CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

SUPREMUL CONSILIU ROMAN AL R:.S:.A:.A:.AL MARELUI ORIENT AL ROMANIEI

Sambata 09 Mai 2015, la Orientul Bucuresti, Supremul Consiliu al Ritului Scotian Antic si Acceptat al Marelui Orient al Romaniei, a avut bucuria de a avea ca invitati de seama, o delegație de la Marele Colegiu al R:.S:.A:.A:. al Marelui Orient al Franței, formata din : Suveranul Mare Comandor, P:.P:.Il:.Fr:. Jean-Pierre Cordier și Prea Puternicii Frati : TILL FF Jacques Orefice și Jean-Pierre Martin, precum și delegații Supremelor Consilii din străinătate și din Romănia. A fost invitat în calitate de Mare Maestru al Marelui Orient al Romaniei , Il:.Fr:. Gabriel Stanciu .

Au fost prezenti Suveranii Mari Comandori impreuna cu delegatiile lor din urmatoarele tari : Franta , Grecia , Polonia , Austria , Italia , Ungaria, Congo-Brazavile , Haiti , Liban , Bulgaria.

Din Romania , au participat urmatoarele delegatii : de la Supremul Consiliu R:.S:.S:.A:.Dreptul Uman , P:. P:.Il:. Fr:. Mircea Carausan, de la Supremul Consiliu Roman al Ritului Scotian Antic si Aceptat al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, P:.P:.Il:.Fr:.Viorel Danacu, impreuna cu prietenul roman P:.P:.Il:.Fr:. Adrian Mac Liman , Suveran Mare Inspector General de Grad 33 din Spania, impreuna cu Il:. S:.Izabel Ernandez de la Marele Orient Feminin al Spaniei.

P:.P:.Il:.Fr:.Viorel Danacu, a multumit pentru invitatie si a felicitat Suveranul Mare Comandor P:.P:.Il:.Fr:. Mircea Deaca , pentru aceasta reuniune fraterna care consolideaza bunele relatii romano-franceze , incurajand fratia romana spre unitate pentru a avea o voce unitara , constructiva peste hotare oriunde in lume.

Lucrarile s-au desfasurat pe parcursul intregii zile prin tinute ritualice de gradul 4 si 33.

La ținuta de după-amiaza au luat cuvantul: P:.P:.Il:.Fr:.TILL Orefice, Președintele sectorului 40, Oratorul S:.C:. al M:.O:.A:.R:., urmate la finalul ținutei de discursurile de pe coloane, ale Președinților de ateliere S:.C:. al M:.O:.A:.R:., ale delegaților din străinătate și din România și apoi discursurile de închidere al M:.M:. al M:.O:.A:.R:. Il:.Fr:.Gabriel Stanciu, Suveranul Mare Comandor al Marelui Orient al Frantei, P:.P:.Il:.Fr:.Jean-Pierre Cordier și S:.M:.C:. al S:.C:. al M:.O:.A:.R:., P:.P:.Il:.Fr:. Mircea Deaca.

Evenimentele masonice sunt de o mare importanta istorica , avand in vedere ca Marele Orient al Frantei isi continua activitatea si sustine masoneria romana prin Marele Orient al Romaniei si Supremul sau Consiliu, asa cum a facut in decursul intregii istorii.

Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu al Marelui Orient al Frantei P:.P:.Il:.Fr:. Jean-Pierre Cordier, a asigurat fratia romana , pe omologul sau roman Suveranul Mare Comandor, P:.P:. Il:. Fr:. Mircea Deaca , de intreaga sustinere si dezvoltare a masoneriei romane si europene , intr-o lume asa de agitata si controversata .

Marele Orient al Frantei , sa nu se uite, a jucat un rol extraordinar in istoria Romaniei, ne amintim doar la 1914, cum membrii intreagii delegatii romane in frunte cu Vaida Voievod , au fost initiati incorpore la Marele Orient al Frantei , pentru ca astfel au reusit apoi, sa aibe acces la toate Marile Cancelarii ale lumi pentru a obtine sprijinul si recunoasterea de care Romania avea nevoie atunci.

Activitatile Marelui Orient al Frantei , al Italiei , Lusitan , etc. din acea perioada , se regasesc azi in multitudinea de documente masonice recuperate fie in original , fie in xerocopie din tara si din strainatate de catre P:.P:.Il:.Fr:.Viorel Danacu, S:.M:.C:., Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice si Presedinte al Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti .

Felicitam toti fratii de la Marele Orient al Romaniei si in mod cu totul special Suveranul Mare Comandor P:.P:.Il:.Fr:.Mircea Deaca , instalat, consacrat si investit pentru a asigura ordinea in lucrarile masonice ale Supremului Consiliu Roman al Ritului Scotian Antic si Acceptat al Marelui Orient al Romaniei, pentru aceasta reuniune masonica fraterna internationala, dorindu-le succes in activitatea masonica viitoare pentru constructia unei lumi mai bune si mai pasnice, multumind totodata fratilor de la Marele Orient al Frantei pentru intreg suportul acordat fratilor si Romaniei.

Secretariatul

Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti