CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei

Marea Loja Nationala a Romaniei, Marele Maestru fr. Viorel DANACU, impreuna cu sotia Valerica si cei doi copii, Alexandra-Maria – 9 ani si Ovidiu Viorel – 17 ani, impreuna cu fratii din R. L. Horia, Closca si Crisan si toti romanii, au sarbatorit Ziua de 1 decembrie la Alba Iulia, asa cum au facut de la Revolutie incoace an de an, aici in cetatea spiritualiatii romanesti, aici unde la 1 decembrie 1918, a fost implinit visul tuturor romanilor, al unitatii si reintregirii Romaniei Mari.
Am depus coroane de flori la Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul, simbolul al conducătorului de facto al tuturor celor trei ţări care formează România de astăzi: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova, impreuna cu reprezentanti ai administratiei locale, ONG-uri, partide politice, culte, s.a.m.d.
Ca un omagiu adus celor care si-au facut pe deplin datoria fata de tara noastra, am avut prilejul eu si familia mea, sa intelegem ca numai aici, de 1 decembrie, simti, esti patruns pana in madularele oaselor, in adancul constiintei, de patriotismul, iubirea de tara, iubirea de pamant, de porturi populare, de traditii, de credinta in Dumnezeu.
Mii de oameni, tineri, varstnici, copii, femei, barbati de la mic la mare, sunt veseli, voie buna, canta si joaca, petrec si respecta istoria acelor clipe, tot a mii si mii de oameni, care se veseleau, cantau si jucau, ca Romania este una, Unirea cea mare s-a implinit.
Am fost adanc impresionati si ii felicit pe toti Primarii si organizatorii din satele din Judetul Alba Iulia si din Apuseni, din Transilvania, care au participat anul acesta la Alba Iulia cu acele formatii de dansuri populare, cu porturi populare speifice fiecarui sat, cat si joc si voie buna am vazut! Om la 80 de ani, cu cocoasa, slab, inghetat de frig, mainile vineti, imbracat in port popular traditional cu tricolorul arborat pe un suport de lemn, cum il ridica, si cum se juca drapelul, Sfantul drapel al Romaniei si cum rostea strigaturi stravechi din batrani, catre noi cei care priveam si aplaudam si leganam drapelele.
Doamne, iti multumesc pentru aceste clipe si va sugerez, frati romani, veniti la Alba Iulia de 1 Decembrie, si vei cunoaste ce inseamna sa fii un bun roman, sa traiesti romaneste, sa-ti cunosti portul, cantecul si jocul, sa-ti iubesti patria ca pe tine insuti.
Familia mea a fost impresionata  si mi-a multumit, ca am insistat sa ma insoteasca de aceasta data la Alba Iulia, pentru ca nu le-a venit sa creada, cate fotografii au facut, cate preparate traditionale romanesti, specifice fiecarui sat, au intalnit, au gustat, cetatea cu portile reconditionate, garda calare pe cai, care pazea Cetatea Alba Iulii, salvele de tun, monumentul candela ridicat de Fr. din R.L Horia, Closca si Crisan, in memoria Fr. Horia, in Delaul Furcilor si nu in ultimul rand sfanta catedrala a spiritiualitatii romanesti, sfintele biserici din Alba, cu slujbele religioase de mare profunzime si rezonanta interumana, oferita, te incarca pozitiv, te implineste spiritual, de roman, patriot, care sa-ti iubesti tara, familia si pamantul.
cuvant masonic

 Traiasca Alba Iulia!
Traiasca Romania !
La Multi Ani
Frati romani de pretutindeni !
Marele Arhitect al Universului sa ne ocroteasca, sa ne ierte de toate pacatele noastre ca popor si ca oameni!

Am zis,

Viorel DANACU,
Mare Maestru,
Marea Loja Nationala a Romaniei.