CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

COMUNICAT DE PRESA – 24 ianuarie 2013

Cuvânt Aniversar -20 de ani –( 24 ianuarie 1993-24 ianuarie 2013 ),
De La Redesteptarea Masoneriei Romane ,
Dragi Frati si Surori ,
Azi se implinesc 20 de ani ( 24 ianuarie 1993-24 ianuarie 2013 ), de la redesteptarea masoneriei pe teritoriul Romaniei , pentru ca timp de 45 de ani de Comunism , masoneria s-a aflat in adormire , fiind oprimata si destramata cu buna stire .

Fiind unul dintre cei care abia la 13 ani dupa Revolutia  din 1989 si la 10 ani dupa 24 ianuarie 1993 , cand masoneria a inceput sa-si reia oficial lucrarile ritualice , am semnat pentru prima data  la 12 decembrie 2002 , la Paris , un Tratat de Amicitie si Recunoastere cu Marea Loje a Frantei , Grande Loge de France , avandu-l ca Mare Maestru atunci , pe Il. Fr. Yves Max Viton , cea care a gazduit francmasoneria romana in exil , sub conducerea Il. Fr. Marcel Schapira , imi permit ca azi  impreuna cu totii fratii romani , in primul rand sa aducem un omagiu tuturor fratilor care ne-au sustinut si ajutat in toate acele vremuri grele , care acum sunt la Orientul Etern , cat si sa multumim fratilor romani , care au supravietuit dupa 1989  in frunte cu Il. Fr. Nicu Filip , a fratilor din Franta , Italia , Israel , S.U.A. , care ne-au ajutat ca la 24 ianuarie 1993  sa ne reluam activitatea masonica .

La 24 ianuarie 1993 s-a inregistrat juridic , oficial masoneria romana , intr-o ceremonie rituala  extraordinara , care a avut loc in Bucureşti , la Casa Vemescu , Sala Oglinzilor , unde Marele Maestru al Marelui Orient al Italiei , Il. Fr. Giuliano di Bernardo , l-a investit  instalat si consacrat cu toate puterile masonice , ca Prim Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania , pe Il. Fr. Nicu Filip , continuând lucrarea masonica , menţinând verticalitatea coloanelor pe intreg teritoriul tarii noastre , astfel ca lumina nu s-a stins niciodata , indiferent de vremurile istorice prin care Romania a trecut.

La 13 -14 aprilie 2002 , Primul Mare Maestru ales , Il. Fr. Nicu Filip , imi transfera toate puterile masonice , la Conventul Extraordinar de la Brasov , instalandu-ma , consacrandu-ma si investindu-ma Mare Maestru , astfel ca am asezat in varf de lance , stiinta , studiul , ritualistica comparata si cercetarea masonica , pentru a sterge praful uitarii dupa documentele istorice ale tuturor timpurilor , intelegand , cunoscand trecutul , istoria ,  modul cum lucrau fratii in loja atunci  , pentru a incerca si noi pe viitor sa facem ce este nevoie si cum trebuie .

In acest sens , dorind sa fiu foarte scurt , tragand o linie , la acest moment , aduc la cunostiinta Domnilor Voastre , ca a fost necesara transformarea Marii Loji Naţionale A României într‐un spaţiu de cercetare a nevoilor societăţii româneşti şi de identificare a căilor şi mijloacelor necesare progresului şi modernizării ; astfel, la 24 ianuarie 2012 , Conventul a decis recunoasterea publica a Lojilor de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice , în care am lucrat de 10 ani , reunind ca membrii sau vizitatori , pe fraţii care sunt preocupaţi de dezvoltarea gândirii masonice şi de problemele cu care se confruntă societatea contemporană, devenind astfel coloana de susţinere istorică , socială şi în cea mai mare parte metafizică a structurilor , ce am început a dezvolta împreună cu ilustrul frate Nicu Filip , inca imediat dupa Revolutia din 1989 .

Lojile de Ritualistică Comparata si Cercetare Masonica constituie dovada maturităţii gândirii masonice prin adâncirea izvoarelor şi convergenţa lor într‐o entitate doctrinară constitutional  filozofic masonică .

Masoneria constituită pe teritoriul României a găsit un fond fertil , arhaic , precreştin , de unde si caracterul profund religios , înclinaţia spre meditaţie şi tradiţionalism a poporului roman.
In toti acesti 20 de ani care au trecut , fratia a facut pasi importanti si nu deloc usori  astfel incat a reusit sa-si ocupe un loc legitim atat in tara cat si peste hotare , fiind recunoscuta de intreaga francmasonerie universala .

S-au infintat Mari Loji , masculine , feminine si mixte , loji vorbitoare de limba romana  franceza , engleza , ebraica , germana , turca , rusa , spaniola , maghiara   Mari Oriente , Rituri diferite , Ordine masonice , Federati , Confederatii masonice , Uniuni si Aliante masonice nationale si internationale , Centre de Studii si de Cercetare , Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , Loji salbatice , etc , practic intreg peisajul masonic universal , unii pretinzandu-se regulari , altii acuzati ca iregulari , cu unele disensiuni uneori motivate alteori nemotivate , s.m.d.

Un lucru este important ca multi sunt cei care au intrat in masonerie , dar putini sunt cei in care , masoneria a si intrat , dar cu totii vom continua slefuirea pietrei brute , devenind din oameni buni , in oameni si mai buni .
Fie ca urmatorii 20 de ani de acum inainte sa fie mai buni , mai operativi , fratia sa cresca spiritual devenind o Elita Spirituala , construind o Romanie Spirituala si o Europa Spirituala .

Asa s-a intamplat ca la 24 ianuarie 1848 , Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca , s-a făcut de către marii barbati de stat , unde biserica , masoneria si armata , au jucat un rol deosebit de important. La 24 ianuarie biserica prin episcopul Calinic al Râmnicului (nimeni altul decât Sfanţul Calinic de la Cemica) , venerat inca din viata de Tarul Rusiei  si de Napoleon al III-lea al Franţei , a fost unul dintre marii barbati de stat si de biserica, care a jucat un rol deosebit de important , in Actul Unirii Principatelor , trăind textul paulin, “ un domn, o credinţa, un botez”, in spiritual unitatii de neam , limba si credinţa a libertăţii , fratemitatii si egalitatii , a celor doua principate roamnesti. Si atunci , iubirea , sacrificiul si credinţa au făcut un tot , astfel incat romanii si-au văzut visul cu ochii , Marea Unire , cantata : “ Hai sa dam mana cu mana/Cei cu inima romana… ”, intr-o aceeaşi bataie de inima si grai.

Trăind atunci ca si acum intr-o unitate , de neam , de credinţa , de iubire de Dumnezeu , daruim impreuna acelaşi suport societatii romaneşti , laolalta biserica , masoneria , armata , umar langa umar , pentru o lume mai buna , pentru un om perfectibil , pentru bunaintelegere intre oameni si popoare.

Vedeţi , dragii mei fraţi , ca avem o datorie , de a muncii , Intru Gloria LUI , sperând , ca impreuna vom fi mai buni , mai toleranţi , cohabitand , acceptandu-ne unii pe alţii , fara a ne judeca , noi intre noi.

Fie ca intotdeauna , iubirea , sacrificiul suprem , credinţa , speranţa si munca sa ne uneasca , fiind cu toti o fiinţa de neam si de tara.

Am zis!

Dr. Viorel Danacu 33
Suveran Mare Comandor
Mare Maestru
MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,
Presedinte al Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti