CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

Adeziune

ADEZIUNE

„CENTRULUI REGIONAL DE STUDII FRANCMASONICE

PARIS BUCUREŞTI

Pentru a deveni membru al Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti, va rugam sa completati formuralul de mai jos, completati cererea si expediati-o la adresa de email c.r.s.f.p.b@gmail.com

Pentru  informatii,  carti documente, arhive studiu, contactati Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti. Presedinte dr. VIOREL DANACU 33°Contact: maremaestrudanacu@gmail.com

click pe cererea de mai jos pentru a descarca si salva un exemplar !

Pentru a completa cererea , aceasta trebuie printata, completata si apoi scanata, iar documentul scanat trebuie trimis la adresa de email  mai sus mentionata.

.•.

BERNARD BERTRY
Presedinte al Confederatiei
,,Marile Loji Unite ale Europei”

Suntem aici in aceasta superbá seará pentru a asista la inaugurarea Centrului Regional de Studii Francmasonice  Paris  Bucuresti. Vreau sà transmit fratilor nostrii románi aceleasi mesaje pe care doar sufletul nostru le poate intelege, in pofida câtorva probleme de comunicare datorità limbilor diverse in care ne exprimàm cu totii. Sunt foarte fericit ca idealurile noastre sà le gàsesc aici, in lucrarea fratilor români. Multumesc inca odatá fratilor romãni pentru realizarea acestei inaugurari a Centrului Regional de Studii Francmasonice  Paris  Bucuresti si vá doresc o seara cat mai placuta in continuare.”

.•.

Nicu FILIP
Primul Mare Maestru Ales al Masoneriei Române, dupa 1989

,,Atotputernici Mari Maestri, dragii mei frati, doamnelor si domnilor, suntem aici intr-un cerc initiatic. Masoneria isi dezvolta maretia si ideile pe un palier larg, sub cupola cerului, unde oamenii privind in sus se apropie cat mai mul de ei insasi si prin aceasta de vointa si bunatatea celuia care a creat lumea. Vedeti, aceasta carte (Cercul si copacul — Nicolae luga,) este o infaptuire mare. Dar noi toti din aceastã curte trebuie sa ne gandim ca intrunirea de astazi, care uneste intr-o constelatie toate fortele continentului, privirile noastre trebuie sa mearga catre viitor. Lumea are la dispozitia ei trei arme puternice: ideea de libertate, ideea de egalitate si ideea de fraternitate. De aceea Atotputennice domnule Presedinte Bernard Berty, Atotputernici Mari Maestrii, dragi frati, putem sã privim cu incredere in viitor pentru ca in realitate Confederatia noastrã este cea mai puternicá nu de pe bätránul continent, ci din intreaga lume, pentru cá opune puterilor râului forta noastrã moralá si imbatabilä. Románia, al càrui pámant ma asteaptà, nu este altceva decát unul dintre màrgàritarele luceafãr ce vi se alàturà. Dumnezeu sá vá binecuvanteze patria, familiile si sá aducá asupra lumii pace. Pace care stá in mainile noastre, acumi puternice, capabile sä infruntàm räul. Inca odatà dragii mei ma inchin in fata voasträ.”
.•.

NICOLAE IUGA
Mare Orator al M.L.N.A.R.

Stimate doamne si stimati domni,
« Iatá cá am gasit un motiv de bucurie sã constatám cà Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris  Bucuresti a functionat inainte de a fi botezat in acest fel cu concursul oaspetilor nostri din stràinátate. S-a anticipat cá a apàrut aceastã lucrare clasicà Istoria Francmasoneriei de Albert Mackey, lucrare care desi a fost scrisà spre sfársitul secolului XVII-lea, este una dintre cele mai importante lucràri din intreaga literaturà universalà de acest gen si este foarte mult editatà in Statele Unite Ale Americii, stiu sigur de la Ilustrul Frate Nicu Filip ca aceastä carte stà undeva pe un loc dupà editarea Bibliei. Legenda breslei o trece prin toate contextele istorice care ii dau o relevantá aparte. Istoria Francmasoneriei trebuie sá fie studiatã in conexiune cu  altã carte celebrá de acelasi Mackey, este vorba de cartea consacrata simbolurilor si legendelor masonice, cartea cu cea mai mare valoare hermeneuticà, mi-as permite sà spun in sensul ca toate simbolurile si legendele masonice sunt privite intr-o istorie culturalá a umanitàtii si defapt ideea este cá acestea sunt paradigmele, iar celelalte simboluri comparabile sau sinonime sau similare sunt derivate din initierea in mistere din religiile existente precum si dintr-o sumà de fapte etnografice, pot sà fie considerate ca find chiar derivate din acest prototip paradigmatic care este simbolul masonic. Este un motiv de sãrbàtoare, fiindcà este un eveniment editorial cu totul aparte si nu as putea sá inchei fàrà sá salut faptul ca aceastà carte are o consistentà postfala scrisà de cátre Marele Maestru Viorel Dãnacu, si aceastà carte a apàrut prin efortul financiar a doi Frati fàcând astfel dovada cá folosesc cu intelepciune averea pe care o au.”
.•.

IOANNIS Vassiliu
Mare Maestru al Marii Loji a Greciei

“Vreau sá multumesc Marelui Maestru si tuturor fratilor din Marea Lojá Nationalà A Romaniei pentru aceastà seará specialá si totodatà pentru cãlduroasa primire si extraordinara organizare a acestui eveniment.”
.•.

BORKO JIRAVAK
Mare Cancelar al Marii Loji Nationale a Serbiei si Muntenegrului

,,Acum câtva timp cineva ma intreba ce simt in inima mea, ca de la frate la frate, imi aduc aminte doar de o parte a unui cantec scris de un poet sarb, Milan Draghici care spunea cà emotiile se simt, nu se vad, participarea la acest eveniment si la aceasta Searã Culturalá Europeana plina de o inalta tinuta spirituala mà face sa fiu foarte onorat sa ma aflu printre voi si vreau sa fiti mandri ca sunteti idealuri pentru altii”
.•.

JEAN CLAUDE BOUSQUET
Fost Presedinte al Confederatiei ,,Marilor Loji Unite ale Europei”

,,Prea Respectabile Mare Maestru dupa o suita de zile de seri ca acestea minunate ne dam seama ca miscarea Masonica reprezinta o bucurie nelimitata pentru sufletele noastre. Avem o vocatie importanta pentru lucrarea noastra Masonica, curatire sufleteasca, putere si forta de munca. Cred ca dintre aceste trei calitati, ultima este cea care ne initiaza cel mai mult in misterul Masonic. A ne trai viata prin curatenie spirituala este un lucru foarte important, dar nu ne apropie decat de misterul Masonic. Dupa curatenia sufleteasca, forta caracterului nostru este un lucru foarte important aceasta facand sa ne apropie si mai mult de a treia calitate toate aceste trei calitati nu fac decat sa ne apropie de misterul lumii de misterul suprem si tocmai prin aceste trei lucruri ne apropiem de cunoastere a rolului frumusetii in  stransa armonie cu cel al armoniei universale. Tocmai aceasta frumusete a armoniei spirituale am regasit-o in aceasta seara, in aceasta curte, tocmai datorita efortului si muncii depuse de fratii nostri romani. As vrea inca o data sà va multumesc si sa inchei cu o formula traditionala. Traiascã Romania!”
.•.

JAMIL SAADE
Mare Maestru al Marii Loji Unite din Liban

,,Ne aflam astazi in Romania pentru a sarbatorii impreuna cu fratii nostri romani, cu o mare contributie pentru Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei, pentru a da o imagine a principiilor de libertate, egalitate, fraternitate, acestea fiind scopul nostru in masonerie, prin aceasta uniune de la Bucuresti din aceasta searã, munca care vrem sa o facem pentru Uniunea Europeana, si vom face aceasta muncã in numele fanionului european si a face parte spiritual din Uniunea Europeana. Felicitam Marea Loja Naionala A Romaniei pentru incredibila lucrare ce au facut-o in aceasta seara si pentru felul in care au organizat Seara Culturala Europeana si vrem sa oferim acest mare eveniment organizat in Romania , si este foarte important sa mentionam ca Maeea Loja Masonica Generala din Italiei face parte incepand de astazi din Confederaia Marile Loji Unite ale Europei si foarte probabil ca si Marea Loja Regulara a Angliei va face in curand parte din Confederatia Marile Loji Unite ale Europei si sper ca in curand vor face parte si alte Mari Loji. Multumesc Marelui Maestru al Marii Loji Nationale A Romaniei, Il. Fr. Viorel DANACU, si tuturor fratilor romani precum si celorlalti membri prezenti din Confederatia Marile Loji Unite ale Europei “.
.•.