai bine este sa continuam traditia si sa primim lumina de la Supremul Consiliu al Frantei de la G.L.F. si asa am si facut .
In 2005 , constituind Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti pe care il conduc si in prezent , am editat prima revista masonica publica intitulata „ Cuvant Masonic „ in romana si franceza , ulterior Centrul a devenit membru al Asociatiei Muzeelor , Bibliotecilor , Arhivelor Masonice Europene ( A.M.M.L.A. ) cu sediul la Bruxelles , avand in prezent ca Presedinte pe Fratele Francois Rognon , Directorul Arhivelor , Muzeului si Bibliotecii Masonice a G.L.F.
A.M.M.L.A. a fost gazduita de mine in 2006 la Bucuresti , impreuna cu Marele Maestru Il. Fr. Mircea Deaca , de la Marele Orient al Romaniei , facand o expozitie masonica in premiera la Academia Romana si una la Muzeul National de Istorie a Romaniei , ocazie cand au fost scoase la lumina pentru prima data documente , obiecte masonice inedite , privind istoria masoneriei romane de la inceputurile sale .
Sunt foarte multe de spus , inchei prin a preciza ca masoneria franceza , Marea Loja a Frantei , mi-a oferit multiple oportunitati de a-mi schimba viziunea despre oameni si viata , am inteles ca modestia , blandetea si iubirea de aproape sunt necesare pentru a te apropia de Adevar si Lumina , Libertatea , Egalitatea si Fraternitatea , fiind intr-adevar cele trei mari principii fundamentale, universal acceptate , inscrise cu litere de aur pe frontispiciul Templului Masonic , pe care se sprijina intreaga creatie a Marelui Arhitect al Universului .
Imi doresc si va asigur totodata , ca toata viata mea , voi ramane fidel Grande Loge a Frantei , Supremului Consiliu al Frantei , si MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , fratilor mei , prietenilor mei , ca niciodata nu-i voi dezamagi , ca timpul va fi cel care va scoate la Lumina Adevarul si ca indiferent de ce vremuri se vor abate asupra noastra , voi cauta si depune efortul ca totdeauna sa raman in picioare DREPT si IUBITOR AL FRATILOR MEI , INTRU GLORIA MARELUI ARHITECT AL UNIVERSULUI .
Fie ca aceste ganduri al caror mesager sunt , asternute pe aceasta coala de hartie – DOCUMENT ISTORIC – impreuna cu aceasta Placheta Aniversara a 10 ani de la Semnarea pentru prima data dupa aproape 70 de ani , a Tratatului de Amicitie si Recunoastere Reciproca , intre Grande Loge de France , Mare Maestru atunci , Yves-Max Viton si Marea Loja Nationala a Romaniei , Mare Maestru , Il.Fr. Viorel Danacu , sa fie o dovada a Intelepciunii , Frumusetii si Puterii , din timpurile de acum si pentru multi ani de acum inainte , pentru noi toti .

LA MULTI ANI !
Am zis ,
Dr. Viorel Danacu ,
MARE MAESTRU
MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI –
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice
( 2002 – Prezent )
PRESEDINTE
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti
( 2005 – Prezent )
Primul Mare Maestru Fondator
Al Marii Loji Nationale a Romaniei
( 2002 – 2010 )