CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

Prezentarea Centrului de Studiu al Francmasoneriei

CENTRUL REGIONAL DE STUDII FRANCMASONICE PARIS-BUCURESTI

Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti, constituit in 2002, cuprine cercetatori, intiati si neintiati, femei si barbati, oameni care lucreaza intr-o echipa colectiva bine structurata, pentru recuperarea memoriei colective a istoriei francmasoneriei, crearea unui fond Arhivistic Masonic National. Sub patronajul Centrului functioneaza o Editura Masonica si un Magazin Masonic.Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti este membru al A.M.M.L.A (Asociatia Arhivelor, Muzeelor si Librarariilor Masonice) din 2006, in 2008 gazduind in premiera lucrarile A.M.M.L.A la Bucuresti. La acest eveniment au venit in tara noastra experti in francmasonerie din intreaga lume, expunand descoperiri ale lor despre istoria francmasoneriei  romane, in Aula Academiei Romane si la Muzeul National de Istorie al Romaniei.

Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti stabileste, prin cultura, stiinta si cercetare, punti de legatura cu toate Obedientele masonice si Riturile din intreaga lume, punandu-se in slujba adevarului care se naste din lumina, Intru Gloria Marelui Arhitect al Universului.

In prezent Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti conlucreaza impreuna cu R:.L:. Atheneum 66 Orientul Bucuresti, numarand peste 30 frati francmasoni dedicati studiilor si cercetarilor francmasonice, ca loja de cercetare si ritualistica masonica.
Inaugurarea Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, a debutat prin organizarea primei Seri Culturale Europene, la Templul Masonic Istoric din Str. Radu de Afumati, din Bucuresti, sub cerul liber, la care au fost prezenti:
 – Presedintele Confederatie Marilor Loji Unite ale Europei, Ill. Fr. Jean Claude Bousquet;
 – Secretarul Confederatie Marilor Loji Unite ale Europei, Il. Fr. Charles Jameaux;
 – viitorul Presedinte al Confederatie Marilor Loji Unite ale Europei, Il. Fr. Bernard Bertry;
 – Marele Maestru al Marii Loji a Greciei Il. Fr. Ioannis Vassiliu;
 – Marele Maestru al Marii Loji a Portugaliei, Il. Fr. Alvaro Carva;
 – Marele Maestru al Marii Loji Traditionale si Simbolistice Opera, Il. Fr. Jean Claude Pettiot;
 – Marel Cancelar al Marii Loji Nationale a Serbiei si Muntenegrului, Il. Fr. Borko Jiravak
 – Marele Maestru al Marii Loji Unite din Liban, Il. Fr. Jamil Saade;
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, a invitat din Romania, personalitati ale vietii culturale, stiintifice si academice, exemplu: Academicianul Prof. Dolphi Drimer, Academicianul Bogdan Alexandru, Istoricul Horia Nestorescu Balcesti, Primul Mare Maestru al Masoneriei Romane dupa 1989, Fr. Nicu FILIP, Profesorul Universitar Nicolae IUGA, de la Sighetul Marmatiei, foarte multi Ambasadori acreditati la Bucuresti, personalitati politice, ministri, ONG-uri prietene si multi frati de pe intreg cuprinsul tarii.
Cu aceasta ocazie, au fost realizate expozitii, una de pictura pe sticla, de Maria Poenariu, a 9-a generatie de pictori iconari pe sticla din Localitatea Laz, Jud. Alba, alta, de sculptura in lemn, de Maria Patrascu Brancusi, urmasa a Marelui Sculptor Constantin Brancusi si alta de fotografie, de Vinicius Tomescu.
In cadrul ceremoniei au fost lansate carti si reviste de specialitate:
* ,,Istoria Francmasoneriei” de Albert Mackey, tradusa in limba romana;
* ,,Cercul si copacul” de Nicolae Iuga;
* ,,Intoarcerea la Izvoarele Scotiene” de Jaques Fleurance, tradusa in limba romana;
* Revista ,,Träiri Masonice, La Curte” (bilingv, in românä si franceza);

Au fost prezentate placutele de la Tartaria, vechi de peste 7.000 ani si de asemenea Ganditorul de la Hamangia, care anul urmator a fost pus simbol al Antetului Summitului Francofoniei care a avut loc la Bucuresti.

 Au prezentat portul popular si jocul traditional al calusului romanesc, un grup de copii de 9-13 ani, din Couna Cezieni, Jud. Olt, si apoi un cor de muzica simfonica, Song. Au luat in incheiere cuvantul toti Marii Maestri prezenti, delegati prezenti, Presedintele Jean Claude Bousquet, adresand cuvinte de multumire si felicitare pentru acest inceput.In continuare , prezentam imagini, fotografii si fragmente din discursurile fratilor prezenti la acest eveniment stiintific, cultural, traditional, masonic public, european sub cupola rosu, galben si albastru, a cerului sub care ne-am reunit ca si o constelatie de culturi, de creatii, de istorii, avand cu totii o aceeasi bataie de inima, cu zambatul si ochii plini de lacrimi de bucurie, ca toti ne intelegem chiar daca s-au vorbit in foarte multe limbi straine.
 BERNARD BERTRY
Presedinte al Confederatiei
,,Marile Loji Unite ale Europei”
Suntem aici in aceasta superbá seará pentru a asista la inaugurarea Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti. Vreau sà transmit fratilor nostrii románi aceleasi mesaje pe care doar sufletul nostru le poate intelege, in pofida câtorva probleme de comunicare datorità limbilor diverse in care ne exprimàm cu totii. Sunt foarte fericit ca idealurile noastre sà le gàsesc aici, in lucrarea fratilor români. Multumesc inca odatá fratilor romãni pentru realizarea acestei inaugurari a Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti si vá doresc o seara cat mai placuta in continuare.”
Nicu FILIP
Primul Mare Maestru Ales al Masoneriei Române, dupa 1989
,,Atotputernici Mari Maestri, dragii mei frati, doamnelor si domnilor, suntem aici intr-un cerc initiatic. Masoneria isi dezvolta maretia si ideile pe un palier larg, sub cupola cerului, unde oamenii privind in sus se apropie cat mai mul de ei insasi si prin aceasta de vointa si bunatatea celuia care a creat lumea. Vedeti, aceasta carte (Cercul si copacul — Nicolae luga,) este o infaptuire mare. Dar noi toti din aceastã curte trebuie sa ne gandim ca intrunirea de astazi, care uneste intr-o constelatie toate fortele continentului, privirile noastre trebuie sa mearga catre viitor. Lumea are la dispozitia ei trei arme puternice: ideea de libertate, ideea de egalitate si ideea de fraternitate. De aceea Atotputennice domnule Presedinte Bernard Berty, Atotputernici Mari Maestrii, dragi frati, putem sã privim cu incredere in viitor pentru ca in realitate Confederatia noastrã este cea mai puternicá nu de pe bätránul continent, ci din intreaga lume, pentru cá opune puterilor râului forta noastrã moralá si imbatabilä. Románia, al càrui pámant ma asteaptà, nu este altceva decát unul dintre màrgàritarele luceafãr ce vi se alàturà. Dumnezeu sá vá binecuvanteze patria, familiile si sá aducá asupra lumii pace. Pace care stá in mainile noastre, acumi puternice, capabile sä infruntàm räul. Inca odatà dragii mei ma inchin in fata voasträ.”
 
NICOLAE IUGA
Mare Orator al M.L.N.A.R.
Stimate doamne si stimati domni,
 « Iatá cá am gasit un motiv de bucurie sã constatám cà Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti a functionat inainte de a fi botezat in acest fel cu concursul oaspetilor nostri din stràinátate. S-a anticipat cá a apàrut aceastã lucrare clasicà Istoria Francmasoneriei de Albert Mackey, lucrare care desi a fost scrisà spre sfársitul secolului XVII-lea, este una dintre cele mai importante lucràri din intreaga literaturà universalà de acest gen si este foarte mult editatà in Statele Unite Ale Americii, stiu sigur de la Ilustrul Frate Nicu Filip ca aceastä carte stà undeva pe un loc dupà editarea Bibliei. Legenda breslei o trece prin toate contextele istorice care ii dau o relevantá aparte. Istoria Francmasoneriei trebuie sá fie studiatã in conexiune cu altã carte celebrá de acelasi Mackey, este vorba de cartea consacrata simbolurilor si legendelor masonice, cartea cu cea mai mare valoare hermeneuticà, mi-as permite sà spun in sensul ca toate simbolurile si legendele masonice sunt privite intr-o istorie culturalá a umanitàtii si defapt ideea este cá acestea sunt paradigmele, iar celelalte simboluri comparabile sau sinonime sau similare sunt derivate din initierea in mistere din religiile existente precum si dintr-o sumà de fapte etnografice, pot sà fie considerate ca find chiar derivate din acest prototip paradigmatic care este simbolul masonic. Este un motiv de sãrbàtoare, fiindcà este un eveniment editorial cu totul aparte si nu as putea sá inchei fàrà sá salut faptul ca aceastà carte are o consistentà postfala scrisà de cátre Marele Maestru Viorel Dãnacu, si aceastà carte a apàrut prin efortul financiar a doi Frati fàcând astfel dovada cá folosesc cu intelepciune averea pe care o au.”
IOANNIS Vassiliu
Mare Maestru al Marii Loji a Greciei
 “Vreau sá multumesc Marelui Maestru si tuturor fratilor din Marea Lojá Nationalà A Romaniei pentru aceastà seará specialá si totodatà pentru cãlduroasa primire si extraordinara organizare a acestui eveniment.”
 
BORKO JIRAVAK
Mare Cancelar al Marii Loji Nationale a Serbiei si Muntenegrului
 ,,Acum câtva timp cineva ma intreba ce simt in inima mea, ca de la frate la frate, imi aduc aminte doar de o parte a unui cantec scris de un poet sarb, Milan Draghici care spunea cà emotiile se simt, nu se vad, participarea la acest eveniment si la aceasta Searã Culturalá Europeana plina de o inalta tinuta spirituala mà face sa fiu foarte onorat sa ma aflu printre voi si vreau sa fiti mandri ca sunteti idealuri pentru altii”
JEAN CLAUDE BOUSQUET
Fost Presedinte al Confederatiei ,,Marilor Loji Unite ale Europei”
 ,,Prea Respectabile Mare Maestru dupa o suita de zile de seri ca acestea minunate ne dam seama ca miscarea Masonica reprezinta o bucurie nelimitata pentru sufletele noastre. Avem o vocatie importanta pentru lucrarea noastra Masonica, curatire sufleteasca, putere si forta de munca. Cred ca dintre aceste trei calitati, ultima este cea care ne initiaza cel mai mult in misterul Masonic. A ne trai viata prin curatenie spirituala este un lucru foarte important, dar nu ne apropie decat de misterul Masonic. Dupa curatenia sufleteasca, forta caracterului nostru este un lucru foarte important aceasta facand sa ne apropie si mai mult de a treia calitate toate aceste trei calitati nu fac decat sa ne apropie de misterul lumii de misterul suprem si tocmai prin aceste trei lucruri ne apropiem de cunoastere a rolului frumusetii in stransa armonie cu cel al armoniei universale. Tocmai aceasta frumusete a armoniei spirituale am regasit-o in aceasta seara, in aceasta curte, tocmai datorita efortului si muncii depuse de fratii nostri romani. As vrea inca o data sà va multumesc si sa inchei cu o formula traditionala. Traiascã Romania!”
JAMIL SAADE
Mare Maestru al Marii Loji Unite din Liban
 ,,Ne aflam astazi in Romania pentru a sarbatorii impreuna cu fratii nostri romani, cu o mare contributie pentru Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei, pentru a da o imagine a principiilor de libertate, egalitate, fraternitate, acestea fiind scopul nostru in masonerie, prin aceasta uniune de la Bucuresti din aceasta searã, munca care vrem sa o facem pentru Uniunea Europeana, si vom face aceasta muncã in numele fanionului european si a face parte spiritual din Uniunea Europeana. Felicitam Marea Loja Naionala A Romaniei pentru incredibila lucrare ce au facut-o in aceasta seara si pentru felul in care au organizat Seara Culturala Europeana si vrem sa oferim acest mare eveniment organizat in Romania , si este foarte important sa mentionam ca Maeea Loja Masonica Generala din Italiei face parte incepand de astazi din Confederaia Marile Loji Unite ale Europei si foarte probabil ca si Marea Loja Regulara a Angliei va face in curand parte din Confederatia Marile Loji Unite ale Europei si sper ca in curand vor face parte si alte Mari Loji. Multumesc Marelui Maestru al Marii Loji Nationale A Romaniei, Il. Fr. Viorel DANACU, si tuturor fratilor romani precum si celorlalti membri prezenti din Confederatia Marile Loji Unite ale Europei “.
Inaugurarea Centrului Regional de Studii Francrnasonice  Paris  Bucuresti a constituit un pas important in integrarea prin culturã si educatie a oamenilor intr-o societate in democratie printr-o societate cu dimensiuni eunopene.
Societatea româneascã nu poate face pasi importanti in realizarea scopurilor pe cane si le propune decât printr-o larga deschidere cãtre vechiul continent, leagan de civilizatie si culturä.
Centrul Regional de Studii Francrnasonice  Paris  Bucuresti promoveazà prin traditie continuitatea valentelor umane, ce dintotdeauna au contribuit la identitatea si unitatea natiunii române si incadrarea in valorile perene ale Europei.
Centrul Regional de Studii Francmasonice  Paris  Bucuresti a facut pânä in prezent pasi concreti, a apropiat oameni de culturi si cu traditii diferite, realizând punti de legaturã indestructibile.

Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris  Bucuresti isi propune in continuare un areal de cercetare ce se largete succesiv si complex, abordând elemente care vor conduce la o cunoatere mai profunda a realitãtii din Rornânia cat si din Europa.
Identificarea, prelevarea si punerea in discutie a lucrãrilor fundamentale ce au contribuit direct sau indirect la evolutia Omului, a societatii, a umanitätii, este unul
din obiectivele principale ale activitatii Centrului. Concret, vom incepe o incursiune in tarile cu care noi avem parteneriate, pentru a incheia acorduri de colaborare cu
diferite institutii care au preocupari similare. In paralel se va lucra la traducerea in limba românä a celor mai valoroase lucrãri masonice din Europa si din lume, care au ilustrat, in plan mondial, cultura veacului ce s-a incheiat.
Centrul Regional de Studii Francrnasonice Paris  Bucuresti va organiza conferinte si simpozioane cu scopul de a pregati societatea româneascä si pentru a o face sã perceapa tainele si acea stare de Misterium a francmasoneriei, care au animat
si anima gandirea si cultura umanitatii.
A urmat apoi, an de an, o traditie, in ce priveste organizarea Serii Culturale Europene, cu o mai mare participare, care credem in viitor ca se va bucura si de un mai mare succes, radacini oricum a prins prin sufletul si credinta celor care au infiintat  Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, dar si participarea sufleteasca a tuturor celor prezenti la inaugurare.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, a infiintat in anul 2005 Prima Revista Publica Masonica, intitulata “Cuvant Masonic”, care a oferit informatii masonice, incepand de la filosofioa masonica, organizare, universalitate, s.a.m.d.

              

Revista este destinatà celor care sunt interesati de traditia Ordinului Francmasonic, pentru a inlätura din opinia románeascà reaua credinta, fabulatiile, speculatiile, care pun in umbra principiile fundamentale pe care se bazeazä aceastä societate.
In concept masonic, cunoaterea aplicativa reprezintã traducerea in viatä a principiilor constitutive — principii fundamentale — Libertate, Egalitatea, Fraternitate, principii care au schimbat si vor schimba fata lumii si care stau la termelia însãsi a democratiei.
Aceastã cunoastere se transpune in constiinta auditoriului prin participarea la reuniunile culturale organizate, bazate pe principiul discutiilor libere intre cei interesati in a lua parte, precum si transmiterea principiilor fundamentale si invatämintelor acumulate de cãtre personalitatile francmasonice in vasta experienta de viata.
Contributia la procesul de elevare a omului se realizeazã prin cunoasterea profundä a realitatilor spirituale si sociale, aducându-le la suprafata cunoasterii.
Acestea difuzate determinã insãsi esenta Ordinului: cunoaste-te, realizându-te prin a iubii pe celãlalt. Aceasta ilustreazã vizibil iesirea din ignorantã, promovarea vietii ca obiectiv sub revelatia divinã, a acelui care nu are chip.

                      

Fiecare numar al revistei este promovat in presa scrisä si audiovizualä. Printre cititorii nostri fideli se aflã reprezentanti ai presedentiei, ai institutiilor guvernamentale (ministri, secretari de stat, consilieri), ai ambasadelor altor tari in România (ambasadori, consuli), ai Academiei Române, ai institutiilor de Invatamant si culturã din tarã si strãinãtate si, nu in ultimul rand, toti masonii.
Revista se distribuie pe mai multe cai: prin filialele Centrului din 20 de judete ale tarii, prin abonamente, din tara, prin participarea Centrului Regional de Studii Francmasonice  Paris  Bucuresti, la toate conferintele nationale si internationale in care se dezbat teme legate de Francmasonerie, precum si teme culturale, cu ocazia unor lansãri de carti masonice traduse in limba românã, in cadrul Centrului.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, a editat Revista “Trairi Masonice”, “La curte”, care au oferit primele cunostinte masonice celor dincolo de Templu.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti a infiintat grupe de frati cu inclinare spre cercetare, studiu, cunoastere a arhivelor documentelor masonice existente in tara noastra cat si cele primite de peste hotare, grupe de traducatori din limbi straine in limba romana.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, a fost primit in anul 2007, ca membru in Asociatia Muzeeelor, Librariilor, Bibliotecilor, Arhivelor Masonice, cu sediul la Bruxelles (A.M.M.L.A.) avand astfel deschidere spre marea familie masonica universala, de aceasta data a celor experti, istorici si foarte multi cunoscatori ai masoneriei.

 

Astfel au participat la reuniunile A.M.M.LA., a gazduit lucrarile Consilului Coordonator al A.M.M.L.A, la Bucuresti, in anul 2008, ocazie cand a organizat in colaborare cu Academia Romana, Biblioteca Academica Romana, prima expozitie masonica, chiar la Academia Romana si a doua Expozitie Masonica, la Muzeul National de Istorie al Romaniei in colaborare, cu Marele Orient al Romaniei si cu Consilul National de Studiere a Arhivelor Securiatatii (C.N.S.A.S.).
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, a incheiat protocol de colaborare cu Biblioteca Publica Arus, cea mai mare din Europa, din Barcelona, Spania.
In prezent, sunt in faza finala, 3 lucrari masonice in premiera, care le vom dezvalui cat de curand.
Aceasta prezentare, succinta, o rememorare a principalelor evenimente, Conferinte masonice publice nationale si internationale, lansari de carti si reviste masonice, s.a.m.d, , am dorit sa le punctam, pentru a  ne canaliza pe drumul initiatic cu adevarat, real si nu virtual.
Din acest punct de vedere, supunem atentiei urmatoarele:
– Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, doreste sa creeze filiale in cat mai multe orase din tara, cu patrimoniu, cu grupe de lucru, cu colaboratori externi si interni;
– Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, vrea sa dezvolte in cadrul Editurii Marii Loji Nationale a Romaniei, legarea in coperti a unor lucrari masonice traditionale, unice, istorice, pentru ca fartii care doresc sa-si construiasca o biblioteca masonica personala, sa poata achizitiona volume unicat, de mare valoare;
– Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, va infiinta cursuri de cusut manual, pentru promovarea  traditiei portului popular romanesc, care sa invete copii din primele  clase de la scoala, oferind astfel pe langa pasiunile cele mai frecventate astazi, internet, calculator, sport, muzica, etc, si traditionalul lucru manual, al cusutului pe panza, de ii, de camasi, broderii, etc.
– Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, va infiinta Scoala Masonica “Nicu FILIP”, cu cursuri preinitiatice, istorice, filiosofice, etc, pentru cei care vor sa se pregateasca, pentru a aspira spre initiere. Nicu FILIP, Primul Mare Maestru ales dupa 1989, a fost cel care a propus infiinatrea unei loji de ritualistica si  cercetari masonice, si am infiintat-o .
In urma unor asemenea cursuri, se poate face o evaluare daca aspirantul are sa nu aptitudini, posibilitati personale de timp, pentru a i se accepta intrarea in Ordin.
Pentru ca stim ca masoneria este o societate a elitelor, adica nu elite sociale, politice, etc, si aici elite vine de la verbul “a alege”, deci alesii. Nu orice piatra este apta a fi lucrata, slefuita interior, pentru a fi folosita la constructia Templului interior, neconstruit de mana de om.
Nimeni nu poate intra aici daca nu este geometru. Asadar, este strictamente necesar ca aspirantul, sa poata fi dotat dintr-un inceput cu calitatile necesare pentru a fi acceptat in scoala initiatica.

Prin aceste cursuri vom constitui adevarate filtre pentru intrarea in arta Regala, respectand zicala biblica: multi chemati, putini alesi.
Acesti putini alesi, aici in Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, in aceasta scoala, vor constitui viitoare lumini ale lojilor romanesti si din Masoneria Universala.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, va realiza Conferinte Masonice publice cu participarea internationala , prezentand Istoria Francmasoneriei, in Balcani, in Transilvania, Ungaria, Austria, Germania, etc sau persecutia francmasonilor de catre regimul comunist si apratul de securitate care, i-a oprimat sau racolat pentru a deveni colaboratori, astfel incat Francmasoneria astazi, si a diluat mult prestigiul pe care l-a avut candva.
Toti cei care doresc sa se inscrie ca si Membri ai Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, vor completa o Cerere de adeziune, si vor fi inscrisi in Registrul Membrilor acreditati, cercetatori in francmasonerie.
Au aceasta posibilitate francmasonii, dar si neinitiatii, femei, tineri, batrani, toti cei care doresc sa ofere din timpul lor, experientele lor de-o viata, sa lase ceva generatiilor urmatoare, printr-o lucrare de rememorare a istoriei colective, prin lucru in echipa, bine organizat.

 

ASOCIAŢIA „CENTRUL REGIONAL DE STUDII FRANCMASONICE – PARIS – BUCUREŞTI”

Prin prezenta vă informează că s-a constituit în conformitate cu prevederile O.G. nr. 26/2000 modificată prin O.G. nr. 37/2003 cu privire la Asociaţii şi Fundaţii, ca asociaţie non-profit, neguvernamentală şi apolitică, în scopul apărării şi promovării intereselor omului, să susţină şi să apere patrimoniul cultural, să combată ignoranta, să educe publicul în vederea consolidării valorilor democratice în România, pentru restabilirea prestigiului şi respectului la care poporul român este îndreptăţit în plan extern, precum şi a promovării şi apărării principiilor universale ale francmasoneriei.

În cadrul Asociaţiei lucrarea va fi orientată şi se va desfăşura în următoarele direcţii:
–           contribuţia la procesul de elevare a omului şi a familiei umane;
–           combaterea ignoranţei şi obtuzităţii prin morală şi cultură;
–      împlinirea semenilor spre a deveni mai luminaţi spiritual, conştienţi de forţa şi importanţa solidarităţii şi a  respectului faţă de cuvântul dat;
–           cultivarea sentimentului de sprijin moral în toate împrejurările vieţii;
–           întărirea ideii de demnitate în viaţa publică şi în viaţa de familie;
–           apărarea sacrei îndatoriri: de a crede  în Dumnezeu şi de a apăra Patria  până la sacrificiul suprem;
–           cultivarea respectului faţă de patrimoniul cultural universal ca şi faţă de cel tradiţional-naţional;
–           consolidarea valorilor democratice în România;
–           traducerea, publicarea şi editarea de lucrări ştiinţifice specifice asociaţiei.
Francmasoneria se constituie dintr-un Ordin iniţiatic, care are ca principiu fundamental – Omul liber, ce prin perfectibilitate devine un om mai bun. Francmasoneria este universală, ea nu impune nici un obstacol cercetării, căutării Adevărului.
Centrul Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti coroborează opinii, opţiuni, date istorice, care atestă existenţa masoneriei în Europa şi în întreaga lume, sprijinit de colaboratori iniţiaţi şi neiniţiaţi. Cu sprijinul acestor colaboratori am reuşit să avem legături cu multe state din Europa şi din întreaga lume.
În perioada 5 – 8 mai 2005, la Bucureşti, a avut loc cea de-a cincia sesiune de lucru a Consiliului Coordonator al Confederaţiei „Marile Loji Unite ale Europei”, la care au participat delegaţiile celor 11 Mari Loji membre: Marea Loja a Franţei, Marea Lojă Tradiţională şi Simbolică „Opera”, Marea Lojă Naţională a Serbiei şi Muntenegrului, Marea Lojă a Insulelor Canare, Marea Lojă a Greciei REEA, Marea Lojă Naţională Portugheză, Marea Lojă a Soarelui din Liban, Marea Lojă Unită din Liban, Marea Lojă Naţională din Liban, Marea Lojă Masonică Generală din Italia, Marea Lojă Naţională A României, precum şi invitaţi de la Marea Lojă Regulară a Angliei şi de la Marea Lojă Naţională a Bulgariei.
În data de 6 mai 2005, de la ora 19, „La Curte” – Templul Memorial Masonic din str. Radu de la Afumaţi, nr. 12A, sector 2, Bucureşti – Marea Lojă Naţională A României a organizat  Seara Culturală Europeană, unde au participat personalităţi din 13 ţări europene şi de pe întreg teritoriul României, pentru cunoaştere, dezbatere, lansare de carte, în cadrul inaugurării „Centrului Regional de Studii Francmasonice – Paris  – Bucureşti”.
În cadrul ceremoniei au fost lansate cărţi şi reviste de specialitate:
·        „Istoria Francmasoneriei” de Albert Mackey;
·        „Cercul şi copacul” de Nicolae Iuga;
·        „Întoarcerea la Izvoarele Scoţiene” de Jaques    Fleurance;
·        Revista „Trăiri Masonice, la Curte” (bilingv, în română şi franceză);
Inaugurarea Centrului Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti constituie un pas important în integrarea prin cultură şi educaţie a oamenilor într-o societate în democraţie printr-o societate cu dimensiuni europene.
Societatea românească nu poate face paşi importanţi în realizarea scopurilor pe care şi le propune decât printr-o largă deschidere către vechiul continent, leagăn de civilizaţie şi cultură.
Centrul Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti promovează prin tradiţie continuitatea valenţelor umane, ce dintotdeauna au contribuit la identitatea  şi unitatea naţiunii române şi încadrarea în valorile perene ale Europei.
Centrul Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti a făcut până în prezent paşi concreţi, a apropiat oameni de culturi şi cu tradiţii diferite, realizând punţi de legătură indestructibile.
Centrul Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti îşi propune în continuare un areal de cercetare ce se lărgeşte succesiv şi complex, abordând elemente care vor conduce la o cunoaştere mai profundă a realităţii din România cât şi din Europa.
Identificarea, prelevarea şi punerea în discuţie a lucrărilor fundamentale ce au contribuit direct sau indirect la evoluţia Omului, a societăţii, a umanităţii, este unul din obiectivele principale ale activităţii centrului. Concret, vom începe o incursiune în ţările cu care noi avem parteneriate, pentru a încheia acorduri de colaborare cu diferite instituţii care au preocupări similare. În paralel se va lucra la traducerea în limba română a celor mai valoroase lucrări masonice din Europa şi din lume, care au ilustrat, în plan mondial, cultura veacului ce s-a încheiat.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris – Bucureşti va organiza conferinţe şi simpozioane cu scopul de a pregăti societatea românească şi pentru a o face să perceapă tainele şi acea stare de Misterium a francmasoneriei, care au animat şi animă gândirea şi cultura umanităţii.
Asociaţia „Centrul Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti” editează prima revistă francmasonică de după 1989 destinată opiniei publice, numită „Cuvânt Masonic”.
Revista “Cuvânt Masonic” este apariţie lunară şi are ca principal scop prezentarea  lucrării Francmasonice, din România, Europa şi  de pe alte continente.
Revista este destinată celor care sunt interesaţi de tradiţia Ordinului Francmasonic, pentru a înlătura din opinia românească reaua credinţă, fabulaţiile, speculaţiile, care pun în umbră principiile fundamentale pe care se bazează această societate.
În concept masonic, cunoaşterea aplicativă reprezintă traducerea în viaţă a principiilor constitutive – principii fundamentale – Libertate, Egalitatea, Fraternitate, principii care au schimbat şi vor schimba faţa lumii şi care stau la temelia însăşi a democraţiei.
Această cunoaştere se transpune în conştiinţa auditoriului  prin participarea la reuniunile  culturale organizate, bazate pe principiul discuţiilor libere între cei interesaţi în a lua parte, precum şi transmiterea principiilor  fundamentale şi învăţămintelor acumulate de către personalităţile francmasonice în vasta experienţă de viaţă.
Contribuţia la procesul de elevare a omului se realizează prin cunoaşterea profundă a realităţilor spirituale şi sociale, aducându-le la suprafaţa cunoaşterii.
Acestea difuzate determină însăşi esenţa Ordinului: cunoaşte-te, realizându-te prin a iubii pe celălalt. Aceasta ilustrează vizibil ieşirea din ignoranţă, promovarea vieţii ca obiectiv sub revelaţia divină, a acelui care nu are chip.
Fiecare număr al revistei este promovat în presa scrisă şi audiovizuală. Printre cititorii noştri fideli se află reprezentanţi ai preşedinţiei, ai instituţiilor guvernamentale (miniştri, secretari de stat, consilieri), ai ambasadelor altor ţări în România (ambasadori, consuli), ai Academiei Române, ai instituţiilor de învăţământ şi cultură din ţară şi străinătate şi, nu în ultimul rând, toţi masonii.
Revista se distribuie pe mai multe cai: prin filialele Centrului din 20 de judeţe ale ţarii, prin abonamente, prin reţeaua societăţii Hiparion la toate chioşcurile de ziare din ţară, prin participarea Centrului Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti, la toate conferinţele naţionale şi internaţionale în care se dezbat teme legate de Francmasonerie, precum şi teme culturale, cu ocazia unor lansări de cărţi masonice traduse în limba română, în cadrul Centrului.
Asociaţia „Centrul Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti” a încheiat convenţii şi protocoale de colaborare cu:
·          Centrul Iberic de studii Masonice – Madrid – Spania;
·          Centru de Studii Fernando Pessoa – Lisabona – Portugalia;
·          Biblioteca Masonică din Paris – Franţa;
·          Arhivele Naţionale ale României – Bucureşti – România;
·          Asociaţia pentru siguranţă comunitară şi antidrog – România.
Animaţi de dorinţa de colaborare pentru continuarea lucrării de cercetare şi studiu a masoneriei în plan universal, avem rugămintea de a ne sprijini în realizarea obiectivelor noastre. În acest sens solicităm o întrevedere oficială pentru a discuta posibilitatea încheierii unui protocol de colaborare, având în vedere acţiunile concrete pe care le desfăşurăm şi totodată solicităm sprijinul dvs. permanent în toate aceste acţiuni.
În speranţa unei colaborări fructuase, vă mulţumim pentru înţelegere şi sprijinul acordat.
Cu stima,
Preşedinte  dr. Viorel Dănacu