CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

A.M.M.L.A.

Asociatia Muzeelor, Arhivelor, Librariilor si Bibliotecilor Masonice (A.M.M.L.A)
pt. a accesa site-ul oficial A.M.M.L.A.  Click Aici!
                         
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, constituit in 2002 de Dr. Viorel Danacu, cuprinde cercetatori, initiati si neinitiati, femei si barbati, oameni care lucreaza individual, dar intr-o echipa colectiva bine structurata, pentru recuperarea memoriei colective a istoriei francmasoneriei, crearea unui fond Arhivistic Masonic National, alcatuirea unui Muzeu Masonic National la Alba Iulia, formarea unei Biblioteci  Masonice, are o Editura Masonica si un Magazin Masonic .
Centrul Regional de Studii   Francmasonice este membru al A.M.M.L.A. din 2006, anul trecut 2008, gazduind lucrarile A.M.M.LA, la Bucuresti, in premiera, cand au venit in tara noastra experti in francmasoneria din intreaga lume, expunand descoperiri ale lor despre istoria francmasoneriei romane, in Aula Academiei Romane si la Muzeul National de Istoriei al Romaniei, unde au avut ocazia sa vada 2 expozitii masonice, una in premiera dupa 1989, la Academia Romana, cealalta la Muzeul de Istorie al Romaniei, completandu-si cunostintele despre istoria francmasoneriei romane.
Anul acesta lucrarile A.M.M.L.A., au loc in 9-12- iunie la Bayreuth, in Germania, unde Centrul Regional de Studii Francmasonice, insotit de Centrul Independent de Studii Esoterice din Romania, reprezentat de Domnul Vlad Sauciuc, recomandat anul trecut de noi, celor din A.M.M.L.A,. vor prezenta noi cunostinte privind istoria francmasoneriei, din Transilvania in special.
Delegatia condusa de Presedintele Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, Dr. Viorel Danacu, cuprinde: Marele Cancelar cu Relatii Externe, Oprescu Ruslan, Bernd Wagner, cetatean roman si german, Frantz Jank, cetatean roman si german, astfel incat sa reusim  o cunoastere reciproca a istoriei masoneriei romanesti si Germaniei, avand in vedere ca in arhivele masonice existente, sunt multe documente scrise in limba germana, a existat o activitate masonica a comunitatii germane, foarte intensa in tara noastra.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, stabileste prin cultura, stiinta, cercetare, punti de legatura cu toate Obedientele masonice, Riturile din intreaga lume, punand mai presus de toate, in slujba adevarului care naste din lumina, Intru Gloria Marelui Arhitect al Universului.                                                                               

 AMMLA ! Am descoperit-o printr-un frate din Marea Loja Nationala A Romaniei imputernicit de mine, pentru a identifica centre de cercetare masonice din Europa. Ce se intampla? Masoneria lumii se afla intr-un declin, pretutindeni, in oricare tara, exista mai multe Mari Loji. Un preot ma intreba: „cum adica Mari, una este mare ca cealalta?”
Iata mirarea preotului! Spune extraordinar de mult. Este tocmai declinul in care se afla masoneria, criza de identitate. Altele continua spiritul conservator al lucrarii traditionale si regulare.
Masoneria lumii, candva un mister, un secret, a devenit astazi un subiect mult discutat si controversat. Presa a asociat-o cu cei raufacatori, nimic adevarat in toate acestea.
Intoarcerea noastra in istorie nu inseamna regres, ci dimpotriva revenirea la izvoarele nascatoare de Adevar, datatoare de sanatate si frumusete.
Iata de ce am cerut fratilor mei, la fiecare intalnire, de cativa ani, ca preocuparea noastra sa fie cunoasterea, studiul si cercetarea fiecarui document, simbol, templu, pentru ca astfel sa ne dezvoltam facultatile intelectuale masonice. Intelegerea artele, stiintele naturii, astronomia, geometria etc – care prin masonerie au stat la acele vremuri, la baza construiri de catedrale, temple, piramde.

            Conceptia despre Masonerie a unuia nu era si conceptia celuilalt, pentru ca fiecare avea un mod de gandire masonica si de comportare proprie. Astfel ca masonul trebuie luat ca atare si nu perceput ca  institutie.
Ma indoiesc ca la acea vreme, cand un mester mare de catedrale era cautat si solicitat pentru ca facea parte dintr-o Mare Loja a unei tari sau alteia sau mai nu stiu de unde si nu angajat pentru cunostintele, priceperea, dragostea si credinta  lui in Opera ce urma sa dainuie pana in zilele noastre.
Aceste cateva mesaje venite din gandurile mele, in trecerea timpului, ma determina sa cred intr-o regenerare a masoneriei. Poate fi numita Masoneria Regenerativa, in acest mileniu al framantarilor, terorii, minciunii, urii dintre oameni.
Masoneria lumii trebuie sa paseasca in aceasta noua etapa a Masoneriei Regenerative, ca sa lucreze, prin toleranta, impotriva urii, minciunii, terorii de orice natura pentru a construi o lume mai buna si mai pasnica.
Regenerarea se face culegand tot ceea ce a mai ramas curat, pur si sfant din marea lucrare masonica de acum cateva mii de ani.
Cunoscand printr-un studiu laborios acest trecut, este posibil ca noi insine sa ne salvam de la disparitie. Nu mai vorbim de generatiile viitoare, care v-or trebui sa cunoasca, prin acelasi studiu, despre ce-am facut noi, aceasta in cazul in care lasam ceva concret.
Riscul de astazi cu care masoneria se confrunta uneori trebuie eliminat.
Trebuie incetata orice actiune de a deforma Ordinul si masonul, pentru ca acest timp trebuie sa fie in favoarea constructiei, a Binelui si nu a Raului, care devine astazi o naluca pe intreaga planeta.
Masoneria Regenerativa impune readucerea in gandul fiecaruia, ca fratii au lucrat ca fratii si s-au comportat ca fratii oriunde in lume si apoi au facut minuni si nu dezastre.
Masoneria Regenerativa impune unui om liber increderea ca viata este cel mai pretios bun, ca nimeni nu are dreptul de a o umbri. Fratele trebuie sa creada intru Gloria Marelui Arhitect al Universului, cel care le cuprinde pe tot si pe toate si celui care este cuprins in tot si in toate.
Masoneria Regenerativa impune o lucrare traditionala, regulara si spirituala, astfel incat acest mileniu sa poate  fi credincios, masonic, unde sa domneasca Ordinea si nu Haosul.
Masoneria Regenerativa trebuie pornita de la fiecare mason in parte si sa includa pas cu pas un numar cat mai mare de alti frati care sa contribuie astfel la ridicarea prestigiului, a rolului si a importantei pe care Francmasoneria a avut-o asupra umanitatii.
Ar fi multe de zis. Poate intr-o lucrare mai ampla in viitor. Dar ma opresc la aceste ganduri, mesaje, crezand in aceasta noua etapa a Masoneriei Regenerative asa cum o numesc eu, motivat, intrucat necunoasterea intunericului va fi cuprinsa de lumina cunoasterii prin cercetare si studiu, adica prin parghia care sta la baza regenerarii Ordinului Masonic Universal.

CentrulRegional de Studii Francmasonice Paris – Bucuresti impreuna cu MareaLoja Nationala A Romaniei dezvolta acum doua proiecte masonice regionalede mare importanta pentru masoneria europeana.
Primul proiect masonic se deruleaza in colaborare cu masoneria dinSerbia, Grecia si Bulgariei privind studierea istoriei masonerieibalcanice. Acest proiect are o amprenta extraordinara in evolutiaomenirii in aceasta regiune.
Al doilea proiect masonic il realizamimpreuna cu fratii din Ungaria, Austria, Germania, pentru a intelegelucrarea masonica din aceasta regiune, laolalta cu influentele asupramasoneriei romanesti.
Romania a avut masonerie autohtona cu radaciniadanc infipte in perioada precrestina si o masonerie adusa din Europaodata cu romanii care reveneau de la studii din marile capitale aleEuropei, in tara pe de o parte si pe de alta parte a migratiei altornationalitati peste teritoriul Romaniei.
Astfel, aceste preocupariale noastre le-am regasit in unele, putine, dar prezente faclii devarste inaintate din Europa, cu ocazia acestei reuniuni la ConferintaAnuala de la Viena si Budapesta a Asociatiei Muzeelor, Bibliotecilor,Librariilor si Arhivelor Masonice Europene.
Asociatia Muzeelor,Bibliotecilor, Librariilor si Arhivelor Masonice Europene este loculunde intreg patrimoniul cultural masonic se conserva, se transfera princunoastere celor interesati. Tot ce la spun fratilor mei: „Daca nu asezisuflet si nu crezi in ceea ce faci mai bine sa nu cunosti.
AMMLA este Asociatia Muzeelor, Bibliotecilor, Librariilor si Arhivelor Masonice Europene si are sediul la Bruxeles.
Nu trebuie sa existe frate care sa nu cunoasca ce exista in acestemuzee, librarii, biblioteci, arhive, macar sa le viziteze, sa cunoascaca masoneria din totdeauna a lucrat prin frati pentru oameni.
Doamne, aduna-i Doamne pe toti, ca toti suntem unul pentru tine.
L-am cunoscut si am discutat câteva sferturi de ora cu fondatorulAMMLA, Prof. Charles Tomas, care mi-a spus ca studiaza viata masonica alui Voltaire, de 13 ani, ca pasiunea lui este acest izvor nesecat decunoastere a oamenilor de catre om.
L-am intrebat ce parere aredespre aceasta discordie dintre masoni, ca fiind recunoscuti saunerecunoscuti, regulari sau iregulari, de cine si de ce?
Mi-a maispus ca are frati in aproape toate Obedientele, Marile Loji, Ordine,Rituri, ti ca el merge in tinute rituale la toti si conferentiaza oanume plansa de arhitectura masonica pentru ca toti il invita si el nu arefuzat niciodata pe nimeni si ca pe toti ii respecta si ca pentru eltoti sunt frati.
Am vorbit multe cu doamna ISY BRACHOT, onoareaavuta este o sansa pe care cunoasterea mi-a oferit-o in dar, un mareexpert in Arte, doctor in drept si la Conservatorul Muzeului Belgian alFrancmasoneriei, care face o munca titanica in ceea ce inseamnacunoasterea masoneriei europene, construind un Complex ExpozitionalMasonic European, de unde sa nu lipseasca nimeni.
De admirat, unconstructor peste timp a ceea ce a existat odata, este adevarat prinimagini si existente in orice colt de tara din Europa.
Sigur am avuto reala placere sa conversez cu domana director Diane Clements sidomnul Mark jr. Dennis – Administrator la Libraria si MuzeulFrancmasonic din Londra.
Am avut ocazia sa cunosc câteva elemente concrete despre masoneria londoneza, care au fost prezentate asa cum trebuie.
Revista „LOGOS”, mai-iunie 2006, din Brussel, care relateaza despremasoneria din Europa si nu numai, este pentru mine un imbold la ceea ceam incercat si reusit noi, in cadrul Centrului Regional de StudiiFrancmasonice Paris – Bucuresti cu Revista „ Cuvânt Masonic” sa damcezarului ce este al cezarului.
Am cunoscut din Versailles pe domnulSTEPHANE CECCALDI, Seful Serviciului de Securitate a Incendiilor siAsistentei persoanelor de la Castelul Versailles, care ne-a invitat savizitam colectia ce ne intereseaza de aici.


   

 

Am cunoscut-o pe doamna Glenys A. WALDMAN Ph. D., Libraria si Muzeul Masonic din Pennsylvania de  la Grand Lodge F&AM. of Pennsylvania – Philadelphia de la care primeam de câtiva ani o revista masonica, ocazie cu care am felicitat-o si multumit pentru bunavointa anticipata de a ne transmite aceasta revista.
Am cunoscut pe doamna Jon Thor Hannesson, administrator la Muzeul Ordinului Francmasonic din Islanda pe domnul Arne Hilmar Andreseu de la Ordinul Francmasonic din Norvegia, care ne-a oferit informatii pentru cunoasterea despre Arhivele, Librariile, Muzeul de la Centrul Masonic „ PRINS FREDERIK” de la Marea Loja a Olandei.
BlankLa  Oslo pe domnul PIERRE MOLLIER Directorul Bibliotecilor, Arhivelor, Muzeelor de studii si cercetari masonice de la Marele Orient al Frantei; pe Directorul Muzeelor, Bibliotecilor, Arhivelor de la GLF.
Am cunoscut pe Mag. D. RUDIGER WOLF din Viena, de la Muzeul Masonic Osterreichisctes.
Am cunoscut-o pe distinsa doamna, cu fiica ei – domnisoara ESZTER ACZEL, istoric la Muzeul de Istorie National din Ungaria – care ne-a fost de mare ajutor, si de o bunavointa extraordinara.
Desigur pe domnul presedinte al AMMLA, ROLAND MARTIN HANKE, Secretarul AMMLA FRANK LANGENAKEN. Ne-a oferit reviste, pliante masonice, care ne-au asigurat de tot sprijinul dânsilor, de dorinta de a veni in România, de a cunoaste realitatile si istoria  masoneria acestui colt de lume.
Am vizitat la Albestine, Casa Mozart – chiar unde a locuit Mozart, la etajul doi am servit si o masa – a fost o exceptie, nici nu am crezut ca intr-o asemenea casa – muzeu ajunge vreodata desfat  trupul.
Am vizitat bineinteles, la Budapesta, Muzeul National de Istorie, sectia de obiecte masonice: multe pot fi auzite, vazute si cunoscute in doar 5 zile cât au durat lucrarile Conferintei Anuale AMMLA.
Multumesc pe aceasta cale bunului Dumnezeu, ca am trait sa intâlnesc asa oameni mari, frati din marele lant universal, pe care i-am invitat aici la noi in România – ca sa-i cunoasteti si noi fratii sa fim cu totii o Mare Familie Masonica Universala.

 

RAPORTUL LUCRARILOR CONSILIULUI COORDONATOR AL ASOCIATIEI  ARHIVELOR, MUZEELOR SI LIBRARIILOR MASONICE DIN 22-25 MAI 2008, BUCURESTI, ROMANIA

A.M.M.L.A. este o asociatie internationala, traditionala, care cuprinde centre de studii si cercetare din foarte multe tari de pe glob, precum si muzee, biblioteci, arhive masonice prin reprezentantii lor, cercetatori, istorici, personalitati avizate din marea familie masonica universala.
In acest an, reuniunea anuala a gazduit-o Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti, cu sediul in Bucuresti.
Prima zi a  lucrarilor s-a desfasurat in Aula Academiei Romane, unde timp de patru ore delegatii A.M.M.L.A. au prezentat referate cu informatii despre istoria francmasoneriei romane din perioada lui Moroiu, Pangal, Sterea, etc.. Preocuparile cercetatorilor straini, privind instoria Francmasoneriei romane, sunt intense, pentru ca in aceasta regiune a Europei a existat o intrepatrundere a activitatilor, culturale, obiceiurilor si traditiilor mai multor popoare.
Relatiile interculturale pasnice de pe teritoriul Romaniei, sunt datorate si activitatilor intense ale lojilor masonice din tara, fie ele romanesti, franceze, maghiare, portugheze, germane, sarbesti, spaniole, engleze, rusesti, scotiene, etc.
Toate acestea si-au lasat o amprenta prezenta si astazi in constelatia de culturi a Europei.
Academia Romana, care a inteles foarte bine, de aceasta data, importanta acestei A.M.M.L.A., a organizat pentru prima data o expozitie masonica, cu obiecte avute in patrimoniu, adaugandu-se documentele si obiectele Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, condus de Viorel Danacu.
Au participat la vernisajul expozitiei masonice toti delegatii A.M.M.L.A., academicieni romani, ambasadori si atasati culturali acreditati, la Bucuresti, directori de muzee, biblioteci si arhive masonice din multe judete ale Romaniei, precum si francmasoni, oameni liberi de la Marea Loja Nationala a Romaniei, Marele Orient al Romaniei s.a.m.d.
Dovada existentei unei lucrari masonice extraordinare pe teritoriul Romaniei a provocat un interes sensational cercetatorilor, expertilor in masoneria din lumea intreaga.
Francmasonerie nu exista de la Anderson pana azi sau de la Galati 1717, ci ea a inceput inca de la constructia Templului lu Solomon.
Astfel ca nu numai documentele pot confirma, dar dezbaterile unor ipoteze aduse la masa discutiilor inseamna un plus de cunostere a unui trecut extrem de controversat.
A doua zi, Muzeul National de Istorie al Romaniei a gazduit lucrarile A.M.M.L.A. prin Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, care a organizat de asemenea o expozitie si o conferinta masonica, intitulata “Aspecte inedite din istoria francmasoneriei romane”, unde au fost prezentate referate din partea Muzeului National de Istorie al Romaniei si al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securituatii, a Muzeului de Istorie Cluj Napoca, a Marelui Orient al Romaniei si al altor cercetatori si istorici romani si straini..
Delegatii A.M.M.L.A. au vizitat apoi Muzeul Masonic, Biblioteca Masonica, Magazinul Masonic, Templul Masonic Istoric  al Marii Loji Nationale a Romaniei, unde si-au finalizat lucrarile  si au ales noul presedinte A.M.M.L.A.
Am constatat cu totii, o satisfactie si un interes din partea multor membri A.M.M.L.A. privind istoria francmasoneriei romane, ceea ce face ca Romania sa fie cunoscuta  in plan international si prin aceasta lucrare, care confirma traditia, credinta unui popor frumos, ospitalier, cu o tara bogata, cu adevarat Gradina Maicii Domnului, asa cum a spus in vizita Sa in Romania Sanctitatea Sa , Papa Ioan Paul al II-lea.
Romania astfel este integrata in marea familie universala nu numai politic, economic, militar, dar si prin cultura, istorie, unde francmasoneria a jucat un rol important.
Ne ramane sa cunoastem din izvoarele masoneriei romane, cercetand, studiind modul cum au lucrat fratii romani acum 90-100 de ani inainte de Actul Marii Uniri, cum au lucrat acum 200-300, 500 de ani si mai bine.
Pentru ca monumentele noastre istorice care uimesc si astazi o lume intreaga, unele unice, inlocuiesc orice hartie, document scris, precum, ca au fost construite de bresle de oameni liberi si priceputi in ale artei regale.
Asa cum primele scrieri din lume s-au identificat  pe placutele de la Tartaria pe Mures in Romania, insumand semne, simboluri, ce exprimau gandirea umana de atunci, tot asa, poate ca exista si simbolurile masonice.
Muzeele din Romania, conserva obiecte, vechi de mii de ani, care au forme nu numai geometrice si numerice, dar cu un continut puternic ezoteric al acelui timp, ce ar releva astazi o reala intelegere ezoterica, marcand traditiile unei creatii continue a intregului Univers, a Marelui Arhitect Al Universului.
In concluzie, are loc pentru prima data, dupa zdrobirea comunismului, o astfel de Reuniune Masonica internationala, care a adus la Bucuresti, experti in masonerie, frati avizati, care au ridicat mult ceata, confuzia, existenta chiar in gandirea unor istorici romani, care au pretins ca stiu masonerie si care din pacate, acum ne dam seama ce mesaje inexacte au transmis opiniei publice in toata aceasta perioada.
Acum, toti stim ca din respect pentru fratii nostri, trebuie sa fim foarte bine documentati, iar prezenta si implicarea A.M.M.L.A. este un plus de sustinere ca o adevarata zala, particica a Marelui Lant Universal.


Lucrarile Consiliului Coordanator al A.M.M.L.A. din 22-25 Mai 2008,

Bucuresti, Romania

VIENNA_BUDAPEST2006 043A.M.M.L.A. este o asociatie internationala, traditionala, care cuprinde centre de studii si cercetare din foarte multe tari de pe glob, precum si muzee, biblioteci, arhive masonice prin reprezentantii lor, cercetatori, istorici, personalitati avizate din marea familie masonica universala.

In acest an, reuniunea anuala a gazduit-o Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti, cu sediul in Bucuresti.

Prima zi a lucrarilor s-a desfasurat in Aula Academiei Romane, unde timp de patru ore delegatii A.M.M.L.A. au prezentat referate cu informatii despre istoria francmasoneriei romane din perioada lui Moroiu, Pangal, Sterea, etc.. Preocuparile cercetatorilor straini, privind instoria Francmasoneriei romane, sunt intense, pentru ca in aceasta regiune a Europei a existat o intrepatrundere a activitatilor, culturii, obiceiurilor si traditiilor mai multor popoare.

Relatiile interculturale pasnice de pe teritoriul Romaniei, sunt datorate si activitatilor intense ale lojilor masonice din tara, fie ele romanesti, franceze, maghiare, portugheze, germane, sarbesti, spaniole, engleze, rusesti, scotiene, etc.

Toate acestea si-au lasat o amprenta prezenta si astazi in constelatia de culturi a Europei.

Academia Romana, care a inteles foarte bine, de aceasta data, importanta acestei A.M.M.L.A., a organizat pentru prima data o expozitie masonica, cu obiecte avute in patrimoniu, adaugandu-se documentele si obiectele Centrului National de Studii Francmasonice din Romania, condos de Horia Nestorescu Balcesti si ale Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, condos de Viorel Danacu.

Au participat la vernisajul expozitiei masonice toti delegatii A.M.M.L.A., academicieni romani, ambasadori si atasati culturali acreditati la Bucuresti, directori de muzee, biblioteci si arhive masonice din multe judete ale Romaniei, precum si francmasoni, oameni liberi de la Marea Loja Nationala a Romaniei, Marele Orient al Romaniei s.a.m.d.

Dovada existentei unei lucrari masonice extraordinare pe teritoriul Romaniei a provocat un interes sensational cercetatorilor, expertilor in masoneria din lumea intreaga.

Francmasonerie nu exista de la Anderson pana azi sau de la Galati 1717, ci ea a inceput inca de la constructia Templului lu Solomon.
Astfel ca nu numai documentele pot confirma, dar dezbaterile unor ipoteze aduse la masa discutiilor inseamna un plus de cunostere a unui trecut extrem de controversat.

A doua zi, Muzeul National de Istorie al Romaniei a gazduit lucrarile A.M.M.L.A. prin Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, care a organizat de asemenea o expozitie si o conferinta masonica, intitulata “Aspecte inedite din istoria francmasoneriei romane”, unde au fost prezentate referate din partea Muzeului National de Istorie al Romaniei si al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securituatii, a Muzeului de Istorie Cluj Napoca, a Marelui Orient al Romaniei si al altor cercetatori si istorici romani si straini.

VIENNA_BUDAPEST2006 072Delegatii A.M.M.L.A. au vizitat apoi Muzeul Masonic, Biblioteca Masonica, Magazinul Masonic, Templul Masonic Istoric al Marii Loji Nationale a Romaniei, unde si-au finalizat lucrarile si au ales noul presedinte A.M.M.L.A.

In concluzie, am constatat cu totii, o satisfactie si un interes din partea multor medmbri A.M.M.L.A. privind istoria francmasoneriei romane, ceea ce face ca Romania sa fie cunoscuta in plan international si prin aceasta lucrare care confirma traditia, credinta unui popor frumos, ospitalier, cu o tara bogata, cu adevarat Gradina Maicii Domnului, asa cum a spus in vizita Sa in Romania Sanctitatea Sa , Papa Ioan Paul al II-lea.

Romania astfel este integrata in marea familie universala nu numai politic, economic, militar, dar si prin cultura, istorie, unde francmasoneria a jucat un rol important.

Am prezentat cererile de candidatura pentru urmatorii membri: Centrul National de Studii Francmasonice din Romania, condus de Horia Nestorescu Balcesti si Centrul Independent de Studii Ezoterice din Romania, condos de. Vlad Sauciuc.

Anul viitor, A.M.M.L.A., va primi din Roamnia inca doi candidati, cei susamintiti, astfel ca Romania va fi, sustinuta si reprezentata de trei stalpi solizi, responsabili, puternic implicate, respectiv cele trei centre, astfel ca nu vor mai exista confuzii, ceata, care se imprastie uneori asupra tarii noastre si a ordinului nostru.

Incet, incet se alege neghina de grau, ramanand cei alesi cu vocatie, cu gandire, traire masonica, cu o educatie si un comportament masonic, al unui om liber, demn, respectat si recunoscut de fratii lui.
Ne ramane sa cunoastem din izvoarele masoneriei romane, cercetand, studiind modul cum au lucrat fratii romani acum 90-100 de ani inainte de Actul Marii Uniri, cum au lucrat acum 200-300, 500 ani si mai bine.
Pentru ca monumentele noastre istorice care uimesc si astazi o lume intreaga, unele unice, inlocuiesc orice hartie, document scris, precum ca ar fi fost construite de bresle de oameni liberi si priceputi in ale artei regale.

Asa cum primele scrieri din lume s-au identificat pe placutele de la Tartaria pe Mures in Romania, insumand semne, simboluri, ce exprimau gandirea umana de atunci, tot asa, poate ca exista si simbolurile masonice.

Muzeele din Romania, conserva obiecte, vechi de mii de ani, care au forme nu numai geometrice si numerice, dar cu un continut puternic esoteric al acelui timp, ce ar releva astazi o reala intelegere exoterica, marcand traditiile unei creatii continue a intregului Univers, a Marelui Arhitect Al Universului.

CENTRUL REGIONAL DE STUDII FRANCMASONICE
PARIS – BUCURESTI

Galerie Foto, Muzeul National de Istorie din Budapesta,

VIENNA_BUDAPEST2006 053

VIENNA_BUDAPEST2006 058

VIENNA_BUDAPEST2006 073VIENNA_BUDAPEST2006 071