CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

Salonul International de Arta si Cultura Masonica

„Tradiţia populară şi construcţia lojilor săteşti”

Marele Maestru Viorel Danacu si conferinta sustinuta in cadul Salonul international de arte si de cultura masonica, cu tema „Tradiţia populară şi construcţia lojilor săteşti”Sambata si Duminica, 15 respectiv 16 Septembrie a.c., a avut loc la Muzeul National de Istorie “Salonul International de Arta si Cultura Masonica, organizat de Marele Ordin Feminin Roman, ocazie cu care salutam initiativa Surorilor, asigurandu-le in continuare de toata sustinerea noastra pe viitor.Deschiderea evenimentului a fost marcata de o expozitie de obiecte, vestimentatie, decoruri masonice, precum si de o expozitie de carti cu vanzare.Marele Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, Ilustrul Frate Viorel Danacu a sustinut cu aceasta ocazie conferinta cu tema “Tradidia populara si constructia Lojilor satesti”, din cadrul Programului National Masonic Satesc, lansat de acesta cu ani in urma, si care poate fi gasit integral facand click AICI!

De asemenea la eveniment au participat personalitati masonice atat din tara, cat si din strainatate, dintre care Prea Iubita Sora si organizatoare a evenimentului Graziela Barla – Mare Maestra a Marelui Ordin Feminin Roman, Ilustrii Frati Corrado de Cecco – Gran Loggis d’Italia, Horia Nestoresc Balcesti – Director al Centrul International de Studii Francmasonice, Mircea Deaca – Fost Mare Maestru al Marelui Orient al Romaniei, Caius Traian Dragomir – Mare Maestru de Onoare al Marii Loji Nationale Romane 1880 si multi altii.

Pe tot parcursul evenimentului expozitia cu vanzare de carti si obiecte de inspiratie masonica a ramas deschisa, fiind un prilej atat pentru Initiati, cat si pentru cei neinitiati, de a lua contact cu lumea si cu Istoria Masonica Romana si cea Universala.

Marele Secretar al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI –

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice


Sâmătă s-a deschis, în cadrul Muzeului Naţional de Istorie, prima expoziţie, din România, dedicată artelor şi culturii masonice. Vizitatorii pot admira obiectele specifice masoneriei si pot asista la conferinţele ţinute de Mari Maeştri din România şi nu numai.Salonul Internaţional de Arte şi Cultură Masonică a fost deschis, sâmbătă, de către Gabriela Barla, Mare Maestru al Marelui Ordin Feminin Român. Această iniţiativă are scopul de a-i aduce pe profani mai aproape de masonerie şi de a demonta miturile care circulă în jurul acestei societăţi „discrete, nu secrete”, după cum spunea Marea Mestră.

În cadrul expoziţiei pot fi admirate 31 de tablouri de inspiraţie masonică, obiecte de vestimentaţie precum şi obiecte decorative. De asemenea, cei interesaţi, îşi pot achiziţiona cărţi care vizează, în general, societatea masonică din România.

Salonul este deschis timp de două zile şi va găzdui conferinţe susţinute de Mari Maeştrii din ţară şi din străinătate. Printre aceştia se numără Viorel Danacu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale a României, care a vorbit, sâmbătă, despre „Tradiţia populară şi construcţia lojilor săteşti”, Corrado de Cecco, Gran Cancelliere agli Esteri, Grad Loggia d’Italia, „Cum să foloseşti tehnicile de comunicare pentru a transmite valorile masoneriei”, sau Bogdan Gamalet, Mare Maestru al Marii Loje Simbolice Române, care a vorbit despre mass-media şi masonerie.

Duminică va avea loc lansarea cărţii lui Antoniu Martin, „Masonerie şi spiritualitate”, urmată de vernisajul expoziţiei de grafică „Spectrul” şi de conferinţa susţinută de către Dr. Paula Popoiu, „Simbolismul solar în societăţile secrete şi în ornamentica popilară”.

Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte, în perioada 15-16 septembrie 2012, prima ediţie a Salonului Internaţional de Arte şi de Cultură Masonică, organizat de către Marele Ordin Feminin Român (MOFR).

 

Într-un eveniment de amploare, un univers discret şi adesea controversat va putea fi descoperit de către marele public, invitat să se lase purtat într-o incursiune ce începe în vremuri imemoriale şi continuă având ca puncte de reper tradiţiile cu aură de mister şi valorile inconturnabile ce definesc masoneria.

 

Evenimentul va reuni expoziţii de obiecte şi decoruri folosite în vechile ritualuri din Europa, insigne şi obiecte vestimentare specifice, o galerie de fotografii ale masonilor celebri (savanţi, artişti sau politicieni), cărti şi documente vechi sau picturi, fiecare dintre acestea purtând amprenta unei societăţi ale cărei începuturi sunt plasate undeva între mit şi realitate istorică.

 

Artişti, filosofi, muzicieni, oameni de litere, lideri politici, suverani ai lumii, oameni de ştiinţă sau prelaţi şi-au asumat de-a lungul timpului apartenenţa la masonerie. Alexandre Dumas, Balzac, Louis Armstrong, Goethe, Mozart, Voltaire, Petru cel Mare, Winston Churchill, M. Sadoveanu, V. Alecsandri, I. L. Caragiale, Cuza, familiile Bonaparte, Bourbons, Richelieu sau Romanov sunt doar câteva dintre personalităţile prezente în galeria de fotografii comentate ce va fi expusă pe durata evenimentului.

 

Editori de profil şi inviţati de marcă din ţară şi din străinătate vor oferi cititorilor ultimele lor apariţii sau vor lansa, în prezenţa autorilor lor, cărţi scrise de masoni sau care vorbesc despre masonerie; în cadrul Concertelor masonice, melomanii se vor întâlni cu muzica lui Mozart,  Enescu, Beethoven sau Louis Armstrong.

 

Câteva conferinţe, susţinute de personalităţi marcante ale lumii masonice românesti şi europene şi a căror temă generică este Cultura masonică – o realitate în cotidian, vor întregi evenimentul.

 

Accesul la eveniment este deschis tuturor persoanelor, indiferent dacă fac sau nu parte din masonerie. Biletele se pot procura de la casa de bilete a Muzeului Naţional de Istorie a României.      sursa:www.mofr.ro.

 

Alte articole din presa:

 

http://qmagazine.ro/actual/primul-salon-de-arte-si-cultura-masonica-s-a-deschis-la-mni/

http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2012-09-13/Salonul+International+de+Arte+si+de+Cultura+Masonica

http://www.onlinegallery.ro/stire/salonul-international-de-arte-si-de-cultura-masonica-la-mnir