CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

Comunicat Masonic – 09.12.2012

Conventul MOFR 08 .12. 2012

Sambata 08 .12. 2012 , in Bucuresti , a avut loc Conventul Marelui Ordin Feminin Roman , condus de Sora Graziela Barla , Mare Maestru .

Au fost invitate Obedientele Masonice din Romania , astfel ca din partea MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , a participat o delegatie condusa de Il. Fr. Viorel Danacu 33 , Mare Maestru , precum si delegatii din partea Marelui Orient al Romaniei , Marii Loji Nationale Romane 1880 si altele .

Cu aceasta ocazie Marea Maestra , Graziela Barla , a prezentat unele schimbari care s-au produs in cadrul Obedientei , precum si “DECLARATIA FRATERNITATII “ , pe care au lansat-o Obedientelor Masonice din Romania.

Declaratia face un apel , la buna intelegere , moralitate , munca , unitate , virtutii , spiritualitate si traditie.

Cu aceasta ocazie , Marele Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , Il. Fr. Viorel Danacu 33 , a felicitat surorile din Marele Ordin Feminin Roman , pe Marea Maestra , Sora Gazriela Barla , pentru rezultatele obtinute , consolidarea unei masonerii feminine in Romania , puternice , morale si spirituale , asigurandu-le de tot sprijinul pe viitor , impartasind cu bucurie , cele zise in : “ DECLARATIA FRATERNITATII “ , lansata cu acest prilej .

Marele Maestru Viorel Danacu , a mai facut referire la faptul ca in masonerie , cele trei principii fundamentale universal acceptate , inscrise cu litere de aur pe frontispiciul Templului Masonic si anume : LIBERTATE , EGALITATE , FRATERNITATE , sunt de nezdruncinat , mentinand verticalitatea coloanelor de mii de ani , impreuna cu respectarea cu strictete a landmarcurilor masonice , a Constitutiei si Regulamentului Masonic , deviza noastra a celor din Ritul Scotian Antic si Aceptat , fiind

“ Ordine si nu Haos “ .

A avertizat fratii si surorile , despre declaratiile incalificabile ale unor francmasoni , care pot pune in pericol stabilitatea , ordinea si pot genera haosul din masonerie si anume libera circulatie , respectiv migratia fratilor dintr-o Mare Loja in alta , in numele principiului de libertate , ca oameni liberi pe motivul ca fiecare merge acolo unde se simte mai confortabil .

Acest lucru contravine respectarii Juramantului Masonic , prin care initiatul depune juramantul cu mana pe Sfanta Biblie , asumandu-si fidelitatea fata de Constitutia Masonica , Regulamentul General al Masoneriei , a conducatorilor Ordinului , toata viata , deoarece masoneria este practicata in acelasi fel si dupa acelesi reguli , in toate Marile Loji , ori aceasta plimbare a unora dintr-o parte in alta nu inseamna decat cautarea de interese , tradarea , trecerea ca in viata profana de unde au venit , ca la partidele politice , de la uni la altii , practic un turism masonic , care ii descalifica si ii autoexclud ca si initiati .

Toate acestea genereaza dispute si tensiuni intre Marile Loji , care din pacate azi exista aproape in toate , pentru ca fiecare se crede unul mai destept ca celalalt si aproape toti , uita de un singur lucru , foarte simplu , respectul dintre frati si respectarea Constitutiei si Regulamentelor masonice , a juramintelor masonice depuse de fiecare , in mod liber si neinfluientat de nimeni .

Marele Maestru Il. Fr. Viorel Danacu , a anuntat ca in perioada imediat urmatoare , va convoca un Mare Consiliu , in care va supune dezbaterilor si se vor reanaliza si defini , criteriile care stau la baza semnarii Tratatelor de Amicitie si Recunoastere , inclusiv reevaluarea mentinerii in vigoarea a Tratatelor de Amicitie si Recunoastere exsistente , deoarece este acel Mare Maestru care impreuna cu Nicu Filip , Primul Mare Maestru al masoneriei romane , au ridicat sabia impotriva coruptiei din masonerie in 2002 , la Brasov , de atunci capatandu-si multi dusmani , dar din fericire si foarte multi prieteni , initiati si neinitiati .

Marele Maestru Il. Fr. Viorel Danacu , a oferit Sorei Graziela Barla , o carte , intitulata: “Indreptarul Ucenicului “ prima carte scrisa de Viorel Danacu , ca singur autor , mai avand si altele , in semn de solidaritate , in slujba cunoasterii , sub moto-ul : “ Sa gandim global si sa actionam local “ .

Sora Graziela Barla , i-a oferit Marelui Maestru Viorel Danacu , un obiect cu simboluri masonice , lucrat de surorile din cadrul Obedientei sale , asigurandu-l de intreaga disponibilitate la colaborare intre cele doua Mari Loji , la constructia unei lumi mai bune si mai pasnice .

Marele Secretariat al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

 

Marele Secretariat al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

 

 Simbol masonic oferit de Marea Maestra, Graziela Barla
Marele MaestruViorel Danacu

 

Marele Secretariat al

MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice