Prezentarea Centrului de Studiu al Francmasoneriei
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-București
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-București, constituit în 2002, cuprinde cercetători, ințiați și neinițiați, femei și bărbați, oameni care lucrează într-o echipă colectivă bine structurată, pentru recuperarea memoriei colective a istoriei francmasoneriei, crearea unui fond Arhivistic Masonic Național.
Sub patronajul Centrului funcționează o Editură Masonică și un Magazin Masonic.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-București este membru al A.M.M.L.A (Asociația Arhivelor, Muzeelor și Librăriilor Masonice) din 2006, în 2008 găzduind în premieră lucrările A.M.M.L.A la București. La acest eveniment au venit în țara noastră experți în francmasonerie din întreagă lume, expunând descoperiri ale lor despre istoria francmasoneriei române, în Aula Academiei Române și la Muzeul Național de Istorie al României.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-București stabilește, prin cultură, știință și cercetare, punți de legătură cu toate Obediențele masonice și Riturile din întreagă lume, punându-se în slujba adevărului care se naște din lumină, Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului.
În prezent Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-București conlucrează împreună cu R:. L:. Atheneum 66, Orientul București, numărând peste 30 frați francmasoni dedicați studiilor și cercetărilor francmasonice, ca lojă de cercetare și ritualistică masonică.
Inaugurarea Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris București, a debutat prin organizarea primei Seri Culturale Europene, la Templul Masonic Istoric din Str. Radu de Afumați, din București, sub cerul liber, la care au fost prezenți:
– Președintele Confederație Marilor Loji Unite ale Europei, Ill. Fr. Jean Claude Bousquet;
– Secretarul Confederație Marilor Loji Unite ale Europei, Il. Fr. Charles Jameaux;
– viitorul Președinte al Confederație Marilor Loji Unite ale Europei, Il. Fr. Bernard Bertry;
– Marele Maestru al Marii Loji a Greciei Il. Fr. Ioannis Vassiliu;
– Marele Maestru al Marii Loji a Portugaliei, Il. Fr. Alvaro Carva;
– Marele Maestru al Marii Loji Tradiționale și Simbolistice Opera, Il. Fr. Jean Claude Pettiot;
– Marel Cancelar al Marii Loji Naționale a Serbiei și Muntenegrului, Il. Fr. Borko Jiravak
– Marele Maestru al Marii Loji Unite din Liban, Il. Fr. Jamil Saade;
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-București, a invitat din România, personalități ale vieții culturale, științifice și academice, exemplu: Academicianul Prof. Dolphi Drimer, Academicianul Bogdan Alexandru, Istoricul Horia Nestorescu Bălcești, Primul Mare Maestru al Masoneriei Române după 1989, Fr. Nicu FILIP, Profesorul Universitar Nicolae IUGA, de la Sighetul Marmației, foarte mulți Ambasadori acreditați la București, personalități politice, miniștri, ONG-uri prietene și mulți frați de pe întreg cuprinsul țării.
Cu această ocazie, au fost realizate expoziții, una de pictură pe sticlă, de Maria Poenariu, a 9-a generație de pictori iconari pe sticlă din Localitatea Laz, Jud. Alba, alta, de sculptură în lemn, de Maria Pătrașcu Brâncuși, urmașa a Marelui Sculptor Constantin Brâncuși și alta de fotografie, de Vinicius Tomescu.
În cadrul ceremoniei au fost lansate cărți și reviste de specialitate:
,,Istoria Francmasoneriei” de Albert Mackey, tradusă în limba română;
,,Cercul și copacul” de Nicolae Iuga;
,,Întoarcerea la Izvoarele Scoțiene” de Jaques Fleurance, tradusă în limba română;
Revista ,,Trăiri Masonice, La Curte” (bilingv, în română și franceză);
Au fost prezentate plăcuțele de la Tartaria, vechi de peste 7.000 ani și de asemenea Gânditorul de la Hamangia, care anul următor a fost pus simbol al Antetului Summitului Francofoniei care a avut loc la București.
Au prezentat portul popular și jocul tradițional al călușului românesc, un grup de copii de 9-13 ani, din Comuna Cezieni, Jud. Olt, și apoi un cor de muzică simfonică, Song. Au luat în încheiere cuvântul toți Marii Maeștri prezenți, delegați prezenți, Președintele Jean Claude Bousquet, adresând cuvinte de mulțumire și felicitare pentru acest început. În continuare, prezentăm imagini, fotografii și fragmente din discursurile fraților prezenți la acest eveniment științific, cultural, tradițional, masonic public, european sub cupola roșu, galben și albastru, a cerului sub care ne-am reunit ca și o constelație de culturi, de creații, de istorii, având cu toții o aceeași bătaie de inima, cu zâmbetul și ochii plini de lacrimi de bucurie, că toți ne înțelegem chiar dacă s-au vorbit în foarte multe limbi străine.
BERNARD BERTRY
Președinte al Confederației ,,Marile Loji Unite ale Europei”
Suntem aici în această superbă seară pentru a asista la inaugurarea Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris-București.
Vreau să transmit fraților noștrii români aceleași mesaje pe care doar sufletul nostru le poate înțelege, în pofida câtorva probleme de comunicare datorită limbilor diverse în care ne exprimăm cu toții. Sunt foarte fericit că idealurile noastre să le găsesc aici, în lucrarea fraților români.
Mulțumesc încă odată fraților români pentru realizarea acestei inaugurări a Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris-București și vă doresc o seară cât mai plăcută în continuare.”
Nicu FILIP
Primul Mare Maestru Ales al Masoneriei Române, după 1989
,,Atotputernici Mari Maeștri, dragii mei frați, doamnelor și domnilor, suntem aici într-un cerc inițiatic.
Masoneria își dezvoltă măreția și ideile pe un palier larg, sub cupola cerului, unde oamenii privind în sus se apropie cât mai mul de ei însăși și prin aceasta de voință și bunătatea celuia care a creat lumea.
Vedeți, această carte (Cercul și copacul — Nicolae luga,) este o înfăptuire mare.
Dar noi toți din această curte trebuie să ne gândim că întrunirea de astăzi, care unește într-o constelație toate forțele continentului, privirile noastre trebuie să meargă către viitor. Lumea are la dispoziția ei trei arme puternice: ideea de libertate, ideea de egalitate și ideea de fraternitate.
De aceea Atotputennice domnule Președinte Bernard Berty, Atotputernici Mari Maeștrii, dragi frați, putem să privim cu încredere în viitor pentru că în realitate Confederația noastră este cea mai puternică nu de pe bătrânul continent, ci din întreaga lume, pentru că opune puterilor răului forța noastră morală și imbatabilă. România, al cărui pământ mă asteaptă, nu este altceva decât unul dintre mărgăritarele luceafăr ce vi se alătură. Dumnezeu să vă binecuvânteze patria, familiile și să aducă asupra lumii pace.
Pace care stă în mâinile noastre, acumi puternice, capabile să înfruntăm răul. Încă odată dragii mei mă închin în față voastră.”
NICOLAE IUGA
Mare Orator al M.L.N.A.R.
Stimate doamne și stimați domni,
“Iată că am găsit un motiv de bucurie să constatăm că Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-București a funcționat înainte de a fi botezat în acest fel cu concursul oaspeților noștri din străinătate.
S-a anticipat că a apărut această lucrare clasică Istoria Francmasoneriei de Albert Mackey, lucrare care deși a fost scrisă spre sfârsitul secolului XVII-lea, este una dintre cele mai importante lucrări din întreagă literatură universală de acest gen și este foarte mult editată în Statele Unite Ale Americii, știu sigur de la Ilustrul Frate Nicu Filip că această carte stă undeva pe un loc după editarea Bibliei.
Legendă breslei o trece prin toate contextele istorice care îi dau o relevantă aparte.
Istoria Francmasoneriei trebuie să fie studiată în conexiune cu altă carte celebră de același Mackey, este vorba de cartea consacrată simbolurilor și legendelor masonice, cartea cu cea mai mare valoare hermeneutică, mi-aș permite să spun în sensul că toate simbolurile și legendele masonice sunt privite într-o istorie culturală a umanității și defapt ideea este că acestea sunt paradigmele, iar celelalte simboluri comparabile sau sinonime sau similare sunt derivate din inițierea în mistere din religiile existente precum și dintr-o sumă de fapte etnografice, pot să fie considerate că find chiar derivate din acest prototip paradigmatic care este simbolul masonic. Este un motiv de sărbătoare, fiindcă este un eveniment editorial cu totul aparte și nu aș putea să închei fără să salut faptul că această carte are o consistentă postfala scrisă de către Marele Maestru Viorel Dănacu, și această carte a apărut prin efortul financiar a doi Frați făcând astfel dovadă că folosesc cu înțelepciune averea pe care o au.”
IOANNIS Vassiliu
Mare Maestru al Marii Loji a Greciei
“Vreau să mulțumesc Marelui Maestru și tuturor fraților din Marea Lojă Națională a României pentru această seară specială și totodată pentru călduroasa primire și extraordinară organizare a acestui eveniment.”
BORKO JIRAVAK
Mare Cancelar al Marii Loji Naționale a Serbiei și Muntenegrului
,,Acum câtva timp cineva mă întreba ce simt în inima mea, ca de la frate la frate, îmi aduc aminte doar de o parte a unui cântec scris de un poet sârb, Milan Drăghici care spunea că emoțiile se simt, nu se văd, participarea la acest eveniment și la această Seară Culturală Europeană plină de o înalta ținută spirituală mă face să fiu foarte onorat să mă aflu printre voi și vreau să fiți mândri că sunteți idealuri pentru alții”.
JEAN CLAUDE BOUSQUET
Fost Președinte al Confederației ,,Marilor Loji Unite ale Europei”
,,Prea Respectabile Mare Maestru după o suită de zile de seri că acestea minunate ne dăm seama că mișcarea Masonică reprezintă o bucurie nelimitată pentru sufletele noastre. Avem o vocație importantă pentru lucrarea noastră Masonică, curățire sufletească, putere și forță de muncă.
Cred că dintre aceste trei calități, ultima este cea care ne inițiază cel mai mult în misterul Masonic.
A ne trăi viața prin curățenie spirituală este un lucru foarte important, dar nu ne apropie decât de misterul Masonic.
După curățenia sufletească, forță caracterului nostru este un lucru foarte important aceasta făcând să ne apropie și mai mult de a treia calitate toate aceste trei calități nu fac decât să ne apropie de misterul lumii de misterul suprem și tocmai prin aceste trei lucruri ne apropiem de cunoaștere a rolului frumuseții în strânsă armonie cu cel al armoniei universale.
Tocmai această frumusețe a armoniei spirituale am regăsit-o în această seară, în această curte, tocmai datorită efortului și muncii depuse de frații noștri români. Aș vrea încă o dată să vă mulțumesc și să închei cu o formulă tradițională. Trăiască România!”
JAMIL SAADE
Mare Maestru al Marii Loji Unite din Liban
,,Ne aflăm astăzi în România pentru a sărbătorii împreună cu frații noștri români, cu o mare contribuție pentru Confederația Marilor Loji Unite ale Europei, pentru a da o imagine a principiilor de libertate, egalitate, fraternitate, acestea fiind scopul nostru în masonerie, prin această uniune de la București din această seară, muncă care vrem să o facem pentru Uniunea Europeană, și vom face această muncă în numele fanionului european și a face parte spiritual din Uniunea Europeană. Felicităm Marea Lojă Națională a României pentru incredibila lucrare ce au făcut-o în această seară și pentru felul în care au organizat Seară Culturală Europeană și vrem să oferim acest mare eveniment organizat în România, și este foarte important să menționăm că Marea Lojă Masonică Generală a Italiei face parte începând de astăzi din Confederaia Marile Loji Unite ale Europei și foarte probabil că și Marea Lojă Regulara a Angliei va face în curând parte din Confederația Marile Loji Unite ale Europei și sper că în curând vor face parte și alte Mari Loji. Mulțumesc Marelui Maestru al Marii Loji Naționale A României, Il. Fr. Viorel DĂNACU, și tuturor fraților români precum și celorlalți membri prezenți din Confederația Marile Loji Unite ale Europei “.
Inaugurarea Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris-București a constituit un pas important în integrarea prin cultură și educație a oamenilor într-o societate în democrație printr-o societate cu dimensiuni europene.
Societatea românească nu poate face pași importanți în realizarea scopurilor pe care și le propune decât printr-o largă deschidere către vechiul continent, leagăn de civilizație și cultură.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-București promovează prin tradiție continuitatea valențelor umane, ce dintotdeauna au contribuit la identitatea și unitatea națiunii române și încadrarea în valorile perene ale Europei.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris București a făcut până în prezent pași concreți, a apropiat oameni de culturi și cu tradiții diferite, realizând punți de legatură indestructibile.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti isi propune in continuare un areal de cercetare ce se largete succesiv si complex, abordând elemente care vor conduce la o cunoatere mai profunda a realitãtii din Rornânia cat si din Europa.
Identificarea, prelevarea si punerea in discutie a lucrãrilor fundamentale ce au contribuit direct sau indirect la evolutia Omului, a societatii, a umanitätii, este unul din obiectivele principale ale activitatii Centrului.
Concret, vom incepe o incursiune in tarile cu care noi avem parteneriate, pentru a incheia acorduri de colaborare cu diferite institutii care au preocupari similare. In paralel se va lucra la traducerea in limba românä a celor mai valoroase lucrãri masonice din Europa si din lume, care au ilustrat, in plan mondial, cultura veacului ce s-a incheiat.
Centrul Regional de Studii Francrnasonice Paris Bucuresti va organiza conferinte si simpozioane cu scopul de a pregati societatea româneascä si pentru a o face sã perceapa tainele si acea stare de Misterium a francmasoneriei, care au animat si anima gandirea si cultura umanitatii.
A urmat apoi, an de an, o traditie, in ce priveste organizarea Serii Culturale Europene, cu o mai mare participare, care credem in viitor ca se va bucura si de un mai mare succes, radacini oricum a prins prin sufletul si credinta celor care au infiintat Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, dar si participarea sufleteasca a tuturor celor prezenti la inaugurare.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, a infiintat in anul 2005 Prima Revista Publica Masonica, intitulata “Cuvant Masonic”, care a oferit informatii masonice, incepand de la filosofioa masonica, organizare, universalitate, s.a.m.d.
Revista este destinatà celor care sunt interesati de traditia Ordinului Francmasonic, pentru a inlätura din opinia románeascà reaua credinta, fabulatiile, speculatiile, care pun in umbra principiile fundamentale pe care se bazeazä aceastä societate.
In concept masonic, cunoaterea aplicativa reprezintã traducerea in viatä a principiilor constitutive — principii fundamentale — Libertate, Egalitatea, Fraternitate, principii care au schimbat si vor schimba fata lumii si care stau la termelia însãsi a democratiei.
Aceastã cunoastere se transpune in constiinta auditoriului prin participarea la reuniunile culturale organizate, bazate pe principiul discutiilor libere intre cei interesati in a lua parte, precum si transmiterea principiilor fundamentale si invatämintelor acumulate de cãtre personalitatile francmasonice in vasta experienta de viata.
Contributia la procesul de elevare a omului se realizeazã prin cunoasterea profundä a realitatilor spirituale si sociale, aducându-le la suprafata cunoasterii.
Acestea difuzate determinã insãsi esenta Ordinului: cunoaste-te, realizându-te prin a iubii pe celãlalt. Aceasta ilustreazã vizibil iesirea din ignorantã, promovarea vietii ca obiectiv sub revelatia divinã, a acelui care nu are chip.
Fiecare numar al revistei este promovat in presa scrisä si audiovizualä. Printre cititorii nostri fideli se aflã reprezentanti ai presedentiei, ai institutiilor guvernamentale (ministri, secretari de stat, consilieri), ai ambasadelor altor tari in România (ambasadori, consuli), ai Academiei Române, ai institutiilor de Invatamant si culturã din tarã si strãinãtate si, nu in ultimul rand, toti masonii.
Revista se distribuie pe mai multe cai: prin filialele Centrului din 20 de judete ale tarii, prin abonamente, din tara, prin participarea Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, la toate conferintele nationale si internationale in care se dezbat teme legate de Francmasonerie, precum si teme culturale, cu ocazia unor lansãri de carti masonice traduse in limba românã, in cadrul Centrului.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, a editat Revista “Trairi Masonice”, “La curte”, care au oferit primele cunostinte masonice celor dincolo de Templu.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti a infiintat grupe de frati cu inclinare spre cercetare, studiu, cunoastere a arhivelor documentelor masonice existente in tara noastra cat si cele primite de peste hotare, grupe de traducatori din limbi straine in limba romana.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, a fost primit in anul 2007, ca membru in Asociatia Muzeeelor, Librariilor, Bibliotecilor, Arhivelor Masonice, cu sediul la Bruxelles (A.M.M.L.A.) avand astfel deschidere spre marea familie masonica universala, de aceasta data a celor experti, istorici si foarte multi cunoscatori ai masoneriei.
Astfel au participat la reuniunile A.M.M.LA., a gazduit lucrarile Consilului Coordonator al A.M.M.L.A, la Bucuresti, in anul 2008, ocazie cand a organizat in colaborare cu Academia Romana, Biblioteca Academica Romana, prima expozitie masonica, chiar la Academia Romana si a doua Expozitie Masonica, la Muzeul National de Istorie al Romaniei in colaborare, cu Marele Orient al Romaniei si cu Consilul National de Studiere a Arhivelor Securiatatii (C.N.S.A.S.).
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, a incheiat protocol de colaborare cu Biblioteca Publica Arus, cea mai mare din Europa, din Barcelona, Spania.
In prezent, sunt in faza finala, 3 lucrari masonice in premiera, care le vom dezvalui cat de curand.
Aceasta prezentare, succinta, o rememorare a principalelor evenimente, Conferinte masonice publice nationale si internationale, lansari de carti si reviste masonice, s.a.m.d, , am dorit sa le punctam, pentru a ne canaliza pe drumul initiatic cu adevarat, real si nu virtual.
Din acest punct de vedere, supunem atentiei urmatoarele:
– Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, doreste sa creeze filiale in cat mai multe orase din tara, cu patrimoniu, cu grupe de lucru, cu colaboratori externi si interni;
– Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, vrea sa dezvolte in cadrul Editurii Marii Loji Nationale a Romaniei, legarea in coperti a unor lucrari masonice traditionale, unice, istorice, pentru ca fartii care doresc sa-si construiasca o biblioteca masonica personala, sa poata achizitiona volume unicat, de mare valoare;
– Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, va infiinta cursuri de cusut manual, pentru promovarea traditiei portului popular romanesc, care sa invete copii din primele clase de la scoala, oferind astfel pe langa pasiunile cele mai frecventate astazi, internet, calculator, sport, muzica, etc, si traditionalul lucru manual, al cusutului pe panza, de ii, de camasi, broderii, etc.
– Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, va infiinta Scoala Masonica “Nicu FILIP”, cu cursuri preinitiatice, istorice, filiosofice, etc, pentru cei care vor sa se pregateasca, pentru a aspira spre initiere. Nicu FILIP, Primul Mare Maestru ales dupa 1989, a fost cel care a propus infiinatrea unei loji de ritualistica si cercetari masonice, si am infiintat-o .
In urma unor asemenea cursuri, se poate face o evaluare daca aspirantul are sa nu aptitudini, posibilitati personale de timp, pentru a i se accepta intrarea in Ordin.
Pentru ca stim ca masoneria este o societate a elitelor, adica nu elite sociale, politice, etc, si aici elite vine de la verbul “a alege”, deci alesii.
Nu orice piatra este apta a fi lucrata, slefuita interior, pentru a fi folosita la constructia Templului interior, neconstruit de mana de om.
Nimeni nu poate intra aici daca nu este geometru. Asadar, este strictamente necesar ca aspirantul, sa poata fi dotat dintr-un inceput cu calitatile necesare pentru a fi acceptat in scoala initiatica.
Prin aceste cursuri vom constitui adevarate filtre pentru intrarea in arta Regala, respectand zicala biblica: multi chemati, putini alesi.
Acesti putini alesi, aici in Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, in aceasta scoala, vor constitui viitoare lumini ale lojilor romanesti si din Masoneria Universala.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, va realiza Conferinte Masonice publice cu participarea internationala , prezentand Istoria Francmasoneriei, in Balcani, in Transilvania, Ungaria, Austria, Germania, etc sau persecutia francmasonilor de catre regimul comunist si apratul de securitate care, i-a oprimat sau racolat pentru a deveni colaboratori, astfel incat Francmasoneria astazi, si a diluat mult prestigiul pe care l-a avut candva.
Toti cei care doresc sa se inscrie ca si Membri ai Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, vor completa o Cerere de adeziune, si vor fi inscrisi in Registrul Membrilor acreditati, cercetatori in francmasonerie.
Au aceasta posibilitate francmasonii, dar si neinitiatii, femei, tineri, batrani, toti cei care doresc sa ofere din timpul lor, experientele lor de-o viata, sa lase ceva generatiilor urmatoare, printr-o lucrare de rememorare a istoriei colective, prin lucru in echipa, bine organizat.
ASOCIAŢIA „CENTRUL REGIONAL DE STUDII FRANCMASONICE PARIS BUCUREŞTI”
Prin prezenta vă informează că s-a constituit în conformitate cu prevederile O.G. nr. 26/2000 modificată prin O.G. nr. 37/2003 cu privire la Asociaţii şi Fundaţii, ca asociaţie non-profit, neguvernamentală şi apolitică, în scopul apărării şi promovării intereselor omului, să susţină şi să apere patrimoniul cultural, să combată ignoranta, să educe publicul în vederea consolidării valorilor democratice în România, pentru restabilirea prestigiului şi respectului la care poporul român este îndreptăţit în plan extern, precum şi a promovării şi apărării principiilor universale ale francmasoneriei.
În cadrul Asociaţiei lucrarea va fi orientată şi se va desfăşura în următoarele direcţii:
– contribuţia la procesul de elevare a omului şi a familiei umane;
– combaterea ignoranţei şi obtuzităţii prin morală şi cultură;
– împlinirea semenilor spre a deveni mai luminaţi spiritual, conştienţi de forţa şi importanţa solidarităţii şi a respectului faţă de cuvântul dat;
– cultivarea sentimentului de sprijin moral în toate împrejurările vieţii;
– întărirea ideii de demnitate în viaţa publică şi în viaţa de familie;
– apărarea sacrei îndatoriri: de a crede în Dumnezeu şi de a apăra Patria până la sacrificiul suprem;
– cultivarea respectului faţă de patrimoniul cultural universal ca şi faţă de cel tradiţional-naţional;
– consolidarea valorilor democratice în România;
– traducerea, publicarea şi editarea de lucrări ştiinţifice specifice asociaţiei.
Francmasoneria se constituie dintr-un Ordin iniţiatic, care are ca principiu fundamental – Omul liber, ce prin perfectibilitate devine un om mai bun.
Francmasoneria este universală, ea nu impune nici un obstacol cercetării, căutării Adevărului.
Centrul Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti coroborează opinii, opţiuni, date istorice, care atestă existenţa masoneriei în Europa şi în întreaga lume, sprijinit de colaboratori iniţiaţi şi neiniţiaţi. Cu sprijinul acestor colaboratori am reuşit să avem legături cu multe state din Europa şi din întreaga lume.
În perioada 5 – 8 mai 2005, la Bucureşti, a avut loc cea de-a cincia sesiune de lucru a Consiliului Coordonator al Confederaţiei „Marile Loji Unite ale Europei”, la care au participat delegaţiile celor 11 Mari Loji membre: Marea Loja a Franţei, Marea Lojă Tradiţională şi Simbolică „Opera”, Marea Lojă Naţională a Serbiei şi Muntenegrului, Marea Lojă a Insulelor Canare, Marea Lojă a Greciei REEA, Marea Lojă Naţională Portugheză, Marea Lojă a Soarelui din Liban, Marea Lojă Unită din Liban, Marea Lojă Naţională din Liban, Marea Lojă Masonică Generală din Italia, Marea Lojă Naţională A României, precum şi invitaţi de la Marea Lojă Regulară a Angliei şi de la Marea Lojă Naţională a Bulgariei.
În data de 6 mai 2005, de la ora 19, „La Curte” – Templul Memorial Masonic din str. Radu de la Afumaţi, nr. 12A, sector 2, Bucureşti – Marea Lojă Naţională A României a organizat Seara Culturală Europeană, unde au participat personalităţi din 13 ţări europene şi de pe întreg teritoriul României, pentru cunoaştere, dezbatere, lansare de carte, în cadrul inaugurării „Centrului Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti”.
În cadrul ceremoniei au fost lansate cărţi şi reviste de specialitate:
• „Istoria Francmasoneriei” de Albert Mackey;
• „Cercul şi copacul” de Nicolae Iuga;
• „Întoarcerea la Izvoarele Scoţiene” de Jaques Fleurance;
• Revista „Trăiri Masonice, la Curte” (bilingv, în română şi franceză);
Inaugurarea Centrului Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti constituie un pas important în integrarea prin cultură şi educaţie a oamenilor într-o societate în democraţie printr-o societate cu dimensiuni europene.
Societatea românească nu poate face paşi importanţi în realizarea scopurilor pe care şi le propune decât printr-o largă deschidere către vechiul continent, leagăn de civilizaţie şi cultură.
Centrul Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti promovează prin tradiţie continuitatea valenţelor umane, ce dintotdeauna au contribuit la identitatea şi unitatea naţiunii române şi încadrarea în valorile perene ale Europei.
Centrul Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti a făcut până în prezent paşi concreţi, a apropiat oameni de culturi şi cu tradiţii diferite, realizând punţi de legătură indestructibile.
Centrul Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti îşi propune în continuare un areal de cercetare ce se lărgeşte succesiv şi complex, abordând elemente care vor conduce la o cunoaştere mai profundă a realităţii din România cât şi din Europa.
Identificarea, prelevarea şi punerea în discuţie a lucrărilor fundamentale ce au contribuit direct sau indirect la evoluţia Omului, a societăţii, a umanităţii, este unul din obiectivele principale ale activităţii centrului.
Concret, vom începe o incursiune în ţările cu care noi avem parteneriate, pentru a încheia acorduri de colaborare cu diferite instituţii care au preocupări similare.
În paralel se va lucra la traducerea în limba română a celor mai valoroase lucrări masonice din Europa şi din lume, care au ilustrat, în plan mondial, cultura veacului ce s-a încheiat.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris – Bucureşti va organiza conferinţe şi simpozioane cu scopul de a pregăti societatea românească şi pentru a o face să perceapă tainele şi acea stare de Misterium a francmasoneriei, care au animat şi animă gândirea şi cultura umanităţii.
Asociaţia „Centrul Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti” editează prima revistă francmasonică de după 1989 destinată opiniei publice, numită „Cuvânt Masonic”.
Revista “Cuvânt Masonic” este apariţie lunară şi are ca principal scop prezentarea lucrării Francmasonice, din România, Europa şi de pe alte continente.
Revista este destinată celor care sunt interesaţi de tradiţia Ordinului Francmasonic, pentru a înlătura din opinia românească reaua credinţă, fabulaţiile, speculaţiile, care pun în umbră principiile fundamentale pe care se bazează această societate.
În concept masonic, cunoaşterea aplicativă reprezintă traducerea în viaţă a principiilor constitutive – principii fundamentale – Libertate, Egalitatea, Fraternitate, principii care au schimbat şi vor schimba faţa lumii şi care stau la temelia însăşi a democraţiei.
Această cunoaştere se transpune în conştiinţa auditoriului prin participarea la reuniunile culturale organizate, bazate pe principiul discuţiilor libere între cei interesaţi în a lua parte, precum şi transmiterea principiilor fundamentale şi învăţămintelor acumulate de către personalităţile francmasonice în vasta experienţă de viaţă.
Contribuţia la procesul de elevare a omului se realizează prin cunoaşterea profundă a realităţilor spirituale şi sociale, aducându-le la suprafaţa cunoaşterii.
Acestea difuzate determină însăşi esenţa Ordinului: cunoaşte-te, realizându-te prin a iubii pe celălalt.
Aceasta ilustrează vizibil ieşirea din ignoranţă, promovarea vieţii ca obiectiv sub revelaţia divină, a acelui care nu are chip.
Fiecare număr al revistei este promovat în presa scrisă şi audiovizuală. Printre cititorii noştri fideli se află reprezentanţi ai preşedinţiei, ai instituţiilor guvernamentale (miniştri, secretari de stat, consilieri), ai ambasadelor altor ţări în România (ambasadori, consuli), ai Academiei Române, ai instituţiilor de învăţământ şi cultură din ţară şi străinătate şi, nu în ultimul rând, toţi masonii.
Revista se distribuie pe mai multe cai: prin filialele Centrului din 20 de judeţe ale ţarii, prin abonamente, prin reţeaua societăţii Hiparion la toate chioşcurile de ziare din ţară, prin participarea Centrului Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti, la toate conferinţele naţionale şi internaţionale în care se dezbat teme legate de Francmasonerie, precum şi teme culturale, cu ocazia unor lansări de cărţi masonice traduse în limba română, în cadrul Centrului.
Asociaţia „Centrul Regional de Studii Francmasonice – Paris – Bucureşti” a încheiat convenţii şi protocoale de colaborare cu:
• Centrul Iberic de studii Masonice – Madrid – Spania;
• Centru de Studii Fernando Pessoa – Lisabona – Portugalia;
• Biblioteca Masonică din Paris – Franţa;
• Arhivele Naţionale ale României – Bucureşti – România;
• Asociaţia pentru siguranţă comunitară şi antidrog – România.
Animaţi de dorinţa de colaborare pentru continuarea lucrării de cercetare şi studiu a masoneriei în plan universal, avem rugămintea de a ne sprijini în realizarea obiectivelor noastre. În acest sens solicităm o întrevedere oficială pentru a discuta posibilitatea încheierii unui protocol de colaborare, având în vedere acţiunile concrete pe care le desfăşurăm şi totodată solicităm sprijinul dvs. permanent în toate aceste acţiuni.
În speranţa unei colaborări fructuase, vă mulţumim pentru înţelegere şi sprijinul acordat.
Cu stima,
Preşedinte dr. Viorel Dănacu