CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

ECHINOCTIU DE TOAMNA , 2014

solstice-124773-400-331

Astazi 23 septembrie 2014 , fratii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice si membrii Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti , sarbatoresc Echinoctiul de Toamna , sarbatoare masonica care a fost precedata acum 2 satamani cu inceperea noului an masonic 2014-2015/6014-6015 .
Marele Maestru , Il:. Fr:. Viorel Danacu zice :
‘’Trecerea Soarelui la Echinoctiu a fost cauza cultului LUMINII, de aici s-a raspandit in toata omenirea , a fecundat religii si a inobilat rituri . Profanului , care vrea sa devina mason , i se da Lumina ,dupa ce a fost pregatit pentru aceasta . Cel mai frumos simbol .Noi dam simbolul Dumnezeirii in Lumina si aratam drumul . Deschizand inimile noastre unui suflet omenesc , care tinde spre Lumina , introducandu-l in cercul nostru inchinat Luminii , noi nu facem ca atat el cat si noi , sa traim si sa simtim marele simbol . Omului ii este data tendinta spre Lumina , pe care intelectul sau , nu o va vedea niciodata , dar care umple sufletul sau de o cutremurare sfanta . Tendinta spre unirea cu Dumnezeu , spre trairea Dumnezeirii , spre Patria Vietii .
Si in aceasta tendinta spre lumina , nu spre flacara palpainda si tulbure a rationalismului intunecos , in aceasta tendinta spre Lumina stralucitoare si luminoasa a adancului initiatului , sunt puse bazele fiintei ezoterice a Masoneriei .
Ceea ce a spus Rousseaux : “Retournons a la nature” , s-ar putea traduce : Inapoi spre simbolul trait intens , in adancul inimii .
Noi , oameni a unei vremi fara culoare , vrem Lumina .”
Marele Maestru , Il:. Fr:. Viorel Danacu , transmite fratilor si surorilor din Romania si din lumea intreaga , un salut cordial , cu deplina afectiune fraterna , asigurandu-i de grija deosebita pe care o are de a pastra continuu aprinsa Lumina masonica in Templul nostru masonic romanesc .
Sa cerem cat mai multa Lumina la acest ceas al Echinoctiului de Toamna si pana la revenirea Echinoctiului de Primavara , astfel incat lucrarile noastre initiatice sa fie luminate , frumoase si pline de intelepciune.

 

Bogdan Tanase
Mare Secretar ,
MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice