CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

Delegatia MLNAR-LRCCM in Belgrad- Comunicat 21.06.2012

Sambata, 16 iunie 2012, MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, reprezentata de o Delegatie condusa de Ill:.Fr:. Viorel Danacu, Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, insotit de Fr:. Marius Bacescu si Fr:. Radu Lucretiu, Mari Maestrii Regionali, au raspuns invitatiei Ill:.Fr:. Cedomir Vukic, Mare Maestru al Marii Loji Regulare a Serbiei, la Belgrad, impreuna cu Marele Maestru al Marii Loji Nationale Romane 1880 , Il:.Fr:. Constantin Bartolomeu Savoiu, isotiti de o numeroasa delegatie de Frati romani.

Cu acest prilej Ill:.Fr:. Viorel Danacu, Marele Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice a semnat Tratatul de Amicitie si Recunoastere Reciproca cu Ill:.Fr:. Cedomir Vukic, Mare Maestru al Marii Loji Regulare a Serbiei, acelasi lucru facandu-l si Ill:.Fr:. Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al MLNR 1880.
Marele Maestru al Marii Loji Regulare a Serbiei, i-a decorat pe Ill:.Fr:. Viorel Danacu si pe Ill:.Fr:. Constantin Bartolomeu Savoiu cu Medalia Ordinului Masonic din Serbia, oferindu-le de asemenea si titlul de Mari Maestrii de Onoare al Marii Loji Regulare a Serbiei.
Toti fratii romani din ambele delegatii au primit medalii ale Ordinului Masonic al Serbiei si Decrete de Membrii de Onoare ai Marii Loji Regulare a Serbiei.
A urmat o Conferinta de Presa sustinuta de cei trei Mari Maestri, care au prezentat concluziile care s-au desprins in urma dezbaterilor care au avut loc cu ocazia acestui eveniment si anume faptul ca s-au pus bazele fondarii Aliantei Masonice Balcanice Crestine, care va avea un amplu Program ce urmeaza sa fie prezentat in imediata perioada.
A urmat o Agapa fraterna, ocazie cu care Fratii romani au avut posibilitatea sa se cunoasca cu Fratii sarbi, cu personalitati marcante ale vietii culturale, sociale si administrative din tara vecina, care au fost invitati cu acest prilej.
A doua zi a urmat o intrevedere intre Fratii din cele trei Mari Loji, unde au continuat activitati specifice de Cultura Masonica si actiune comuna pe viitor.
Consideram ca acest inceput este extrem de important, avand in vedere ca imediat dupa Revolutia din 1989, cei care trebuiau sa vina si sa aprinda Lumina Masonica in Romania, trebuiau sa fie Fratii din Serbia, asa cum i-a declarat Nicu Filip, Primul Mare Maestru ales dupa 1989, actualului Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, Ill:.Fr:. Viorel Danacu, insa lucrurile au luat o alta intorsatura, prin alte interventii care nu erau programate in acest sens.
Relatiile romano-sarbe sunt cu traditie, acestea urmeaza a fi dezvoltate, asa cum noi, Fratii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice  o facem cu toti vecinii nostri.
Mihnea-Octavian Manolache
Mare Secretar
MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI –
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice