CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

Deschiderea Anului Masonic 2012 – 2013

Mesajul Marelui Maestru, Ill:.Fr:. Viorel Danacu,

adresat Francmasonilor, Targu Jiu, 19 Septembrie 2012

Fratii mei,

Marele Aritect al Universului sa binecuvanteze acest nou an masonic, sa vecheze asupra lucrului bun si folositor Umanitatii, a pacii si bunei intelegeri dintre oameni si popoare, a sanatatii celor bolnavi, asupra saracilor si infometatilor pentru un trai mai bun, a vremii bune cu recolte bogate, aducand cu totii ofranda intelepciunea noastra, dragostea unui Frate de ceilalti, respectul care sa asigure progresul spiritual moral si traditional.

Marele Arhitect al Universului sa ne dea forta, frumusetea si intelepciunea pentru a cladi intru Gloria Lui Marele Teplu Ideal al Umanitatii, Libertatea, Egalitatea, Fraternitatea, aducandu-le ca dar, har, drept si bogatie, mantuirea noastra.

Sa-L Iubim,

Sa-L Slavim,

Sa-L Adoram.

Impreuna deschidem astazi noul an masonic, adica urmatorul ciclu al drumului acelei vieti initiatice fara sfarsit, imbracand haina nobletii si muncii, cu noi sperante ca vom slefui piatra bruta si in continuare, ciocanul si dalta, fiind nelipsitele noastre unelte, astfel incat prin armonie, incredere ai daruire sa regeneram Masoneria romana, redandu-i prestigiul si adevaratul scop pe care le-a avut candva, acela de a Reconstrui o lume mai buna si mai pasnica.

Urez succes Fratilor care fac parte din Marele Consiliu al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritulaistica Comparata si Cercetari Masonice si tuturor Fratilor indiferent de locul pe care il ocupa pe santierul nostru, chiar si cel mai umil, sa duca si pe mai departe Lucrarea inceputa in dezvoltarea MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritulaistica Comparata si Cercetari Masonice, care constituie drumul, calea spre Lumina, speranta pentru o Masonerie curata si folositoare Omenirii.

Anul acesta avem de construit foarte multe, atat in plan intern cat si in plan international, consacrand Loji Masonice in cat mai multe orase si sate romanesti, sustinand si ajutand intreaga clasa politica romaneasca, toate institutiile statului, pentru a conlucra in armonie, respectand legile tarii noastre Romania, de a practica Justitia, Dreptatea si Adevarul, fiind pentru toti, dar pentr absolut toti calea spre progres si civilizatie.

Transmit tuturor initiatilor si tuturor romanilor ca joaca s-a terminat, vremurile sunt de asa natura incat trebuie sa fim uniti, sa ne concentram toata atentia si grija spre noile probleme care apar, foarte grave, privind securitatea alimentara, sanatatea publica si nivelul de trai al oamenilor. Educatia, scoala, mediul universitar, academic si Clerul nostru bisericesc trebuie sa construim o Elita Spirituala, o Elita economica si o Elita Spirituala, pentru generatiile viitoare care sa reprezinte fundamentul, stalpii de sustinere a acestei natiuni, extrem de napastuita in decursul istoriei de fel ai fel de incercari.

Masoneria Romana trebuie sa genereze acele modele, dupa care sa se orienteze lumea, sa inteleaga ca iubindu-ne tara, pamantul, pastrandu-ne traditiile si obiceiurile, regretandu-i pe inaintasii nostrii, vom stii sa ne ocupam locul legitim in lume.

Inchei aceasta zicere prin a va imbratisa fratern, convins fiind ca avem aceiasi vibratie, de gandire si actiune masonica, bucurandu-na la finele anului masonic 2013 de foarte multe impliniri, realizari, spre folosul nostru al tuturor.

Marele Arhitect al Universului sa binecuvanteze familiile noastre, Ordinul nostru si tara noastra Romania.

 

Am zis!

Viorel Danacu 33

Mare Maestru

Al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

____________________________________________________________________________________________

Mesajul Marelui Maestru Viorel Danacu cu ocazia  Echinoctiului de Toamna

 Targu Jiu, 19 Septembrie 2012

 

Echinoctiul de toamna reprezinta fenomenul astrologic când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180 grade, el intrând în semnul zodiacal Balanţa, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Pentru Francmasoni acesta reprezinta insa momentul de echilibru, de introspectie, atunci cand dorinta de Munca conjuga cu dragostea Fraterna, sporind Lucrarea Masonica, aceea de a Reconstrui Templul Ideal al Umanitatii.

Sarbatoarea Echinoctiului de toamna surprinde relaţia om-Natură în contextul trecerii de la vară la toamnă. Pe lângă aspectul trecerii de la căldura arzătoare a Soarelui verii la temperaturile mai blânde şi frunzele ruginii ale toamnei, se prefigurează şi bucuria noii recolte. Aceasta sarbatoare stă sub semnul bucuriei şi al belşugului.

Se poate spune ca intelegerea semnificatiei religioase a sarbatorilor solstitiale si echinoctiale necesita o cunoastere prealabila a Mitologiei Odiniste.

Mitologia Odinista este constituita din 5 parti, ce se încadreaza în evolutia anotimpurilor de-a lungul anului:

– Creatia (Primavara)

– timpul dinaintea mortii lui Balder (Vara)

– moartea lui Balder (sfarsitul verii)

– timpul imediat dupa moartea lui Balder (Toamna)

– Ragnarok, declinul si caderea urmate de regenerarea lumii (Iarna si Primavara)

Cand Zeii Odin, Hoener si Loder treceau pe malul marii, nu existau inca oameni pe pamant. Zeii au vazut doi pomi, din care au creat prima pereche de oameni. Odin le-a daruit viata si spirit, Hoener ratiunea si posibilitatea de a se misca, iar Loder sange, auz si o frumusete nemaipomenita. Pe barbat l-au numit Ask, iar pe femeie Embla. Acestia sunt strabunii Indo-Europenilor.

Balder este zeul Verii, fiul lui Odin, preferatul întregii Naturi. Balder este cel mai intelept si mai expresiv dintre zei. Locuieste intr-un loc in care nimic impur nu poate patrunde. Legenda lui Balder, foarte cunoscuta in tarile nordice, isi gaseste explicatia in trecerea anotimpurilor, in schimbarea de la lumina la intuneric; el reprezinta lumina puternica si pura a verii, iar moartea sa este victoria nepermanenta a intunericului, a iernii asupra toamnei, a mortii asupra vietii.

Cand Balder este mort, toata natura il plange.

Moartea sa prevesteste dezastrul Ragnarokului, desavarsirea lumii, urmand reintoarcea la stadiul primordial.

Rognarok, Amurgul Zeilor, este reprezentarea mitologica a luptei intre puterile binelui si cele ale raului. Aceasta idee ne este deja sugerata in Creatie, in care ne este spus ca Zeii au fost creati de catre Uriasi. In timpul Ragnarokului, Uriasii si Zeii vor muri. Dar din aceasta catastrofa va renaste lumea si Zeii.

Aceasta drama o traim in fiecare an, cand toamna prevesteste perioada de declin si imbatranire a Naturii, iar odata cu sosirea primaverii asistam la magia renasterii acesteia.

Am zis!

Viorel Danacu 33

Mare Maestru

Al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice