CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

Cuvantul Marelui Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei, fr. Viorel DANACU, adresat tuturor francmasonilor din Marea Loja Nationala a Romaniei si romanilor de pretutindeni, cu ocazia zilei de 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei,

Pitesti, 28 noiembrie 6009

Atotputernice fr. Daniel ROMAN, Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu Roman al Ritului Scotian Antic si Acceptat, ,
Prea iubiti frati, Membrii ai Marelui Consiliu al Marii Loji Nationale a Romaniei,
Prea Venerabili Maestri, voi toti fratii mei in gradele si demnitatile voastre,

 Supun atentiei fratiilor voastre, gandurile, ale carui mesager sunt, de bucurie, respect si recunostinta, ce impreuna sa le aducem inaintasilor nostri, care la 1918, au semnat, Actul Marii Uniri.
“Acum vazura ochii mei mantuirea neamului romanesc”, a zis Gheorghe Pop de Basesti.
Fratii din Marea Loja Nationala a Romaniei, conform traditiei, an de an sarbatoresc 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, mergand de la mic la mare, femei si barbati, copii si batrani, la Alba Iulia, pentru a  aduce un omagiu viu si recunostinta tuturor romanilor care la 1918, au manifestat politic si moral, o rasunatoare solidaritate nationala, calcand in picioare interesele de clan, de partid, confesionale, individuale, inrolandu-se la propriu, sub steagul Unirii, spre a-si fauri statutul national, Romania Mare.
Fratii din Marea Loja Nationala a Romaniei, in fiecare an, depun coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul,  conducător de facto al tuturor celor trei ţări care formează România de astăzi: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova, aflata in fata Muzeului National al Unirii, din Alba Iulia.
Prin bunaintelegere cu conducerea Muzeului National al Unirii, din Alba Iulia, cu ajutorul fratilor din Marea Loja Nationala a Romaniei, din R.L. Horia, Closca si Crisan din Alba Iulia si ajutorul administratiei locale, lucram pentru a scoate la lumina, obiectele existente cu simboluri masonice, documentele masonice si altele, care au stat la baza  actului Marii Uniri. Aproape toti semnatarii, au fost francmasoni si au actionat in cel mai curat si sfant spirit, ca Romania sa fie una, cum si francmasoneria este una, eu nu cunosc doua francmasoneri.
Pe frontispiciul Templului Masonic Istoric al Marii Loji Nationale a Romaniei, sta scris cu litere de aur: Libertate, Egalitate, Fraternitate, cele trei principii fundamentale pe care se sprijina existenta intregii omeniri.
Deoarece in fiecare an, fratii ofera planse de arhitectura cu noi descoperiri, cercetari, unele facute in cadrul Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, au fost organizate conferinte masonice publice, in fiecare luna, in diverse regiuni ale tarii, unde s-a vorbit de unitate, de diversitate in unitate, de iubire de tara, iubirea de pamant, patriotismul ce ne caracterizeaza, pe toti care traim, gandim romaneste, avem o tara si o credinta.
Fratii din Marea Loja Nationala a Romaniei, considera ca Romania Mare, unitatea si suveraneitatea statului national, roman este de neatins, este dorinta unanima, a tuturor romanilor drept pentru care, Masoneria trebuie sa fie independenta, umanista, morala, spirituala si traditionala.
Bucuria de astazi din sufletele tuturor romanilor, este bucuria lor, a celor multi, uniti intro aceeasi fiinta nationala, credinciosi ai Marelui Arhitect al Universului, care pentru noi este Dumnezeu.

La Multi Ani fratii mei,

La Multi Ani romani de pretutindeni,

Dumnezeu, Marele Arhitect al Universului, sa binecuvanteze Romania si Ordinul nostru.

La multi ani, 2009 !

Dr. Viorel DANACU,
Mare Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei.