CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

REVISTE CULTURALE DE EXCEPTIE

BANIERADr. Col. ( rez.) Viorel Danacu , Presedintele Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti si Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , a avut deosebita onoare de a primi pe email , doua lucrari exceptionale si anume :Prima , „CONSTELATII DIAMANTINE” , Revista de Cultura Universala editata sub egida Ligii Scriitorilor Romani , fondata la Craiova in septembrie 2010 , Redactor Doina Dragut , email : constelatiidiamantine1@gmail.com si const.diamantine@gmail.com , iar a doua , „DACIA ETERNA” , Revista Culturala – TRADITII , PROZA , TRADUCERI DIN LIMBA CHINEZA , Director Fondator , CONSTANTIN LUPEANU , email : revistadaciaeterna@gmail.co , www.scribd.com/Dacia-Eterna , www.cartesiarte.ro .

Lucrarile de fata aduc un buchet de informatii extraordinare , pentru fratii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice si membrii Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti , deoarece activitatea noastra de cercetare include nu numai documentele masonice istorice , arhive masonice , s.m.d. , ci cuprinde nevoia unei interpretari comparative si interdisciplinare , care acopera intreaga opera a creatiei Marelui Arhitect al Universului . Initiatului i se spune la gradul de Discipol , primul grad al francmasoneriei , ca :” …..de acum inainte dragul meu frate , iti este supus investigatiei intreg Universul , astfel ca mereu vei cauta Lumina care naste din Adevar …… ”.
Am gasit in cele doua prestigioase reviste , chestiuni care au devenit pentru noi subiecte de dezbatere si punere in practica a unor idei , unele inedite , altele pe care si noi le-am abordat de ceva ani in urma si anume : Cultura Masonica Danubiana , cercetand si afland ca de o parte si de cealalta a Dunarii , Dunarea un mare fluviu ca si alte marii fluvii din lume , a fost un izvor de cultura si civilizatie , o oaza a unor Ordine initiatice ancestrale.
Astfel ca ideia unui Simpozion International „Dunarea dorita..” despre care se vorbeste in Revista „CONSTELATII DIAMANTINE” , organizat de Liga Scriitorilor Romani in colaborare cu Consiliul Judetean Timis , cu participarea unor scriitori din Germania , Serbia Ungaria , Bulgaria , Romania si Italia , este binevenita .
Marele Maestru Fr:. Viorel Danacu a lansat in Loji , cu ani multi in urma , o ideie asemanatoare si suntem la momentul final al organizarii unui Colocviu International – Cultura Masonica Danubiana – unde sa fie invitate personalitati care fac parte sau nu din masonerie , oameni de cultura , intelectuali din toate tarile de unde izvoraste Dunarea si din cele prin care Dunarea trece , pana la deschiderea prin cele trei brate in Marea Neagra Vom informa la timpul cuvenit si vom invita toate personalitatile din cultura , istorie , filosofie , etc. din Romania , si din celelalte tari , membre ale proiectului , cu privire la programul si obiectivele avute .
In revista „DACIA ETERNA” , un subiect extrem de important pentru noi , este cel legat de Istoria Romanilor , despre stramosii nostrii , dacii , prezentat magistral de Constantin C. Giurescu si relatat in revista de Ioan Paunescu , deoarece noi cand suntem initiati depunem juramantul pe Sfanta Biblie deschisa la Evanghelia dupa Apostolul Ioan , Lampadoforul Luminii pentru intreg crestinismul , iar in Sfanta biblie se vorbeste despre Rodul Pamantului si Rodul Pantecelui .
Noi , Lojile de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice din cadrul MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI , conduse de Marele Maestru Fr:. Viorel Danacu , lucram de ani de zile la modele noi de ritual , un ritual romanesc ancestral si un echipament , adica sort masonic traditional romanesc ( vezi revista Cuvant masonic , www.cuvantmasonic.ro , unde apare pictat pe un sort masonic , rodul pamantului , coloana infinitului si fantana Mesterului Manole ).
Marele Maestru Fr:. Viorel Danacu , a consacrat si o Loja taraneasca , la Hobita , locul unde s-a nascut titanul sculpturii universale Constantin Brancusi .
Consideram ca trebuie sa ne trezim din somnul initiatic in care se afla masonii romani de cativa zeci de ani , lumina unora a mai palpait sporadic pe ici si colo , fie in tara in puscarii , fie in exil peste hotare , relund traditiile autentice romanesti ale strabunilor nostri , dacii , pentru ca a mai continua cu disputa creata de acel mar al discordiei , regular iregular , etc . ori a mai venera ritualuri masonice care nu au nimic comun cu traditiile noastre romanesti , ex. masonii romani , au ajuns azi sa asculte in Temple , muzica masonica de Motzart etc. , iar muzica noastra de Ciprian Porumbescu , George Enescu nici nu se pomeneste , se vorbeste de Hiram , dar de Mesterul Manole deloc , cu ce este mai prejos acesta ? s.m.d. , pierzand astfel identitatea .
Felicit si totodata le doresc succes tuturor celor care au preocupare in aceasta directie , Marele Maestru Fr:. Viorel Danacu fiind un promotor al acestor idei , al constructii unei masonerii romanesti , o masonerie pentru romani si o masonerie pe intelesul romanilor , o masonerie spirituala , constructiva , operativa .Secretariatul
MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI–
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice