CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

Presa Romaneasca despre Masonerie ,

Evenimentele masonice ale Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti si MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , pot fi vizualizate in Ziarul Libertatea (articolul preluat mai jos) cat si  Aici!  si pe stiri nationale la postului National TV in videoclipul alaturat.

În acest weekend, Capitala găzduieşte o manifestare publică mai puţin obişnuită, în cadrul căreia cei prezenţi vor putea cunoaşte câteva din tainele istoriei masoneriei şi a ritualurilor masonice.

Ineditul eveniment se va derula azi, începând cu ora 11.00, şi mâine, de la 12.30, la Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”. Cu această ocazie, cei prezenţi vor putea viziona, în premieră, o expoziţie masonică cu obiecte, documente şi cărţi datând de la 1880, toate din colecţia personală a lui Viorel Dănacu, Marele Maestru al Marii Loji Naţionale a României – Loja de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice.Viorel Dănacu va lansa volumul “Masoneria, aşa cum a fost”, prima carte de istorie a lojilor din România care, pe lângă datele istorice, conţine şi o sumedenie de elemente exotice. Spre exemplu, în capitolul dedicat primilor paşi ai masoneriei în Ţările Române, autorul zăboveşte asupra anului 1791, când efervescenţa revoluţionară din Franţa atinsese şi Bucureştiul.La acea vreme, toţi elevii de la colegiile Sf. Sava şi Sf. Gheorghe Nou fredonau prin pivniţele hanurilor cântece iacobine interzise, dintre care “La Carmagnole” era cel mai iubit. Refrenul acestui cântec conţinea următorul vers: “Vive le son du canon” (n.r.: Trăiască sunetul de armă).În scurt timp, melodia a prins în popor, dar într-o variantă adaptată după ureche. Astfel, necunoscătorii de limbă franceză au transformat “vive le son” în “fivelson”.La scurt timp, acest “fivelson” s-a transformat, la rândul lui, într-un apelativ răutăcios pentru acei tineri revoluţionari occidentalizaţi: “firfizoni” sau “filfizoni”. De atunci avem acest cuvânt care etichetează tinerii cu pretenţii de eleganţă.Aspiranţii acceptă «moartea» ritualăMâine, tot Viorel Dănacu va susţine o conferinţă cu titlul “Masoneria, construcţie şi travaliu”, în care vor fi prezentate elemente legate de mecanismele acestei organizaţii.Menţionăm că Viorel Dănacu este şi autorul volumului “Îndreptarul ucenicului”, prima carte în limba română care descrie ritualurile masonice, inclusiv iniţierea prin moarte, respectiv conştientizarea renunţării la viaţa cotidiană pentru a pătrunde sensul mai înalt al existenţei.

Iniţiatul trebuie să stea închis într-o cameră care seamănă cu un mormânt, cu un schelet uman şi moartea desenată pe pereţi. În carte este descris şi modul în care aspirantul este ars cu o flacără, fiind redaţi şi paşii pe care îi are de făcut pentru a fi primit în cercul restrâns al acestei organizaţii.

Lojile au pornit modernizarea lumii

Masoneria este recunoscută drept o alianţă universală, organizată în loji, a oamenilor luminaţi, uniţi în încercarea de a se perfecţiona intelectual şi moral.

Din masonerie au făcut şi încă fac parte elitele popoarelor, de la politicieni şi preoţi la oameni de cultură, organizaţia având o influenţă mai mult decât serioasă în luarea deciziilor la nivel statal, al popoarelor, sau global, al umanităţii.

Data apariţiei masoneriei este incertă, dar momentul în care ea a început să se manifeste puternic în societate este legat de Revoluţia franceză de la 1789.

 sursa: ziarul libertatea.ro