CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

Vizita masonica, informala a Fr.•. James L. Jack, Provincial Grand Master, Lanarkshire Middle Ward, Grand Lodge of Scotland, la Bucuresti, la Marea Loja Nationala a Romaniei

In data de 30.07.6009, a avut loc la Hotel Marriot, Bucuresti,  intâlnirea dintre, Fr.•.  James L. Jack,  Provincial Grand Master, Lanarkshire Middle Ward, Grand Lodge of Scotland cu Fr.•. Lucian Ortelecan, membru al R.•.L.•. Athenaeum, Or.•. Bucuresti, din cadrul Marii Loji Nationale  a României.
Fr.•. James L. Jack, aflat intr-o scurta vizita in Bucuresti, a solicitat intâlnirea cu un reprezentant al Masoneriei Române, membru al Marii Loji Nationale a României, dorinta lui fiind sa cunoasca amanunte despre ceea ce inseamna Francmsoneria la noi in tara si ce a insemnat masoneria in România in perioada celor 45 de ani umbriti de comunism.
Ajuns la locul intalnirii, Fr.•. James, a fost cuprins de o puternica emotie , ceea ce arata dorinta lui de a nu trece prin tara noastra, fara a nu se intâlni cu cineva din Marea Loja Nationala a României. Dupa prezentari ne-am asezat pe terasa Hotelului Marriot, totul debutând cu schimbul de cadori, care reprezentau intr-o mica masura o latura a activitatilor  noastre.
I-am inmânat fratelui un set complet de reviste « Cuvânt Masonic », care ne-a asigurat ca vor fi expuse in muzeul lor, drept dovada ca Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, incet, dar cu pasi siguri, iti face cunoscuta prezen]a si pe teritoriul Scotiei.
La rându-i, Fr.•. James, ne-a inmânat un tablou, special, gravat cu data de 30.07.6009, dedicat Marii Loji Nationale a României, special creat cu aceasta ocazie. Ne-a  daruit medalii aniversare ale Lojei lor, o brosura in care, se prezinta membrii lojei lor si o carte in care sunt prezentate toate Marile Loji din lume.
Au urmat o serie de intrebari din partea Fr.•. James, legate de Marea Loja Na]ionala a României, si de istoricul acesteia .  A fost incântat sa afle despre Tratatul de Recunoastere cu Grande Lodge de France si ca noi suntem, membrii cu drepturi depline in Grande Lodges Unies d’Europe.
Una din intrebarile sale a fost, cum de noi, Marea Loja Nationala a României, avem incheiat Tratat de Amicitiei si Recunoastere cu Grande Lodge de France ?
I-am explicat cu detalii, originea semnarii acestui tratat.
– in perioada comunista, in cei 45 de ani in care masoneria româna a fost subjugata de ororile comunismului, singurii care au intins o mâna de ajutor francmasoneriei române, au fost cei de la Grande Lodge de France, permitându-le acestora sa isi desfasoare, sa continue lucrarea traditionala , spirituala si morala in templele Grande Lodge de France la, Paris.
Astfel, masoneriei române, francmasonilor români aflati in exil, li s-a deschis o poarta, cheia pe care a oferit-o cu mult drag Grande Lodge de France.
Marea Loja Na]ionala a României,  nu a uitat de cei care, cândva, cineva, le-au intins o mâna de ajutor, intr-o perioada in care nici o alta mare loja din Europa sau din lume, nu s-a gândit sa o faca, nu s-a gandit la ororile prin care treceau fra]ii români din tara noastra.
Astfel, Tratatul de Amicitie si Recunoastere care exista intre Obedientele noastre, in primul rând arata respectul, multumirea si recunostinta adusa de fratii din Marea Loja Na]ionala a României, celor din Grande Lodge de France.
I-am explicat ca din 6004, suntem Membrii cu drepturi depline in Grande Lodges Unies d’Europe, fapt care i-a stârnit din nou admiratia si convingerea ca Marea Loja Na]ionala a României isi desfasoara pe plan international o lucrare regulara, traditionala si spirituala.
Rasfoind revistele Cuvânt Masonic, inmânte de noi, a fost placut impresionat sa vada activitatea de cercetare a fra]ilor din cadrul Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti. I-am explicat ca centrul nostru este membru al Asociatia Muzeelor, Arhivelor, Bibliotecilor Masonice cu Sediul la BRUXELLES, si prin acest centru avem deschisa o poarta catre cercetare, cunoastere, sa studiem si sa explicam si altora ce inseamna Masoneria Român si cea Universala.
Ca si membrii ai Asocia]iei Muzeelor, Arhivelor, Bibliotecilor Masonice, am participat la multe intâlniri interna]ionale, utima fiind cea de la Bayureuth, unde Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, a fost reprezentat de Marele Maestru Fr.•. Viorel DANACU,  insotit de un numar de cercetatori.
Scopul Centrului este acela de a explica tuturora adevarurile masoneriei, adevaruri atât istorice cât si actuale, fara a ascunde nimic.
Am aflat ca in 2007, la Conferinta Internationala a Istoriei Francmasoneriei, care a avut loc in Edinbourgh, Fr.•. James s-a intâlnit cu Marele Maestru Viorel DANACU, impartassind din istoria francmasoneriei, celor doua Obediente. Ne-a informat ca urmatoarea conferita va avea loc in 2011, la Washington, unde si-a exprimat dorinta de a-l reintâlni pe Fr.•. Viorel.
Fr.•. James a explicat ca este membru al R.•.L.•. Lanarkshire Middle Ward, din 1973, moment când a si primit lumina inistierii in tainele si misterele francmasoneriei. El era insotit la Bucuresti de cei doi baieti ai lui, si ei tot francmasoni, dar nu au participat la intâlnirea noastra, deoarece in acel moment vizitau Centrul Istoric al Bucurestiului.
Relatiile internationale  ale Marii Loji Nationale a României, au fost inca un subiect important de discutie. Marea Loja Nationala a României, reperezentata de Marele Maestru, Fr.•. Viorel DANACU, participa la toate intrunirile internationale, a tuturor Marilor Loji, cu care avem incheiate Tratate de Amicitie si recunoastere.
A urmat o discutie legata de Muzeul si Biblioteca Masonica a Marii Loji Nat]ionale a României.  C.R.S.F.P.B. impreuna cu Marea Loja Nationala a României, a amenajat un Muzeu Masonic si o Biblioteca Masonica, dar din pacate, in acel moment, nu le-a putut vizita, deoarece, acestea erau in curs de amenajare, explicându-i ca odata cu deschiderea Anului Masonic, pe data de 12 septembrie a.c., vor fi finalizate lucrarile si chiar inaugurarea noului Templu Masonic al Marii Loji Nationala a României.
In incheierea intâlnirii, am facut o fotografie impreuna cu Fr.•. James si cu tabloul primit, pentru a fi expus in cadrul Muzeului Masonic, din cadrul R.•.L.•. Lanarkshire Middle Ward.

* * * VA URMA * * *